Vágólapra másolva!
A Paks Székesfehérváron 1-1-es döntetlent játszott a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének első mérkőzésén a Hearts ellen, a skótok egy vitatható büntetővel egyenlítettek az első félidő hosszabbításában. Vayer Gábor, a Paks kulcsembere és Kis Károly vezetőedző szerint sem voltak egyenlőek a feltételek a pályán. Vayer úgy véli, hogy a finn bíró elfogadhatatlan stílusban vezette a meccset, és szerinte egyre többször játszanak szerepet külső tényezők a nemzetközi futballban. A skótok edzője szerint a tizenegyes vitathatatlanul büntető volt.

Mivel a paksi stadion nem felel meg az európai szövetség (UEFA) előírásainak, a Videoton otthonában fogadta a Paks a Hearts csapatát. A lelátó klubház felőli része megtelt, majd a kezdés előtt néhány perccel a szemben lévő, teljesen üres nézőtérre befutott egy ötvenfős paksi keménymag dobokkal és zászlókkal, majd rákezdett a "Harcoljatok, harcoljatok!" rigmusra.

A szép számú, mintegy 100 fős skót szurkolótábor elintézte, hogy otthon érezzék magukat, telerakták a szektorukat és a kerítést a Hearts zászlóival, de nagyjából ennyiben ki is merült az aktivitásuk, néma csendben nézték végig a meccset. Talán ennyire sokkolta őket, hogy legfeljebb háromezren lehetnek a stadionban - a múlt hét szombaton a skót bajnokság nyitányán 50 ezer néző előtt játszott a Hearts 1-1-es döntetlent a Rangers otthonában.

A Paks a játékosabb, okosabb futballt próbálta játszani a technikailag kevésbé képzett, a tipikus brit focit bemutató skótokkal szemben, akik nem mentek a szomszédba egy kis durvaságért sem, főleg Bartha László és Vayer Gábor egy-egy szép csele után veszítették el a fejüket.

Bosszúsak lehettek a skótok a 32. percben is, amikor Bartha lepattanó lövését Sipeki 18 méterről, kapásból, gyönyörűen átemelte a kapujától öt-hat méterre kóricáló Kellón. Nem vonulhatott viszont előnnyel az öltözőbe a Paks, erről a finn játékvezető gondoskodott, hiszen az első félidő hosszabbításában egy beívelés után Sutton a földre került, Mattias Gestranius büntetőt ítélt, az állítólag szabálytalankodó Heffler sárga lapot kapott, Hamill pedig a léc alá lőtte a tizenegyest.

Sipeki gólja

A bíró egyébként is sajátos felfogásban vezette a meccset, még ha a paksiak a klasszikus értelemben véve nem is otthon játszottak, azt a bizonyos hazai pálya előnyét nem kapta meg Kis Károly csapata, a játékvezető meglehetősen tisztelte a Hearts játékosait, a finn-magyar barátságot nem ez a meccs erősítette meg.

"Az volt a legnagyobb probléma, hogy a kiscsapat szerepét töltöttük be ma este, főleg a bírói négyes szemében" - mondta az [origo]-nak Vayer, aki megkapta második sárga lapját, így nem játszhat a jövő heti, skóciai visszavágón.

"Rendkívül pökhendien vezette a mecset a finn bíró. Addig, amíg minket egyszerűen elhajtott, addig a skótokkal jókat diskurált, ez számomra elfogadhatatlan, ilyen stílusban nem lehet vezetni egy nemzetközi meccset. Nem erre fognám, hogy nem tudtunk nyerni, hiszen mi is követtünk el hibákat, főleg az utolsó passzoknál, de ha a hazai pálya előnyét nem is kapjuk meg, legalább egyenlő feltételeket kellene biztosítani a csapatoknak. A nemzetközi futball legnagyobb problémája, hogy sajnos egyre több külső tényező játszik szerepet, elég csak a görög bundabotrányra és az ehhez hasonló, sportszerűtlen ügyekre gondolni."

"Nagyon régen nyilatkoztam egy meccs után a játékvezetőről, de most el kell mondanom, hogy nem éreztem egyenlőnek a feltételeket" - mondta Kis Károly, a paksiak vezetőedzője. "És nemcsak a büntetőre gondolok, hanem a mezőnyben hozott ítéletekre, kezezésekre, előnyszabályokra, megtorlatlan szabálytalanságokra, itt mindenről volt szó, csak arról nem, hogy élveznénk a hazai pálya előnyét. Ha 1-0-val sikerült volna a szünetre mennünk, utána játszhattuk volna a saját játékunkat."

