Vágólapra másolva!
Nemcsak a győzelmi kényszer miatt van nehéz helyzetben a magyar labdarúgó-válogatott a svédek elleni pénteki meccs előtt, hanem azért is, mert öt alapember is hiányozni fog eltiltás vagy sérülés miatt. Verebes József szerint a szövetségi kapitányt azért fizetik, hogy megoldja az ilyen helyzeteket, Mészöly Géza szerint mindegy, milyen hadrendben támad majd a válogatott, Csank János viszont csak annyit tudott felhozni mellettünk, hogy jóképűbbek a játékosaink a svédeknél.

Dzsudzsák Balázs kulcscsonttörése rosszkor jött a magyar futballválogatottnak, mivel az Anzsi Mahacskalában szereplő szélső mellett a hosszú ideje sérült Szalai Ádám, a bokaműtétjéből lábadozó Gera Zoltán, valamint az eltiltott Juhász Roland és Vanczák Vilmos sem játszhat a svédek elleni Eb-selejtezőn.

Az öt alapember hiánya rontja a magyar csapat esélyét, pedig csak akkor maradunk versenyben a továbbjutásért, ha pénteken elkapjuk a svédeket, ami évek óta nem sikerült.

Dzsudzsák posztjára több jelölt is akad, Halmosi Péter, Laczkó Zsolt vagy a keretbe először behívott Stieber Zoltán számára sem ismeretlen a balszélső szerep, sőt Erwin Koemannál Rudolf Gergely is játszott a bal oldalon - az albánok otthonában aratott győzelem során ő nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt -, de valószínűbb, hogy a Genoa légiósát támadóként szerepelteti majd Egervári Sándor.

A magyar válogatott jelenleg hárompontos hátrányban van a svédekhez képest, úgy, hogy egy meccsel többet játszott. Egervári Sándor csapatának akkor van csak esélye megszerezni a második helyet, ha mind a három hátralévő meccsét megnyeri, miközben a svédeknek a finnek és/vagy a hollandok ellen pontokat kéne veszíteniük. A magyar válogatottnak jelenleg 12 pontja van, ha három győzelemmel számolunk, akkor maximum 21 pontunk lehet, míg a svédek 15 pontjához hármat szinte biztosan hozzáadhatunk, mivel San Marinót meg fogják verni. Mivel Solnában 2-0-ra kaptunk ki, az ideális állapot az lenne, hogy a Puskás-stadionban három góllal megvernénk a svédeket, mert azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, és így a magyar válogatott jönne ki jobban az összevetésből, de ezzel sem mennénk semmire, ha Ibrahimovicék négy vagy annál több pontot kaparnának össze a finnek elleni idegenbeli és a hollandok elleni hazai meccsen.


Mészöly Stiebert és Korcsmárt sem félti

Mészöly Géza, a Vasas és az Újpest korábbi edzője szerint a fent említett hármas közül akárki is kerül be, jó választás lesz. "Stieberben megvan a kellő kreativitás, Laczkó nálam is játszott korábban bal oldali középpályást a Vasasban, Halmosi pedig jó formát mutat mostanság. Nem hiszem, hogy Stiebernél gondot okozna, hogy még nem játszott a válogatottban, vagány játékosnak ismertem meg, és sem őt, sem a várhatóan a Juhász helyén játszó, a válogatottban eddig csak egyszer szereplő Korcsmár Zsoltot nem féltem, mindkettőjüket merem javasolni a kapitánynak".

Verebes József egykori szövetségi kapitány szerint nem érdemes pánikolni, mert lehet, hogy éppen a Dzsudzsák helyére bekerülő játékos hozhat olyan lendületet és átütőerőt, ami meglepheti a svédeket. Verebes azt mondja, előre nem szabad mentegetőzni a hiányzók miatt, a csapat régóta egyben van, és Egervárinak volt ideje kipróbálni a játékosokat, "azért fizetik, hogy megoldja az ilyen helyzeteket".

Ha az Izland elleni, főpróbának szánt meccsből indulunk ki, akkor a védelemben Varga József játszhat a jobb oldalon, Lipták Zoltán és Korcsmár belül, Laczkó pedig a bal oldalon, közülük Varga számít kakukktojásnak, aki eredetileg védekező középpályás, de Izland ellen szélsővédőként is megállta a helyét. Mészöly dicsérte Vargát, akit kellően gyorsnak tart, és a támadásokat is tudja segíteni, bár az edző szerint nem érdemes posztokat külön kiemelni, az egész csapatnak együtt kell támadnia és védekeznie.

Az [origo] által tippelt kezdőcsapat-variációk a svédek ellen:
Király - Varga J., Lipták, Korcsmár, Laczkó/Halmosi - Elek, Vadócz - Koman, Hajnal, Stieber/Halmosi - Rudolf.

Király - Varga J., Lipták, Korcsmár, Laczkó/Halmosi - Elek - Koman, Hajnal, Stieber/Halmosi - Szabics, Rudolf.

