Vágólapra másolva!
Köteles László 2014-ig szóló szerződést írt alá a belga bajnok Racing Genkhez azt követően, hogy az együttes a magyar kapus bravúrjainak is köszönhetően büntetőkkel legyőzte az izraeli Maccabi Haifát, és így bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája 32-es főtáblájára. A kapus elárulta: a BL-ben a céljuk az Európa Ligát érő harmadik hely elérése.

"Nagyon örülök az új szerződésnek, mert ebben nincs opció, három évig a Genk futballistája vagyok, ami egyfajta nyugalmat biztosít. Ráadásul a feltételek sokkal előnyösebbek, mint a korábbiban, ami nem volt kifejezetten jó" - nyilatkozta Köteles, aki kedden a Maccabi Haifa elleni büntetőpárbaj során két büntetőt is kivédett, így elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Genk a csütörtöki BL-sorsolásra készülhet.

"Ha az elmúlt heteket, a Maccabi elleni keddi meccset és ezt a szerdai megállapodást veszem, nyugodtan mondhatom: a sors visszaadta azt, amit az elmúlt évben elvett. Tény, a klub drága pénzért kapust igazolt (a Celtic által is megkörnyékezett, 21 éves lengyel Grzegorz Sandomierskit - a szerk.), de eddig én védtem, és nem is félek, mert tudom, ha továbbra is így teljesítek, nincs ok a változtatásra."

Köteles 2009-ben került először a belga klubhoz kölcsönben, majd a Genk végleg le akarta igazolni. Az előző szezon elején azonban sokáig nem léphetett pályára, mivel korábbi egyesülete, a Diósgyőr és a Genk között jogi vita alakult ki. Ebben az időszakban az akkor még csak 18 éves Thibaut Courtois lett az első számú kapus, ám a fiatal játékost nyáron leigazolta a Chelsea (majd egyből kölcsön is adta az Atlético Madridnak), így Köteles előtt ismét megnyílt az út.

A szeptember 1-jén a huszonhetedik születésnapját ünneplő kapus elárulta: a Genkkel nem statisztaszerepre vágynak a BL-ben. "Nem bánnám, ha két bombaerős csapat mellé egy verhető gárdát kapnánk a csoportba, hogy legyen esélyünk elcsípni a harmadik helyet, és folytatni az Európa Ligában. Minden klubfutballistának a Bajnokok Ligája-szereplés az álma, az, hogy parádés stadionokban, fantasztikus játékosokkal szemben lépjen pályára. Boldog vagyok, hogy mindennek én is részese lehetek."

A bajnokságban szombaton a négy kör után kilenc ponttal listavezető Mechelen látogat Genkbe. "Izgalmas idény elé nézünk, és bár nem kezdtük fényesen a bajnokságot, szeretnénk megvédeni a címünket. Az mindenesetre szerencse, hogy ahogy mi, úgy a nagy riválisok, az Anderlecht, a Standard, és az FC Bruges is rosszul rajtolt" - fejezte be nyilatkozatát Köteles, akinek a csapata öt ponttal jelenleg csak kilencedik a tabellán.

Forrás: AFP/John Thys

"Több egyeztetésen voltunk már túl az elmúlt hónapban, de abban állapodtunk meg a vezetőséggel, hogy megvárjuk a BL-selejtezőket, és aztán konkretizáljuk a feltételeket" - avatott be a részletekbe a játékos ügynöke, Filipovics Vladan. "Bár Laci eredeti szerződése csak jövő nyáron járt volna le, teljesen új, 2014-ig szóló megállapodást kötöttünk, jelentősen előnyösebb feltételekkel. Fantasztikusan védett kedden, állandóan csörög a telefonja, a belga sajtó neki köszöni a BL-főtáblára kerülést, ám természetesen nem elsősorban a kifogott tizenegyesek miatt ajánlottak új szerződést, a genki szakvezetés tisztában volt a képességeivel, amiről az elmúlt meccsek is tanúskodtak. A klub lengyel válogatott kapust igazolt, de én hiszem, hogy az elmúlt hetek produkciója mindenkit meggyőzött arról, hogy első számú kapusként kell rá számítani."

Filipovics Köteles magyar klubtársának, Tőzsér Dánielnek a helyzetéről is beszélt: "Daninak a jövő nyárig szól a szerződése, a klub szeretne vele hosszabbítani, de mi nem fogadtuk el azt az ajánlatot, amit a vezérkar adott. Egy hét még van az átigazolási időszakból, érdeklődések vannak, meglátjuk, mit hoznak a következő napok."