Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hat vereség után pénteken 2-1-re legyőzte a svéd csapatot, ennek ellenére a játékosokon semmiféle eufóriát nem lehetett látni a budapesti Eb-selejtezőt követően. Ez nem is csoda, hiszen a csapat még mindig csak harmadik, és jövő kedden Moldovában lép pályára. A büntetőt hibázó Hajnal Tamás azt mondja, meg sem fordult a fejében, hogy hibázni fog, az első gólt szerző Szabics Imre szerint nem a szerencse miatt lőttek gólt a magyarok a 90. percben, míg a győzelmet kiharcoló Rudolf Gergely úgy érzi: mit sem ér a három pont, ha kedden nem győz a válogatott Moldovában.

A svédek elleni 2-1-es győzelemmel nemcsak Eb-selejtezős továbbjutási reményeit tartotta életben a magyar válogatott, de megtört egy tizenhat éves rossz sorozatot is, utoljára ugyanis 1995-ben sikerült hazai tétmeccsen legyőzni egy előbbre rangsorolt csapatot. Akkor is a svédek mehettek haza lógó orral, ráadásul akkor sem a magyar válogatott volt az esélyes, mivel az északiak vb-bronzérmesként érkeztek a magyarországi Eb-selejtezőre.

Nem érződött eufória

Érdekes módon, bár a játékosok mosolygósan érkeztek a vegyes zónába, nem érződött a mindent elsöprő eufória, aminek talán az lehet az oka, hogy kedden újabb fontos meccs következik a moldávok ellen, illetve az is, hogy a svédek még mindig kedvezőbb helyzetben vannak.

"Végre mi nyertünk meccset a 90. percben" - nyilatkozta Priskin Tamás, aki csereként állt be, és a győztes gól előtt ő ívelte be a labdát Rudolf Gergelynek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Az Ipswich Town légiósa szerint az öltözőben még nincsen pótselejtezős hangulat: "Kedden még vár ránk egy nehéz idegenbeli meccs, azt meg kell nyernünk, de utána is lesz még egy mérkőzés - utána ráérünk azon gondolkodni, hogy elérhetjük-e a második helyet."

A magyar csapatnak már csak két meccse van, a moldávokkal idegenben, a finnekkel itthon játszunk, a svédek még háromszor lépnek pályára, San Marinót szinte biztos, hogy megverik, és utána előbb utaznak a finnekhez, majd a hollandok ellen zárják a sorozatot. Ha előre bekalkuláljuk a San Marino elleni három pontot (csak összehasonlításképp: Magyarország nyolc, Hollandia tizenegy gólt lőtt a miniállamnak), akkor a svédeknek az utolsó két meccsén elég három pontot szerezni ahhoz, hogy a második helyet bebiztosítsák, mivel az egymás elleni eredményeket tekintve jobbak a magyaroknál.

Szabics: Egyszerűen jobbak voltunk

Szabics Imre remek perdítéssel szerzett vezetést a 43. percben a magyaroknak, a Sturm Graz csatára 2003 óta válogatott, és 24. találkozóján immáron a 12. gólját ért el. "Nagyon örülök, hogy sikerült ilyen nagy dolgot véghezvinnünk, és hogy nem kell arról beszélnünk, hogy szerencsénk lett volna, hiszen egyszerűen jobbak voltunk" - fogalmazott a harmincéves támadó, aki szerint Hajnal Tamás kihagyott büntetőjén gyorsan sikerült túltennie magát a csapatnak.

"Hárman voltunk kijelölve a büntetőrúgásra, és Tomi jól érezte magát, elvállalta, de csak az hibázhatja el, aki oda mer állni. Sajnos Tomi elhibázta, de ez is mutatja a csapatunk erejét, hogy a hibáját ki tudtuk javítani" - nyilatkozta Szabics, aki szerint a kapufa nem fogta meg a csapatot, és Hajnal játéka sem változott utána. "Jól túlléptünk ezen" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A helyszínen a Puskás-stadion lehetőségeihez képest telt ház volt, mintegy 25 ezer drukker örülhetett a győzelemnek. "Jó érzés volt, hiszen mindenki tudja, hogy nem olyan jó most az emberek helyzete, ezért örülök, hogy sikerült egy kis örömet szerezni ezzel a győzelemmel" - tette hozzá az egykori Fradi-csatár.

