Vágólapra másolva!
Bár Paulo Sousa a kinevezésekor azt mondta, hogy a Videoton kezdőjének csak az egyharmadát cseréli le, bő három hónap után alig maradt olyan játékos, aki az együttessel aranyérmet szerzett Mezey Györgynél még biztos csapattag volt. A portugál szakvezető az elmúlt napokban öt magyar játékostól is megvált, legutóbb a magyar válogatott Lipták Zoltántól, így a 21-es keretben már csak nyolc magyar futballista van. A kirúgott csapatkapitány, Farkas Balázs szerint az eredmények nem Sousát igazolják (csapat hét forduló után hetedik a bajnokságban), a minap Hollandiába igazolt Horváth Gábor azonban vallja: nagyon sokat tanult a Videoton edzőjétől.

Az átigazolási szezon utolsó napjaiban öt magyar játékos is eligazolt a címvédő Videoton labdarúgócsapatától, az utolsó távozó az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő Lipták Zoltán volt.

A 26 éves védő egy hónapja még a Videoton csapatkapitánya volt, ám Paulo Sousa előbb lefokozta - mondván, hogy nem volt lojális a klubhoz -, majd kitette a keretből. Egervári Sándor viszont kiállt a pénteki válogatott meccsen a kezdőcsapatban szerepelt játékos mellett, a szövetségi kapitány hétfőn azt mondta: Az ő értékrendjében a játékos a történtek ellenére semmit nem változott. Lipták múlt vasárnap saját kérésére a Videoton NB II-es csapatában szerepelt, hogy játékban legyen. "Néhány héttel ezelőtt még a Videoton csapatkapitánya volt, nyilván azért, mert emberileg és szakmailag is ő volt erre a legalkalmasabb" - nyilatkozta Egervári.

Augusztus 31-én aztán a védő távozott a csapattól, ahogyan a Videoton hivatalos weboldala fogalmaz: "Lipták és a klub érdekeit is szem előtt tartva, mindkét fél a szerződésbontás mellett döntött."

A klub korrekt módon felbontotta Lipták szerződését

A védő ügyeivel foglalkozó menedzseriroda munkatársa, Fülöp Ferenc az [origo]-nak azt mondta: nem tudja, hogy szeptembertől Paulo Sousa számított volna-e Liptákra, ám ezzel az ügynöksége nem is foglalkozott. "Kaptunk egy jelzést, hogy lehetőség van arra, hogy a játékos szabadon távozzon, tárgyaltunk a klubbal, amely korrekt módon felbontotta a szerződést. A dolgok mögé nem mentünk. Új csapata még nincsen, de ezen rajta vagyunk, és biztos, hogy hamarosan lesz klubja."

A portugál szakvezető bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a csapat egyharmadát le fogja cserélni, ám amikor arról kérdezték, hogy ez a keretre vonatkozik-e, Sousa úgy válaszolt, hogy nem, ez csak a kezdőre. "A csapatnak az összes posztot figyelembe véve kiegyensúlyozottabbnak kell lenni, a fő posztokon szükség van a cserékre" - nyilatkozta május 24-én, amikor azt is elmondta, hogy magyar és külföldi játékosokat egyaránt hozni szeretne a csapathoz, de a rendelkezésre álló pénz mennyisége sok mindent meghatároz.

Forrás: MTI/Bugány János

Sousa első intézkedései között szerepelt, hogy a lejáró szerződésű játékosok közül Sebők Zsoltot, Marko Andjicot, Ponczók Csabát, Présinger Ádámot és Sitku Illést - mindegyik játékosnak lejárt a szerződése - egyaránt elengedte, majd a korábbi csapatkapitány, Farkas Balázs is erre a sorsra jutott, utóbbi valószínűleg azért, mert túlságosan kötődött a távozó Mezey Györgyhöz.

Liptákhoz hasonlóan Farkas Balázs is csapatkapitány volt a Videotonnál, de őt Mezey György távozása után azonnal parkolópályára tettek Székesfehérváron.

"Az edző a pályafutásomat szó szerint tönkre akarta tenni"

Az [origo] korábban úgy értesült, hogy Sousát már kész tények elé állították, és ha akart, sem tarthatott volna igényt Farkas Balázsra. Az azóta már a Vasasban szereplő középpályás másképp emlékszik vissza nyári távozásának a körülményeire. "Külön kell választani az én esetemet a többi magyar játékosétól. Itt nem azzal van a baj, hogy valaki lemond játékosokról, a probléma az, hogy az edző az én pályafutásomat szó szerint tönkre akarta tenni, mert nem akart engedni edzeni. Mindezt a mai napig nem tudom hová tenni" - nyilatkozta az [origo]-nak Farkas Balázs.

