Vágólapra másolva!
A télen az Ajaxnál próbálkozó Somogyi Csaba a hollandiai kaland után érezte, hogy lesz még lehetősége külföldre igazolni, és a számítása be is jött, mivel a Fulham lecsapott az eddig az NB II-es REAC-ban védő kapusra. Somogyi sajnálja, hogy Gera Zoltán nem marad a Fulhamnél, és úgy érzi, csak Mark Schwarzer van előtte a kapusok rangsorában új klubjánál.

- Hogyan figyelt fel önre a Fulham?
- Télen az Ajaxnál jártam próbajátékon, akkor az a Martin Jol volt a holland csapat edzője, aki most a Fulhamet irányítja. Jol vette fel a kapcsolatot az ügyeimet intéző Torma Gáborral, kimentünk, végigcsináltam a próbajátékot, amelynek a végén mindenki elégedett volt, így aláírtam az egy plusz egy évre szóló szerződésem. Most itthon vagyok Magyarországon, de vasárnap megyek vissza Angliába, folytatom a felkészülést a csapattal, már a névre szóló helyem is megvan az öltőzőben.

- Az minek köszönhető, hogy az Ajax és a Fulham felfigyelt önre, az itthoni élvonalbeli csapatok pedig nem?
- A legutóbi idénynek úgy vágtam neki, hogy mindent felteszek arra, hogy külföldre kerüljek, és bár itthonról is volt ajánlatom, a nyarat meg akartam várni, hátha adódik egy újabb nyugat-európai lehetőség. Nem tudok választ adni rá, hogy ez vagy az a magyar csapat miért nem keresett meg, de amikor télen hazajöttem az Ajaxtól, már akkor tudtam, hogy lesz folytatás. Örülök, hogy megcsináltam azt, ami tíz emberből egynek sikerül, hogy kinn megmutattam, hogy mit tudok, és hogy Jol azt mondta, "kell nekem ez a kapus".

- Edzőmérkőzésen is szerepelt a próbajáték során, vagy az edzéseken látott dolgok alapján döntöttek a leigazolása mellett?
- Meccs nem volt, de minden nap két edzés szerepelt a programban, húsz ember figyelte, hogy mit csinálok, nem csak a kapusedző, hanem a pályaedzők és az erőnléti edző is tesztelt, és mindenki dicsért. Az utolsó két nap orvosi vizsgálatokon vettem részt, azon még elbukhattam volna a szerződést, de szerencsére minden rendben volt.

- Jol kecsegtette azzal, hogy kiszoríthatja Mark Schwarzert, vagy egyértelművé tette, hogy második számú kapusnak igazolták?
- Nem mondták, hogy első vagy második számú, de Schwarzer nagyon jó kapus, hiába 38 éves, és emberileg is pozitív benyomásokat szereztem róla. Úgy érzem, a másik három kapusnál jobb vagyok, és ha leigazoltak, gondolom, nem negyedik számú kapusként számolnak velem. Majd az idő eldönti, hogy alakul a sorsom.

- Mennyire fekszik jönnek a brit stílus, a sok ívelgetés, és hogy sokkal többször bevonják a kapusokat a játékba, mint a kontinensen?
- A kapusedzővel sokat gyakoroltuk a beadásokat, és azt is figyelték, hogy tudom megoldani a hazapasszolt labdákat, de ezek az erősségeimnek számítanak, úgyhogy meg voltak velem elégedve.

- Találkozott a Fulhamtől elbúcsúzó és a West Bromwichhoz tartó Gera Zoltánnal?
- Igen, beszélgettem is vele egy félórát, sok sikert kívánt és csupa jó dolgot mondott a klubról. Szerinte mindenki normális és segítőkész az elsőtől az utolsó emberig, és azt mondta, nagyon jó helyen leszek.

- Gera távozásáról ellentmondásos információkat lehetett olvasni, az egyik szerint Jol nem tartott rá igényt, míg egy másik szerint az edző egy rosszabb feltételeket kínáló szerződésajánlattal még megkereste őt. Ő mit mondott, miért döntött a búcsú mellett?
- Erre nem tértünk ki, csak azt említette, hogy igyekszik mihamarabb felépülni a sérülésből. Én meg azt mondtam neki, hogy örültem volna, ha marad, nagy segítség lett volna, ha van még egy magyar a klubnál. Az érződött, hogy elismert játékosnak számít, mindenki nagyon tisztelettudóan beszélt róla a klubnál, és mikor megtudták, hogy magyar vagyok, egyből azt kérdezték, ismerem-e Gera Zoltánt.

- A Fulham 3-0-s összesítéssel jutott tovább az Európa Liga selejtezőjének első fordulójában a feröeri NSÍ ellen, de lehetett volna nagyobb is a különbség, ha a kiscsapat kapujában nem véd remekül Gángó András. Mit szólt a teljesítményéhez?
- Kinn voltam a londoni meccsen, a feröeriek csak védekeztek, Schwarzer egész meccsen kétszer ért csak labdába. Gángó Andris jól védett, a gólokról nem tehetett, öt- vagy hat-nulla is lehetett volna a vége, mert a Fulhamnak elég sok lehetősége volt.

- Nagyságrendileg hányszorosát keresi a Fulhamnél az NB II-es REAC-nál kapott összegnek?
- Erről a szerződésem alapján nem nyilatkozhatom.

- A REAC-nál mit szóltak az angliai szerződéshez?
- Mindenki örült, és ezúton szeretném megköszönni Forgács János elnöknek és Kutasi Róbert klubigazgatónak a korrektséget, valamint Torma Gábornak, és kapusedzőimnek, Mári Attilának, Ulbert Tibornak, Kopp Andrásnak és Hornyák Bélának a segítséget.

- Úgy tűnik, kapusposzton vagyunk legkevésbé elmaradva az európai elittől, mi miatt alakulhatott ez így?
- A kapusoké egy különleges poszt, amíg a Fulhamnél harminc mezőnyjátékossal öt pályaedző foglalkozik, addig a három kapust egy szakember edzi, sokkal több idő jut egy emberre, jobban oda lehet figyelni a munkára. Szerintem ez lehet a titok, hogy sokkal több az egyéni foglalkozás, és akiben mocorog valami, az könnyebben érvényesülhet.