Vágólapra másolva!
Szép játékot nem, nagy harcot és több jó Dzsudzsák Balázs-megmozdulást viszont láthatott az a közel kétszáz néző, aki kilátogatott a Mahacskala-Zadar felkészülési meccsre, amely a magyar légiós első találkozója volt az orosz csapatban. Dzsudzsák az első félidőt végigjátszotta, sokat keresték a társak a labdával, és többször nem a szélről, hanem középről próbálta szervezni a játékot, ami nagyon tetszett neki, mert úgy véli: ha sokat kell mozognia, színesebb lesz a játéka, és többet is lőhet majd kapura. Az [origo]-nak elmondta: ennél még sokkal jobb is lesz a Mahacskala.

Kakas Péter helyszíni riportja Söchbauból

Söchbauban, egy kis osztrák településen játszotta első edzőmérkőzését az Anzsi Mahacskala az ausztria edzőtáborban. Az edzőközponttól, Bad Waltersdorftól mintegy húsz kilométerre lévő Söchau labdarúgócsapata a hatodosztályban szerepel, ennek ellenére sok magyar klub számára irigylésre méltó körülmények között éli az osztrák kiscsapatok életét.

Az erdő mellett fekvő stadionba egy kukoricáson keresztül vezet az út, a családias létesítmény pályája kifogástalan minőségű, mellette pedig még egy edzőpálya is található, ahol egyébként a Mahacskala-Zadar meccs előtt a Banik Ostrava labdarúgócsapata tartott edzést, amely szintén Ausztriában edzőtáborozik, és hétfőn épp az Anzsi ellen lép majd pályára. A 2005-ben felépített létesítményt nemcsak szép, de modern is: egy hatalmas napenergia-gyűjtő szerkezet látja el energiával.

A mérkőzést megelőző órában több magyar család is megállította az [origo] tudósítóját, amikor meglátták a magyar rendszámú autót, és azt kérdezték, merre találják a pályát. "Itt, a közelben nyaralunk, és amikor megtudtuk, hogy a szállásunktól csupán 30 kilométerre játszanak Dzsudzsákék, egyértelmű volt, hogy a kirándulás után az esti program a meccsnézés lesz. A fiam még nem érti annyira a játékot, hiszen még csak hatéves, és az asszony sem szereti annyira a focit, de ebből nem engedtem" - mondta egy családapa.

Több futballistafeleség is ott volt a lelátón

Mintegy 200 néző látogatott ki a meccsre, közte a Mahacskala több játékosának a felesége vagy a barátnője is a lelátóról szurkolt, a Mahacskala ugyanis engedélyezte, hogy ők is ellátogassanak a párjukkal az edzőtáborba. Előzetesen az [origo]-nak azt a tájékoztatást adta Alekszander Uldatsov, az orosz klub sajtósa, hogy Dzsudzsák Balázs csupán harminc percet fog játszani, hiszen kéthetes szabadsága után érkezett a csapathoz, ráadásul közel 35 fok volt, ám mint később kiderült, végül mégis több időt tölthetett a pályán.

Fotó: Papp Máté
Még több kép

A magyar szélső a kezdőcsapatban kapott helyet az előző horvát bajnokság tizedik helyezettje, a Zadar ellen, és nagy lelkesedéssel kezdte a meccset a bal oldalon. A harmadik percben megkerült egy védőt, majd 22 méterről laposan lőtt, de a hosszú mellett elment a labda. A lövést megpróbálta a középhátvéd blokkolni, de csúnyán rácsúszott Dzsudzsák térdére, a magyar játékos kérdőre is vonta őt, hogy miért kell egy barátságos meccsen ilyen durván belépni. A továbbiakban ez még kétszer megismétlődött, faragták a horvátok, de kevésszer fújta le a játékvezető, Dzsudzsák reklamált is rendületlenül, mind a bírónál, mind az ellenfélnél.

A csapattársak a technikás játékosok - Roberto Carlos, Busszufa, Tardelli és Jucilei - hiányában rendre Dzsudzsákot keresték a labdával, helyzet jobbára csak akkor alakult ki, amikor Dzsudzsák meghúzta a balszélt, vagy szögletet lőtt be. A kéthetes kihagyás azért néhol látszott a játékán, az első cselek rendre bejöttek, de amikor a második rárontó ember mellett is el kellett volna vinni a labdát, akkor rendszerint szerelték.