Forrás: Papp Máté

Kis Károly a kérdésünkre elmondta, hogy a Hearts nem tudta meglepni semmivel a Paksot, hiszen tudták, hogy egy nagyon szervezett, erős csapat lesz az ellenfél. A skótok gyakran szándékosan üresen hagyják a széleket, ez ellen a rövidpasszos játékot gyakorolta be a magyar együttes, amely felkészült a veszélyes oldalszabadrúgásokra, a szögletekre és a nagy bedobásokra is.

Kis az [origo]-nak kiemelte, hogy kizárólag magyar játékosok vannak a Paks keretében, az pedig az Európa Ligában is egyedülálló, hogy egy nemzetbeli legyen egy csapat minden játékosa. "Persze ezt nem panaszként mondom, az is lehet, hogy ez a titkunk. Egyébként milyen furcsa az élet, ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekünk, hogy egy év múlva azért fogunk bánkódni, hogy csak döntetlent játszottunk a skót bajnokság harmadik helyezettjével az Európa Ligában, azt nem hiszem el. Természetesen kint sem mi leszünk az esélyesek, hiszen 18 ezer fanatikus skót szurkoló előtt kell játszanunk, de a Tromsö elleni bravúr erőt adhat."

A vendégek edzője, Jim Jefferies szerint a Hearts jobb csapat, ennek ellenére figyelni kell a Paksra, mert az előző körben is hasonló első meccs után tudott továbbjutni. "Minden poszton erősebbek voltunk ma, a gólt is a mi hibánkból szerezték a magyarok. Ami a tizenegyest illeti, a játékvezető a beívelést megelőző szabadrúgásnál megállította a játékot, és figyelmeztetett mindenkit, hogy tegyék le a kezüket, ne ráncigálják egymást, ennek ellenére a magyar játékos lerántotta a centerünket, kétségtelenül büntető volt. A visszavágón komoly szurkolói támogatást fogunk élvezni, de óvatosnak kell lennünk, mert a Tromsö is hiába volt esélyesebb, kiejtette a Paks. Most eltiltás miatt nem játszott a magyaroknál Éger László, akire figyelnünk kell a visszavágón, mert a szögleteknél és a szabadrúgások beívelésénél nagyon veszélyes tud lenni, még egy skót csapat ellen is" - nyilatkozta Jefferies.

"A meccs előtt az 1-1-es eredményt szerintem mindenki elfogadta volna, de így utólag csalódott vagyok. Játékban felülmúltuk a skótokat, de fizikálisan erősebbek voltak nálunk" - értékelte a meccset az [origo]-nak a találkozó egyik legjobbja, Bartha László. "A tizenegyessel nem szeretnék foglalkozni, Heffler Tibi mondta, hogy húzták-vonták egymást, de rengeteg ilyen van egy meccsen, nem kellett volna befújni. El kell felejteni azt a szituációt, előre kell figyelnünk, a norvégok ellen is ugyanilyen eredménnyel utaztunk ki, és szerintem a Tromsö jobb csapat, mint a Hearts, így mindenképp van esélyünk a visszavágón."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Paks legrutinosabb tagja, Vayer egyetértett csapattársával, szerinte is jobb csapat a Tromsö, és elsülhet jól is ez az 1-1-es eredmény is. "A skótok a hazai közönség előtt kénytelenek lesznek többet támadni, ezáltal több területet hagynak, ez jól jöhet nekünk, hiszen sokpasszos játékkal lövőhelyzetet teremthetünk magunknak. Ha pártatlan játékvezetést kapunk, akkor továbbjuthatunk."

Vayernek felvetettük a Kis Károly által megfogalmazottakat, azaz hogy egy évvel ezelőtt talán senki nem gondolta volna Pakson, hogy idáig eljuthat a csapat. "Egy évvel ezelőtt kezdett el formálódni ez a közösség, ami mostanra érett be. Evés közben jön meg az étvágy, minél nagyobb a tét, annál vehemensebben dolgozunk és hiszünk a sikerben. Köszönhető ez annak is, hogy csak magyarok vannak a keretben, de úgy gondolom, hogy túlzott profizmusról még nem beszélhetünk a Paks esetében, szerintem ehhez kellenek légiósok is. A jó külföldi játékosokra szükség van, kellenek olyan focisták a keretbe, akik más szemléletet hoznak a csapatba. Persze az mindenképp pozitív, hogy egy nyelvet beszélünk, és ami ennél is fontosabb, John Lennon szavaival élve: nálunk mindenki ugyanazt hallja."