A négyszeres válogatott játékos szerint az, hogy partvonalon kívülre helyezték a bajnokcsapat játékosait, annak a munkának a kritikája, amelyet a Videoton az elmúlt években végzett. "Ez azt jelenti, hogy ő (Paulo Sousa - a szerk.) ezzel nem értett egyet, ezt nem becsülte meg. Hogy ez pozitív vagy negatív változást fog-e hozni, a jövő zenéje, egyelőre látjuk az eredményét" - mondta. Hozzátette: szerinte a bajnokcsapatot csak három-négy helyen kellett volna megerősíteni ahhoz, hogy BL-szinten is erős legyen, és azt is elfogadta volna, ha ennek ő is az áldozatává válik. "Ha benne vagyok, nem probléma, hiszen a csapat a lényeg, de az sejthető volt, hogy a mostani nagy vérátömlesztés rövid távon mindenképpen kudarcot jelent. Bár lehet, hogy hosszú távon eredményt hoz majd a mostani elképzelés, de egyelőre az eredmények önmagukért beszélnek."

Farkas abban egészen biztos, hogy Garancsi Istvánt ismerve a türelem sokáig kitart majd. "A tulajdonos makulátlan ember, akit a legtöbb játékos csak non plus ultrának tart. Akármi is lesz, végig fog menni a hároméves ciklus" - utalt arra, hogy Sousának az első sajtótájékoztatón elhangzottak alapján három év áll a rendelkezésére a csapat felépítésére.

A Videoton nyári átigazolásai:
Érkezett: Filip Pajovic (szerb, Vojvodina), Filipe Oliveira (portugál, Parma, kölcsönbe), Evandro Brandao (portugál, Benfica), Nikola Mitrovic (szerb, Újpest), Walter Fernández Balufo (spanyol, Gimnástic Tarragona), Héctor Sánchez (spanyol, Villarreal B), Álvaro Brachi (spanyol, Espanyol II), Paulo Vinícius Souza dos Santos (brazil, CA River Plate), Marco Caneira (portugál, Sporting)

Távozott: Horváth Gábor (ADO Den Haag), Lázár Pál (Samsunspor), Marko Andjic (szerb, Anorthoszisz Famagusta), Bojan Djordjic (svéd-szerb, Blackpool), Farkas Balázs (Vasas), Sebők Zsolt (AEP Paphosz), Présinger Ádám (Pápa), Sitku Illés (Tatabánya), Damir Milanovic (horvát, Tatabánya), Gyurcsó Ádám (Kecskemét, kölcsönbe), Izing Martin (Tatabánya), Fejes András (Siófok, kölcsönbe), Goran Vujovic (montenegrói, Haladás, kölcsönbe), Ponczók Csaba (?), Lencse László (Kecskemét, kölcsönbe), Hidvégi Sándor (ZTE), Szakály Dénes (ZTE, kölcsönbe), Lipták Zoltán (?)


"Nagyon sajnálom, ami a Videotonnál történik"

Az egykori kapus, Sebők Zsolt az [origo]-tól tudta meg, hogy Lipták Zoltántól megvált a klub. "Nagyon sajnálom, ami a Videotonnál történik. Hét évet töltöttem el a klubnál, és amit ez idő alatt közösen felépítettünk, az - eredmények alapján legalábbis úgy néz ki - nem jó irányba halad" - nyilatkozta az immáron Cipruson védő kapus, aki szerint az állomány magyar szinten még mindig kiemelkedő, ezért, ha jó munkát végeznek Székesfehérváron, előbb-utóbb jönni fognak az eredmények. "De idő kell mindenre, ezért volt kár, hogy az egész keretet kicserélték. Jó lett volna, ha hagyják azokat a játékosokat, akik tavaly már beváltak."

Gyurcsó Ádámot a klub kölcsönadta a Kecskemétnek, a csatár azóta kiváló formában futballozva hét meccsen négy gólt szerzett az NB I-ben. Később a stabil válogatott Lázár Pál is távozott, igaz, érte jó pénzt kaphatott a címvédő a török Samsunsportól.

Az átigazolási szezon hajrájában - még Lipták előtt - újabb magyarok távoztak a Videotontól. A négyszeres válogatott Horváth Gábor szombaton még kezdő volt a Kispest elleni 1-0-s vereség alkalmával, kedden viszont már a holland élvonalbeli ADO Den Haag játékosának mondhatta magát.

Horváth sokat tanult Sousától, de távozott

A szerződés aláírása után excsapatáról csak jókat mondott Horváth, akinek az apja - az UEFA-kupa-döntős csapat legendás tagja, idősebb Horváth Gábor - jelenleg sportigazgatósági asszisztens a klubnál.

