Vágólapra másolva!
A sors fura fintoráról beszél az Újpest kirúgott vezetőedzője, Mészöly Géza, aki az új sportigazgatónak, Leo Beenhakkernek tulajdonítja menesztését. A tréner utódja a legutóbb a Debrecennél dolgozó Zoran Spisljak lett.

Mészöly Géza közleményt adott ki menesztésével kapcsolatban: "Sajnálom, hogy edzői pályafutásom során második alkalommal kell idő előtt befejeznem a munkát Újpesten. A sors fura fintora, hogy ugyancsak másodszor fordul elő velem - korábban 2010 elején a Vasasnál -, hogy az általam vezetett csapat egy külföldi szakember befolyása alá került, akinek első döntései közé tartozott, hogy az én munkámtól eltekintsen."

Mészöly úgy érzi, a menesztése még túl friss ahhoz, hogy teljes körűen értékelje, ezért jövő szerdán nyilatkozik majd róla.

"Azt viszont elöljáróban le szeretném szögezni, hogy az Újpest iránti elkötelezettségem töretlen, mert olyan szeretet kaptam a szurkolóktól ebben a második időszakban is, amely megfelelő érzelmi töltetet jelentett számomra és a játékosaimnak is. Köszönetet szeretnék mondani a szakmai stábomnak, és további sportsikereket kívánok az Újpestnek a bajnokságban" - tette hozzá.

Az Újpest már meg is nevezte az új edzőjét, Zoran Spisljak személyében. A szerb szakember legutóbb Herczeg András segítője volt a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő Debrecennél, ahol tavaly év végén hagyta abba a munkát. Spisljakkal három évre kötöttek szerződést a lila-fehérek.

"A klub történelme és tradíciói miatt nagyon büszke vagyok arra, hogy lehetőséget kaptam az Újpestnél" - mondta a 46 éves, vajdasági születésű szakember. "Örülök, hogy azonosan gondolkodunk Leo Beenhakker sportigazgató úrral, és legfontosabb feladatunk a modern futball meghonosítása. Az eddig történteket le kell zárni, az már a múlt, jó játékkal eredményeket kell elérnünk, s remélem, hogy így minél több szurkoló visszatér majd a Megyeri útra."

Az új edzővel vasárnap, a Kaposvári Rákóczi otthonában szerepel először az Újpest. Bartha Csaba, az Újpest FC ügyvezetője kiemelte, hogy a csapat célja változatlan, a tabella első 5-6 helyének valamelyikén szeretne végezni.

Egy walesi parkból a Tottenhambe

Spisljak 1965. január 12-én született a vajdasági Bácskatopolyán, édesapja magyar, édesanyja szerb.

Játékosként 1984-ben került fel a Szpartak Subotica első gárdájához, ez volt az első komolyabb jugoszláv csapata, innen hívta el a már jóval ismertebb, akkor a másodosztályban szereplő NK Cromos Zagreb, ahol a később világhírűvé vált Miroslav Blazevic volt az edzője. 1986-ban autóbalesetet szenvedett, amely során súlyosan megsérült a térde, de több műtét után folytatni tudta a pályafutását.

A délszláv háború elől Walesbe menekült, ahol egy parkba járt futballozni, hogy edzésben maradjon, így figyelt fel rá a Cardiff City megfigyelője. Végül a csapatnál megtanult angolul, majd harminckét évesen elkezdte edzői pályafutását.

Angliában több helyen megfordult: 2002-ben fél évig a Tottenhamnél dolgozott, innen hívták a Southamptonhoz, ahol két évig volt a klubmenedzser segítője, majd visszatért a Tottenham U18-as és U19-es csapatához.

A Debrecennél három évig, 2008 januárjától 2010 decemberéig dolgozott, Herczeg András segítőjeként részese volt két bajnoki címnek, a csapat Bajnokok Ligája-főtáblás szereplésének, egy-egy Ligakupa- és Szuperkupa-győzelemnek.