Vágólapra másolva!
Csak a félidőben vált teljesen egyértelművé Gaál Gyöngyi számára, hogy nagyot bakizott a nőifoci-vb Ausztrália - Egyenlítői-Guinea meccsén, ahol az egyik guineai játékos kényelmesen a kezébe vette a labdát a tizenhatoson belül, ő azonban nem ítélt tizenegyest. Gaál az [origo]-nak azt mondta, a torna előtt felkészítették a bírókat, hogy egy női mérkőzésen az átlagosnál abszurdabb helyzetek is előfordulhatnak, és bár eddig nem foglalkoztatták az ilyen esetek, most már maga is rákattintana az interneten egy hasonló hírre.

- Hogyan emlékszik arra a bizonyos jelentre, miért engedte tovább a játékot?
- Erről sajnos nem mondhatok semmit: FIFA-utasítás, hogy konkrét szituációkról nem beszélhetek, ha így tennék, szankciókat vonna maga után.

- Mikor döbbent rá, hogy itt valószínűleg nagyot hibázott?
- Igazából egy-két percen belül vált világossá, és még hátravolt sok idő, 74 perc, amit le kellett vezetni. Teljesen egyértelműen a szünetben derült ki, amikor megbeszéltem a többiekkel.

- Mi járt a fejében a félidőben, mikor ezt megtudta?
- Az, hogy a következő időszakra ezt ne vigyem tovább magammal, és ne befolyásolja a későbbi döntéseimet. Nagyon nehéz feladat, de meg kell birkózni vele.

- Miért nem segítettek a partjelzők?
- Segíthettek volna, de a felelősség akkor is az enyém. A mérkőzést négyen vezettük. De talán tőlük kellene megkérdezni. Szinte biztos vagyok benne, ha kint magyar segítőim vannak, minden másképp alakul.

- Mennyire érzékelte, hogy a meccs után megtelt a jelenettel az internet, szinte nem volt olyan sporttal foglalkozó újság, ahol nem tűnt fel a neve?
- Ott, Németországban nem igazán foglalkoztam vele, nem ez volt a feladatom.

- Korábban mondta, hogy az újságok nem ismerik az eset hátterét. Mire gondolt?
- Ezzel a szakmával együtt jár, hogy egyszer fenn, egyszer lenn, ha viszont a játékvezető csak teszi a dolgát, senki nem foglalkozik vele, és ez rendben is van. Ha egy játékos hibázik, jó esetben meg sem említik, a játékvezetőkre viszont nagyon rászállhatnak.

- A játékos azt állította, hogy a nézőtérről sípszót hallott. El tudja ezt képzelni?
- Abban a hangzavarban akár igaz is lehetett, de ez nem jogosítja fel arra, hogy ilyet tegyen.

- Ugyanaz az egyenlítői-guineai játékos, aki lebénította, később azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy túl komolyan vette a szoros emberfogást. Mennyire nehezítik meg a dolgukat, hogy a női vb-n talán előfordulhatnak olyan játékosok, akik nem annyira ismerik a játékot, az írott vagy íratlan szabályokat?
- Egy instruktor azt mondta kint a tornán, hogy bizarr szituációkra is fel kell készülni, szó szerint úgy fogalmazott, hogy egy női mérkőzésen az átlagosnál abszurdabb helyzetek is előfordulhatnak. Ilyen viszont százmillióból egyszer fordul elő, én még sosem láttam hasonlót, se élőben, se tévében.

- Ha a netet böngészve találna egy ilyen videót, rákattintana?
- Eddig nem foglalkoztam vele, de ezután már biztos megnézném.

- Úgy hallom a hangján, azért már feldolgozta a történteket. Hogyan sikerült?
- Két lehetőség van ilyenkor: felállni és menni tovább, vagy azt mondani, hogy ez mostantól meghatározza a karrierem, az elmúlt tizenöt évet is. Én az elsőt választottam. Helyén kell kezelni a dolgot, és tanulni kell belőle.

- Egy kolléganője, Kulcsár Katalin egy hónapja így nyilatkozott nekünk: "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem fájtak a nézői vagy az újságírói kritikák, de ehhez is hozzá lehet szokni." Ön hogy van ezzel?
- Mindig nagy kihívás, mikor az embert negatív kritikák érik. Aki ezt nem bírja elviselni, ne menjen játékvezetőnek. Nekem már tizenöt éve abba kellett volna hagynom, ha nem bírnám feldolgozni, hogy a nézők bekiabálnak.


- Máshogy érzett volna, ha a meccs kimenetelét befolyásolta volna?

- Lehet, de ez az én rossz érzéseimet az eset után nem befolyásolja. Az ausztrál győzelem azért a játékvezetői négyes minden tagja számára szerencsés volt.

- A FIFA hogyan reagált az esetre?
- Mindannyiunkat meghallgattak, közösen elemeztük a történteket és a hibákat. Persze nem sikeres egy vb-n véteni, de sajnos mással is történt már ilyen, ezért nem nyelik le senki fejét, még nem kell eltemetnie magát az embernek.

- Bede Ferenc szerint ez az incidens akár meg is törheti a karrierjét, pedig korábban azt mondta, a nagy álma az olimpia, amely - időben legalábbis - már elég közel van.
- Erre én nem tudok mit mondani, vannak illetékes emberek, akik eldöntik. Az olimpia nem került közelebb, az biztos, de én pozitívan állok hozzá, bízom a folytatásban.