Forrás: MTI/Földi Imre

"Hiszem, hogy képes lesz a címvédésre a Videoton, mert Paulo Sousa személyében remek szakember irányítja a csapatot, akitől ez alatt a rövid idő alatt is rengeteget tanultam, tanultunk. Tudom, sokan nem ezen a véleményen vannak, de én belülről láttam az együttes játékát, és ilyen korszerű futballt, mint amilyet a portugál mesterrel játszik a Vidi, egy magyar csapat sem mutat. És bár nívósabb bajnokságban folytatom, az elmúlt heteknek köszönhetően nem lesz gond felvennem az itteni ritmust" - fogalmazott Horváth, aki a NAC Breda kölcsönjátékosaként már szerepelt Hollandiában.

Ezt követően az MTK-tól 2010-ben megvett Hidvégi Sándort végleg eladta a Videoton a Zalaegerszegnek, míg a négyszeres U21-es válogatott Szakály Dénes jövő nyárig játszhat kölcsönben ugyancsak a ZTE-ben. Szintén augusztus végén, a Hidvégihez hasonlóan az MTK-tól megvett, szintén U21-es válogatott Lencse Lászlót is kölcsönadta a Videoton, a támadó egy szezonon át a Kecskemétben bizonyíthatja, hogy később még Székesfehérváron is érdemes lehet számolni vele.

Sebők szerint Gyurcsó nagyon fiatal, tehát számára tényleg jobb, ha ideiglenesen más csapatban szerepel, de a többi kölcsönadott játékosról úgy véli, beférnének a mostani csapatba. "Szakály Dini már két éve is játszott folyamatosan, ő simán tagja lehetne a kezdőnek, de Lencse Laci is, aki még csak 22 éves, de még a lehetőséget sem kapta meg. Úgy néz ki, hogy idén a légiósokra építenek, pedig eddig a Videoton a fiatal magyar tehetségeket próbált beépíteni, de ez most megfordult. Amit felépítettünk, kezd széthullani" - mondta Sebők Zsolt.

Már csak nyolc magyar van a keretben

A Videoton 21 fős keretében így - a Videoton hivatalos weboldalán található névsor szerint - már csak nyolc magyar játékos maradt. Közülük csak a válogatott Sándor György, az év elején még mellőzött, aztán a válogatottban szerzett gólja után ismét csapatba tett Elek Ákos számít stabil kezdőnek, igaz, a távozó védők miatt Vaskó Tamásnak javulhatnak a csapatba kerülési esélyei.

Forrás: MTI/Földi Imre

Fülöp Ferenc játékosügynök szerint Elek távozásáról szó sem volt ("számítanak rá, azt akarják, maradjon") és Vaskóra is számít a Videoton.

Ha az eligazolt Horváth helyén a 25-szörös portugál válogatott Caneira fog játszani, akkor - a Honvéd elleni meccset alapul véve - a következő csapatot szerepeltetheti a jövőben Paulo Sousa: Tujvel - H. Sanchez, Vaskó, Caneira, Alvaro Brachi - Sándor Gy., Mitrovic, Filipe Oliveira, Elek Á. - André Alves, Evandro.

A Mezey György által utoljára összeállított, Újpesten 1-0-s vereséget szenvedett Videoton (Bozovic - Lázár, Vaskó, Lipták, Hidvégi - Vasiljevic, Sándor Gy., Farkas B., Nagy D., Elek Ákos - Alves) tehát hét helyen cserélődött ki. Annak az együttesnek még nyolc magyar játékosa volt, a hazai-légiós arány így megfordult, a csapat pedig egyelőre sokkal gyengébb, mint a tavaly aranyérmet nyert klub, hiszen ötvenszázalékos mérleggel csak hetedik a tabellán.

Az [origo] szerette volna megszólaltatni Sousát a Grund FC születésnapi ünnepségén, ahol a portugál edző is megjelent, de ő nem kívánt nyilatkozni a Videoton ügyeiről.

Sousa edzői mérlege

Queens Park Rangers (2008. 07. 01. - 2008. 11. 18., angol másodosztály)

24 bajnoki 7 győzelem11 döntetlen6 vereséggólkülönbség: 22-22
2 FA-kupa-meccs-1 döntetlen1 vereséggólkülönbség: 1-2


Swansea City (2009. 07. 01. - 2010. 06. 30., angol másodosztály)

46 bajnoki17 győzelem18 döntetlen11 vereséggólkülönbség: 40-34
2 Ligakupa-meccs1 győzelem-1 vereséggólkülönbség: 3-3
1 FA-kupa-meccs--1 vereséggólkülönbség: 1-2


Leicester City (2010. 07. 01. - 2010. 10. 01., angol másodosztály)

9 bajnoki1 győzelem2 döntetlen6 vereséggólkülönbség: 10-22
3 Ligakupa-meccs3 győzelem--gólkülönbség: 8-5


Videoton

7 bajnoki3 győzelem1 döntetlen3 vereséggólkülönbség: 11-6
2 BL-selejtező1 győzelem-1 vereséggólkülönbség: 3-4


Összesen

96 meccs33 győzelem33 döntetlen30 vereséggólkülönbség: 99-100