Vágólapra másolva!
A bajnok Videoton nyerte a magyar Szuperkupát, miután a hazai közönség előtt szereplő Magyar Kupa-győztes Kecskemétet 1-0-ra legyőzte a döntőben André Alves hajrágóljával. A győztes találat előtt a játékvezető tévesen állította ki a székesfehérvári Lipták Zoltánt, aki a második sárga lapja előtt nem szabálytalankodott. A Videoton nyáron kinevezett új vezetőedzője, a portugál Paulo Sousa első tétmeccsén rögtön kupát nyert csapatával.

Szuperkupa-döntő:
Kecskeméti TE - Videoton FC 0-1 (0-0)
Széktói-stadion, 4500 néző
vezette: Fábián
Kecskemét: Németh - Alempijevic, Radanovic, Balogh, Mohl (Bertus, 69.) - Ebala, Cukic (Gyurcsó, 87.) - Litsingi, Foxi, Dosso (Stokic, 81.) - Tököli (Bori, 31.)
Videoton: Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Sanchez - Elek, Sándor (Polonkai, a szünetben), Mitrovic, Walter (Vasiljevic, 72.) - Nagy (Gosztonyi, 78.), Alves (Nikolic, 90.)
gól: Alves (84.)
sárga lap: Cukic (17.), Ebala (33.), Balogh (58.), illetve Lipták (24., 66.), Horváth (48.), Mitrovic (55.), Tujvel (90.)
piros lap: Lipták (66.)

Közel telt ház és 30 fok fölötti hőség fogadta Kecskeméten a Magyar Kupa döntőjének visszavágóját (májusban 3-2-re nyert Tomislav Sivic vezetőedző csapata), amelyen az iramra és a támadó szellemű játékra ezúttal sem lehetett panasz, a komolyabb helyzetek azonban sokáig elmaradtak. A középpályán rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot, a játékvezető hamar ki is osztott három sárga lapot. A vendégeknél Elek száját Litsingi jobbosa repesztette fel, ám rosszabbul jártak a hazaiak, akiknek sérülés miatt Tököli Attilát le is kellett cserélniük a 31. percben.

A Paolo Sousa által alaposan átalakított bajnok némi mezőfölényt tudott kiharcolni a félidő derekától, de az első igazi ziccerre a fehérváriaknak is a 40. percig kellett várniuk. Ekkor Elek lépett ki egyedül, ám miután a kifutó Némethet kicselezve megoldotta a feladat nehezebb részét, a kaputól nem messze elesett saját lábában.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mitrovic és Dosso párharca

Fordulás után sem kényeztették túlzottan a nézőket a csapatok, egy darabig a játékvezető által kiosztott újabb három sárga volt a legjellemzőbb momentum. A 64. percben aztán a Kecskemét is elmulasztotta a vezetés megszerzését, a kilépő Foxi az ötösről lőhetett, ám a megpattanó labdát a már vert helyzetben levő Tujvel bravúrral hárította. Rá egy percre viszont a hazaiak kezdhettek reménykedni, mivel emberelőnybe kerültek.

A kapura törő Dosso ellen Horváth Gábor szabálytalankodott, ám Fábián Mihály játékvezető nem neki, hanem az esethez szintén közel lévő Lipták Zoltánnak adott sárga, majd piros lapot. Más kérdés, hogy ha Horváthot büntette volna a bíró, akkor gólhelyzetet megakadályozó szabálytalanság miatt neki azonnali pirosat kellett volna felmutatni.

A két edző azonnali cserékkel reagált a piros lapra, a Kecskemét pedig megpróbálta eldönteni a találkozót. Több hazai helyzet következett, Bori a kapufát találta el, Dosso lesgólt szerzett, ám a kecskeméti gól helyett Alvesnek sikerült betalálnia egy nagyszerű egyéni megoldás után: Gosztonyi passza után az NB I idei brazil gólkirálya három kecskemétit is kicselezett, majd a jobbösszekötő helyéről, 14 méterről szép gólt lőtt a hosszúba.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hajrában csupán Foxi büntetőgyanús esése ugrasztotta talpra a hazai drukkereket, a Kecskemétnek az egyenlítés közelébe sem sikerült eljutnia. A Videoton így megnyerte a klub történetéből hiányzó utolsó hazai trófeát is. A fehérváriak az elmúlt öt évben a bajnoki cím és a Magyar Kupa-győzelem mellett két Ligakupa- és egy Szuperkupa-győzelmet könyvelhettek el, így a Debrecen mellett a második olyan klubbá váltak, amelynek mind a négy kiírásban sikerült győznie.

Paulo Sousa vezetőedző székesfehérvári mérlege: egy tétmeccs, egy Szuperkupa-győzelem.

Az eddigi Szuperkupák:
1992: Újpest - Ferencváros 3-1
1993: Ferencváros - Kispest-Honvéd 2-1
1994: Ferencváros - Vác 2-1
1995: Ferencváros - döntő nélkül
2002: Újpest - Zalaegerszegi TE 3-1
2003: MTK Hungária FC - Ferencváros 2-0
2004: Ferencváros - döntő nélkül
2005: Debreceni VSC - Matáv-Sopron 2-4, 3-0
2006: Debreceni VSC - FC Fehérvár 1-0, 1-2
2007: Debreceni VSC - Budapest Honvéd 1-1, 3-0
2008: MTK Budapest - Debreceni VSC 0-0, 11-esekkel 3-2
2009: Debreceni VSC-TEVA - Budapest Honvéd 1-0
2010: Debreceni VSC-TEVA - Videoton FC 1-0
2011: Videoton - Kecskemét 1-0