Király - Varga J., Lipták, Korcsmár, Laczkó - Elek, Vadócz - Koman, Hajnal, Rudolf/Halmosi - Szabics.


"Azt várom, hogy a fiúk önkívületi állapotban, fiatalos lendülettel játsszanak, de a fontos szituációkban higgadt fejjel döntsenek. Nagyon bízom a közönségben, a hazai pálya mindenképpen mellettünk szól, plusz a sikeres főpróba emléke is önbizalmat adhat a csapatnak. A mumus dolgot el kell felejteni, a kinti meccsen - amelyet a svédek 2-0-ra nyertek meg - is pariban voltunk, tudtuk kontrollálni a játékukat, most bátor futballal a győzelem is elérhető" - nyilatkozta Mészöly.

Verebes: A harmadik helyet sehol nem díjazzák

Verebes szerint hozzáállásban lehet a svédek fölé nőni, bár "súlyosbítja a körülményeket", hogy mindenképp győzni kell a továbbjutás életben tartásához. "Hogy mennyire tudjuk feldolgozni azokat a pozitív és negatív élményeket, amiket a pályán kapunk, hogy mennyire tudunk megfelelően reagálni az eredmény alakulására, ez az igazi edzői munka, erre felkészíteni a csapatot. Összeállítást bárki meg tud adni, ahhoz nem kell tudás és egyéniség, hiszen Magyarországon tízmillió ember ért a focihoz. A hollandok ellen megfogalmaztam egy komoly kritikát, miszerint összekakált nadrággal nem lehet pályára lépni, és aztán a kinti meccsen látszott, mennyit számít, ha egy csapat bátran játszik. Ha játékban sikerül ezt megismételni, és ha párosul hozzá az akkori mentális beállítottság, akkor lehet esélyünk. Nem értek egyet azzal, hogy az MLSZ stratégiai célnak jelölte meg, hogy végezzen harmadik helyen a csapat, hiszen azt sehol nem díjazzák, maximum Katarba hívják meg a csapatot egy víz alatti focitornára. Amíg van esély rá, addig meg kell célozni a továbbjutást, és le kell végre egyszer győzni a svédeket" - adta ki az ukázt a játékosai által Mágusnak becézett mesteredző.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Koman helye szinte biztos a kezdőcsapatban

Dzsudzsák sérülése az eddig megszokott hadrendet is átírhatja: Izland ellen négy védővel, két szűrővel, három támadó középpályással és egy csatárral állt fel a válogatott, de a győzelmi kényszer miatt elképzelhető, hogy kétcsatáros felállást választ majd a kapitány, ez esetben egyikük kicsit hátrébb helyezkedik el, amolyan árnyékként, és csak egy védekező középpályás szerepelne. Izland ellen Rudolf volt egyedül elöl, de a szünetben Priskin érkezett mellé, most Szabics is ott van a keretben, ő is lehet Rudolf párja.

Csank szerint jóképűbbek a magyar játékosok

Bár Rudolf Izland ellen egyedül is feltalálta magát, a nagydarab svéd védők között egyedül könnyen felőrlődhet, de Mészöly és Verebes sem tart ettől. "Rudolf egyik erőssége, hogy lendületesen be tud indulni a védők mögé, Izland ellen ebből gólt is szerzett, a svédek elleni meccsen kulcsfontosságú lesz, hogy olyan labdákat kapjon, amelyekkel kapura tud törni, és a nehézkesebb védőket fordulásra kényszeríti. Hogy lesz-e mellette csatártárs vagy a mélységből követi valaki, az mindegy, a lényeg, hogy merjünk bátran támadni, és legyen jó pár helyzetünk félidőnként" - szakmázott Mészöly.

Verebesnek Rudolf régóta kedvence, mert "ha éjjel kettőkor felkeltik, akkor is kapura megy", és nagy jövőt jósol neki Olaszországban, de nem akar tanácsokat adni, hogy ki játsszon csatárt pénteken.

Verebes szerint nem igaz, hogy a svédek kiszámítható focit játszanak, emlékeztetett a kinti meccsre, amikor Zlatan Ibrahimovic visszalépegetett a középpályára, hogy elosztogassa a labdákat, amivel nem igazán tudott mit kezdeni a magyar csapat. "Ott is vannak nagy egyéniségek, akik hozzá tudnak tenni a meccshez, nem véletlenül állnak ott, ahol" - méltatta az ellenfelet a korábbi kapitány.

Verebes mellett a válogatott egy másik korábbi edzőjét, Csank Jánost is megkérdeztük, de nem kívánt nyilatkozni a várható összeállításról, ahogy mondta, ő sem venné jó néven, ha más edzők adnának tanácsokat neki. Amikor Csanknak feltettük a kérdést, milyen összevetésben lehetünk jobbak a svédeknél, annyit felelt, hogy jóképűbbek a játékosaink, mint az övék.

A csoport állása:

1.Hollandia660021-518
2.Svédország650120-615
3.Magyarország740318-1312
4.Finnország620411-116
5.Moldova62047-96
6.San Marino70050-330