Hajnal: Meg sem fordult a fejemben, hogy kihagyhatom

Hajnal Tamás hős lehetett volna, de a magyar csapatkapitány 0-0-s állásnál a lécre rúgta a kezezés miatt megítélt büntetőt. "Jól éreztem magam a pályán, meg sem fordult a fejemben, hogy kihagyhatom. Nem volt jó érzés, de próbáltam egyből koncentrálni a következő feladatra, annyira nem zökkentett ki a rontás. Hogy odaállnék-e, ha mondjuk a moldávok ellen is kapunk tizenegyest? Ha a helyzet úgy kívánja, igen, de ha más rúgná, azzal sem lenne probléma".

A Stuttgartban profiskodó irányító szerint túlzás, hogy a második félidőben volt egy olyan periódus, amikor alig tudott kijönni a kapuja elől a magyar csapat, és teljesen normálisnak tartja, hogy a svédeknek megvoltak a helyzeteik, hogy a saját javukra döntsék el a meccset. "Nagyon jó csapat a svédeké, és nem mindig tudtuk felvenni a mélységből érkező embereket, de végig hittünk magunkban, és megpróbáltunk kontrákból veszélyesek maradni, szerencsére a végén sikerült végigvinni egy támadást" - nyilatkozta Hajnal, aki nem akarta értékelni saját teljesítményét, de annyit elárult, szívesen maradt volna még a pályán (Stieber váltotta a 66. percben).

Stieber: Éveken keresztül ezért dolgoztam

Stieber Zoltán volt talán a legboldogabb a magyar játékosok közül, ami érthető, hiszen a Mainz 22 éves szélsője élete első válogatottságát győzelemmel ünnepelte. "Éveken keresztül ezért dolgoztam, nem akármilyen meccsen debütáltam, nagyon boldog vagyok" - mondta Stieber, aki alig akarta elhinni, hogy a kapitány beállítja ezen a fontos meccsen.

A Németország előtt az angol Aston Villában is megfordult Stieber szerint a magyar csapat megérdemelten nyerte meg a meccset, mert végig győzelemre játszott, és bár neki nem jött össze a gólszerzés, mert a kapujából messze kifutó Andreas Isaksson elrúgta előle a labdát, amondó, ennél jobb meccs nem kell a bemutatkozáshoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Amikor arról faggattuk, milyen esélyt lát arra, hogy a moldávok ellen kezdő legyen, Stieber csak azt mondta, erről még korai beszélni, és inkább a kapitányra bízná a megfelelő csapat kiválasztását. "Tökmindegy, mit játszik az ellenfél, ha mi olyan teljesítményt nyújtunk, mint a svédek ellen, akkor a moldávok ellen is meglesz a győzelem" - jelezte Stieber, hogy nem zavarja a keddi rivális nem éppen a futball szépségeit előtérbe helyező stílusa.

Rudolf: Nem szabad elszállnunk magunktól

A győztes gólt szerző Rudolf Gergely beismerte, hogy a második félidőben több helyzetük volt a svédeknek. "De ezt az időszakot át tudtuk vészelni, és végül mi szereztük a győztes gólt. De mit sem ér ez, ha kedden nem győzünk Moldovában. Voltak hibáink, voltak helyzeteink, és nem szabad elszállnunk magunktól a mostani győzelem után, de mindenképpen önbizalmat kell hogy adjon" - mondta a Genoától kölcsönben a Panathinaikoszhoz került csatár.

A meccs előtti felkészülésre Rudolf így emlékezett vissza: "Nagyon jól felkészítette a csapatot a kapitány és a segítői, mindent visszanéztünk a korábbi magyar-svéd párharcokból, elemeztük a mi góljainkat, az ő góljaikat, lehet, hogy ez is segített abban, hogy most győzzünk."

A 26 éves csatár szerint jó jel, hogy hat vereség után sikerült győzni a svédek ellen: "Bízom benne, hogy ez fordulópont lesz a magyar futballban."

Juhász: Rászolgáltunk a győzelemre

Juhász Roland eltiltás miatt nem játszhatott, és pénteken a lelátóról drukkolt társainak. "Most visszaadta az élet, amit kétszer már elvett tőlünk. Rászolgáltunk a győzelemre. Az a legrosszabb egy futballista életében, amikor egy ilyen meccsen nem lehet a pályán. Rendkívül boldog vagyok, hogy ilyen jó eredményt értünk el. A csapat nagyon szervezetten játszott, amit jó volt látni kívülről is" - értékelte a mérkőzést a védő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Az Anderlecht játékosa alapembernek számít Egervári Sándor szövetségi kapitány csapatában, és a helyettesei ugyan jól játszottak, kedden szeretne ismét a kezdőbe kerülni. "'Győztes csapaton ne változtass!', szokták mondani, meglátjuk, mi lesz kedden, én játszani szeretnék. Örülünk ennek a győzelemnek, de nagyon fontos meccs lesz a moldovai, mert azt is meg kell nyernünk. De végre megmutattuk a nagyképű svédeknek!" - fogalmazott Juhász, de a nagyképű szónál idézőjeleket mutatva jelezte, hogy valójában nem tartja annak a pénteki ellenfelet.