Az első félidő közepén mindenesetre egy eladott horvát labda után Dzsudzsák egy az egyben vezethette a labdát a kapusra, 12-13 méterre járt a kaputól, több magyar szurkoló is felugrott, és üvöltötte, hogy "Lőj, lőj!", ám ziccerben Dzsudzsák inkább középre passzolt, egy horvát védő pedig tisztázott az érkező oroszok elől. "Jó fiú akart lenni" - mondta kérdésünkre Vörösbaranyi József, Dzsudzsák menedzsere a helyszínen. A játékosügynök hozzátette: "Faragják rendesen Balázst, de bírja ő."

Dzsudzsáknak tetszett az új szerepkör

Dzsudzsák a szokásosnál többet húzódott középre, nem egyszer a középpálya közepére jött hátra a labdáért, egy ilyen alkalommal remekül ívelt a védők mögé, a beinduló Gadziev elé, ám a partjelző lest intett - tévesen. Az előre jelzett harminc perchez képest Dzsudzsák végigjátszotta az első félidőt, a szünetben azonban lecserélték.

Fotó: Papp Máté

A meccs után a Mahacskala magyar légiósa az [origo]-nak elmondta, hogy nagyon jól érezte magát a pályán, és biztos abban, hogy ennél sokkal jobban fognak majd játszani. "Nagyon meleg volt, eléggé elfáradtam, úgy érzem, mintha ötven kilósak lennének a lábaim. Hiányzott a középpályánkról Busszufa és Jucilei, ha ők is itt lesznek, akkor szép focit mutathatunk be, biztos vagyok benne, hogy technikás középpályánk lesz."

Dzsudzsák meglehetősen sokat mozgott középre és gyakran hátrament a labdákért, ez egy új taktikai elem az ő játékában, amire az edző kérte meg. "Azt beszéltük meg az edzőmmel, hogy Busszufával sokat kell majd cserélgetnünk a helyünket, ezért már most is ehhez mérten próbáltam helyezkedni. Nagyon élveztem mindezt, mert így színesebb lesz a játékom, és többet is lőhetek kapura. Volt most is egy komoly ziccerem, úgy éreztem, hogy az első meccsemen inkább középre passzolok, de máskor ezt biztos, hogy belövöm."

"Kitűnik a csapatból, de az erőnléte még nem az igazi"

A magyar szurkolók szívesen értékelték Dzsudzsák játékát. "Egyértelműen látszik, hogy technikailag kitűnik a csapatból, de az erőnléte még nem az igazi, azért is nem jöttek be a második cselek" - mondta egy fiatal drukker, aki Sopronból autózott el Söchauba a meccs és Dzsudzsák kedvéért.

Fotó: Papp Máté
A galériáért kattintson a képre!

Egy másik magyar drukker úgy vélte, hogy Dzsudzsáknak még össze kell szoknia a csapattársakkal, de szerinte ez nem fog gondot okozni neki. "Sokszor üresen volt, és még nem tudták, hogy hová adják neki a labdát, de azért voltak biztató jelek. Nem túl technikás ez a Mahacskala, de fizikailag nagyon erősek és lelkesek is a játékosai."

Az orosz csapat focistái valóban nem brillírozták, amolyan igazi munkás játékot mutattak be, de nyilván más lesz ez a futball, amikor csatlakozik a csapathoz a többi focista, vagy ha tényleg megérkezik az a három, komoly erősítést jelentő játékos, akikről Gadzsi Gadzsiev vezetőedző beszélt a csapat keddi sajtótájékoztatóján.

A védekezéssel eddig sem volt gondja a Mahacskalának, az egyik legkevesebb gólt kapta az orosz bajnokságban, ezzel a Zadar elleni meccsen sem akadtak problémák, ám a védők a rombolás mellett kevésbé tudták építeni a támadásokat, ennek megfelelően 0-0-ra végződött a meccs.

Fotó: Papp Máté

A Mahacskala legközelebb, hétfőn a cseh Banik Ostravával játszik edzőmeccset Ausztriában, akkor már valószínűleg Roberto Carlos is a pályán lesz, a meghosszabíbtott szabadságon lévő világbajnok brazil klasszis pénteken csatlakozik a kerethez, így Dzsudzsák korábbi példaképével játszhat egy csapatban.