- A FIFA norvég ellenőre, Karen Espelund és az ausztrálok edzője, Tom Sermanni is elnézően nyilatkozott az esetről. Nagyobb a szolidaritás a női fociban?
- Nem gondolom, hogy ez lenne az oka, bizonyára az ausztrál edző sem lett volna ennyire elnéző, ha kikapnak. Azt mondja, arra a játékosára, akiről a két gólt kapták, dühösebbek, mint ránk.

- Itthon fel lehet készülni ilyen tornára? Igaz, vezet az NB I-ben férfi meccseket, de ott jóval kevesebb a néző.
- Mindegyiknek más a jellege, más miatt nehéz. A harminc-negyvenezer néző miatt jelen van a nyomás, ami pozitív is lehet, de ha valaki nem tudja kezelni, kicsit nyomasztó. Más jellege van egy hazai férfi meccsnek.

- Miben más egy férfi meccs?
- Technikailag nagyon sokat fejlődtek a női csapatok, persze lassabbak, ezért kevesebb a szabálytalanság. Konkrétan nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az rosszabb, és nem is kell definiálni a különbséget. Remélem, ez a torna meggyőzi azokat, akik azt gondolják, hogy a női foci kevésbé nézhető.

- Hozhat áttörést a női foci népszerűségében ez a vb? Sok telt házas meccset játszanak, méghozzá elég nagy stadionokban.
- Nézőszámban és reklámban mindenképp nagy esemény, a legalacsonyabb nézőszám eddig 15 ezer volt, míg a nyitómeccsre 74 ezren mentek ki. Nagy nyilvánosságot kapott, szurkolói zónát építettek, reklámfilmeket, újsághirdetéseket készíttettek a szervezők. A házigazda németek kiesése ugyanakkor nem tett jót a tornának. A nézőszám különben már négy éve, Kínában is magas volt, illetve 2003-ban az Egyesült Államokban is, de a hírverés nem volt ekkora.

Forrás: AFP/John MacDougall
A németek meglepő búcsúja nem tett jót a tornának

- A hangulat itthonról kifejezetten ünnepinek tűnik.
- Nézőként a 2006-os férfi vb-n volt lehetőségem a helyszínen mérkőzéseket megtekinteni, a körítés most is nagyon hasonló volt. Most odakint ünnepeltem a születésnapomat, a kollégák és a FIFA gondoskodtak arról, hogy családiasan ünnepelhessek, még tortát is kaptam.

- Ez még a kezezés előtt volt, vagy már utána?
- Előtte volt a születésnapom, de utána is megkaptam volna. Ilyen szempontból nem tesznek feketelistára, hogy ha hibáztál, akkor nem kapsz tortát.

- Vezetett vb-bronzmeccset, UEFA-kupa-döntőt, Bajnokok Ligája-elődöntőt, első magyar nőként vezetett férfi NB I-es meccset. Ezek a nagy teljesítmények vigaszt nyújtottak az elmúlt napokban? És melyikre a legbüszkébb?
- Természetesen ezek erőt adtak. A legnagyobb a vb-bronzmeccs volt, ami női szinten eléggé kiemelkedő, ahogy az UEFA-kupa-döntő is európai szinten. Egyetlen meccset mégsem tudnék igazán kiemelni, ez ugyanúgy van, mint a sportolóknál: ha valaki indult száz versenyen, nehezen nevez meg egyet, ami a legfontosabb.

Forrás: MTI/Varga György

- Baráti társaságban mennyire jelent beszédtémát a foci?
- Elkerülhetetlen, hogy szóba jöjjön, de ezzel nincs is semmi probléma, mert egy hajóban evezünk, egy célért küzdünk: hogy a sportág minél szebb legyen.

- Tud szurkolóként nézni egy meccset?
- Nem teljesen, az emberben nagyon benne van, hogy figyelje, mit csinál a játékvezető, olyanokat veszünk észre, amit egy átlagszurkoló nagy valószínűséggel nem. Most konkrét példa nem ugrik be, de minden egyes mérkőzésen feltűnnek a játékvezetők rejtett jelzései, egyezményes jelei.

- A magyar játékvezetők köztudottan amatőrök. Ön miből él? Pénzügyi és számviteli főiskolát végzett, ezenkívül a Testnevelési Főiskola sportmenedzseri szakán folytatott tanulmányokat.
- Pénzügyi és számviteli főiskolát végeztem, jelenleg az MLSZ-nél dolgozom. Egyre nehezebb összeegyeztetni a küldéseket és a nemzetközi tornákon való helytálláshoz szükséges edzőtáborokat, tornákat, és mindezt egy munkahellyel is összekombinálni, mert ellentétben jó néhány nemzetközi kolléganőmmel, mi itthon nem a játékvezetésből élünk.

- Most mi lesz a programja, pihenni vonul, vagy elkezd még keményebben készülni?
- Nemsokára kezdődik a bajnokság, ahol szintén kiváló fizikai állapotban kell lenni. Erre jó alap a világbajnokság előtti felkészülés, valamint az ottani mindennapi edzés profi körülmények között. Ősszel újra indul a női Bajnokok Ligája, és Eb-selejtezők is lesznek. Tehát dolgozni kell tovább, még keményebben, mert a legjobb gyógyír a munka.