Korcsmár: Ez a szív diadala volt

Korcsmár Zsolt válogatott mérlege százszázalékos: az Izland elleni 4-0 után a svédek elleni is nyert vele a válogatott. "Ez a győzelem a szív diadala volt" - nyilatkozta az egykori Újpest-játékos. "Nagyon jól küzdöttünk, de kellett ehhez egy nagyon jó taktika is. Ibrahimovicnak csak egy nagy helyzete volt, amikor átívelték neki a hosszúra, és mellérúgta, de mostanában inkább kiszolgáló szerepkörben játszik, nagyon veszélyes, amikor az ő posztjára beindulnak mélységből. A svédek modern focit játszottak."

Nehéz dolga lesz Egervári Sándornak, amikor arról dönt, hogy a pénteken jól játszó Korcsmár Zsoltot kihagyja-e, Juhász Roland és Vanczák Vilmos ugyanis kedden már bevethető lesz. "Örülök, hogy számításba vesznek a válogatottnál, szeretném, ha hosszabb távon is tagja lehetnék a csapatnak - ha nem is kezdőként, de legalább kerettagként" - fogalmazott a norvég Brann Bergen védője, aki szerint Juhász Roland helye megkérdőjelezhetetlen a védelem tengelyében, a másik középhátvéd posztra pedig többen is pályáznak.

Vanczák: Nem féltettük a csapatot, győzelmet vártunk

Egervári Sándor pályaedzője, Csábi József jól tudhatja, hogyan kell nyerni a svédek ellen, hiszen az egykori kiváló jobb oldali védő tizenhat éve tagja volt a skandinávok elleni győztes csapatnak. Csábi ezzel együtt sem hiszi, hogy neki bármi szerepe lenne abban, hogy megnyerte a meccset a válogatott. "Mindössze annyit tettem, hogy megemlítettem a fiúknak, hogy 1995-ben hasonló helyzetben voltunk, mert többen is hiányoztak a csapatunkból, és egy esélyesebb svéd válogatott érkezett hozzánk. Olyan kohézió volt akkor a pályán, amely vitt előre bennünket, most is hasonlóan éreztem, de nem hiszem, hogy az én pár mondatom miatt nyert volna a csapat."

A pályaedző emlékeztetett: a mostani 2-1 után elmondható, hogy az elmúlt évben kétszer is a hajrában kiharcolnia a győzelmet a válogatottnak: "Ez pedig nem biztos, hogy a véletlen műve. Jó volt látni, hogy a lefújás után a szurkolók nem mozdulnak a helyükről, és felállva ünneplik a csapatot."

A csoport állása:

1.Hollandia770032-521
2.Svédország750221-815
3.Magyarország850320-1415
4.Finnország730415-129
5.Moldova72058-136
6.San Marino80060-440

Juhászhoz hasonlóan eltiltás miatt Vanczák Vilmos is csak a lelátóról nézhette az Eb-selejtezőt. A Sion védője úgy véli, senki nem félt attól, hogy esetleg beleszalad egy vereségbe a tartalékos Egervári-csapat. "Nem tartottunk ettől, a csapaton látszott egész héten, hogy jó formában van, nem féltettük a csapatot, győzelmet vártunk."

A hátvéd szerint volt egy időszak, amikor örülhettek a magyarok, hogy megúszták kapott gól nélkül: "A szünetben az edzőjük biztosan nagy fejmosást tartott, mert a második félidőben úgy jöttek ki, hogy nagy nyomást gyakoroltak a magyar csapatra. De álltuk a sarat, átvészeltük ezt az időszakot - talán egy kis szerencsénk is volt -, utána viszont újra jól játszott a válogatott."

Vanczák elárulta: a meccs után már szóba került a pótselejtezőt érő második hely: "Igen, szó volt róla, de az öltözőben a mérkőzés hatását lehetett elsősorban érezni. Nem tartottuk mumusnak a svédeket, csak egy jó csapatnak, amelyet meg lehet verni."