Vágólapra másolva!
Éppen egy csapatra való magyar légiós játszik az angol első és másodosztályban, ám összesen három perc játéklehetőséghez jutottak a legutóbbi fordulóban. Közülük négyet nem neveztek, ketten még a keretben sincsenek benne, négyen a kispadról nézték a meccset, egyedül Futács Márkót cserélte be a Portsmouth edzője. Az [origo] körképe alapján a közeljövőben nem lesz könnyű javítaniuk a magyaroknak, akiket feltűnően sokszor sújtanak sérülések, és az adódó lehetőségekkel sem mindig tudnak élni.

Priskin a sérülése óta nem tud egyenesbe jönni

Priskin Tamás a nyáron visszatért az Ipswichbe a Swansea-től, ahová kölcsönbe érkezett tavasszal, ám a harmadik meccsén komoly sérülést szenvedett, így abban a szezonban már nem játszhatott, és kihagyta a feljutást hozó rájátszást is.

A csatár ebben a szezonban még nem lépett pályára az angol másodosztályban. A BBC internetes kiadása nemrég arról számolt be, hogy Priskin korábbi nyilatkozatára reagálva Paul Jewell vezetőedző elmondta, a játékos nem került nála feketelistára, de ha távozni akar, nem gördítenek elé akadályt.

A svédek elleni mindent eldöntő gól előkészítőjét a Leeds akarta kölcsönvenni, ám az edző szerint túl sokáig hezitált, és addigra a Championshipben szereplő együttes megoldotta csatárgondjait. Jewell azt is elmondta, megpróbáltak csapatot találni a magyar támadónak az átigazolási időszak legvégén, ám mindenhonnan elutasító választ kaptak. Priskinnek 2012-ben jár le a szerződése az Ipswichnél.

Kádár Tamás a tartalékok közül próbál meg kitörni

A Newcastle 21 éves balhátvéde az elmúlt idényben a harmadosztályú Huddersfilednél szerepelt kölcsönben, ám ott már a második meccsén térdsérülést szenvedett, ami egész nyáron hátráltatta. Az előző idényben mindössze ez a két meccse volt, az azt megelőző szezonban 13 bajnokin vetették be a Championshipben. A tavaly a litvánok ellen a válogatottban is bemutatkozott védő a jelenlegi szezonban a Newcastle tartalékcsapatában szerepel, ahová múlt kedden a Norwich ellen tért vissza, és gólpasszt adott, valamint kapufát lőtt.

A Hull City Gulácsi vetélytársával indult meg fölfelé a tabellán

A Liverpool a nyáron adta kölcsön a 21 éves Gulácsi Pétert a másodosztályú Hull Citynek, ahol az első három fordulóban védett is a Championshipben. A Leeds elleni idegenbeli 4-1-es vereség után azonban Nigel Person a brazil vetélytársának Adriano Bassónak szavazott bizalmat, és az azóta lejátszott négy bajnokin a brazil állt a kapuban. A Hull ezután egyszer kikapott, majd zsinórban három meccset megnyert, így a nyolcadik a tabellán. A magyar kapus a hatharom.hu-nak bizakodóan nyilatkozott helyzetéről: "Ha az ember nem véd néhány meccsen, akkor egy dolgot tehet, az edzésen odateszi magát, és bebizonyítja, hogy jobb, mint a másik. Azért mentem a Hull Cityhez, hogy védjek, és biztos vagyok benne, hogy így is lesz." A Ligakupában már az első körben búcsúzott a Hull, így Gulácsinak itt nem lesz lehetősége bizonyítani, marad a FA-kupa, ami jelenleg a második selejtezőkörnél tart.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Gulácsi a kerettagságig már a felnőttválogatottban is eljutott

Somogyi Csaba eddig egyetlen egyszer kispadozhatott

Jelenleg négy további magyar kapus van Gulácsi Péteréhez hasonló helyzetben Angliában, közülük Somogyi Csaba bír a legkevesebb külföldi tapasztalattal, a 26 éves játékos júliusban igazolt a REAC-tól a Fulhamhez. Somogyi érkezésekor az [origo]-nak úgy nyilatkozott a kezdőben szerepelő ausztrál Schwarzeren kívül a másik három kapusnál jobbnak érzi magát, és nem hiszi, hogy negyedik számú kapusnak igazolták volna. Mikor a riválisok közül David Stockdale-t a Fulham kölcsönadta az Ipswichnek, esély nyílt arra, hogy Somogyi előrébb lépjen, ám azóta csupán július végén, a Hajduk Split elleni idegenbeli EL-meccsen ülhetett a kispadra. Jelenleg a 19 éves angol Marcus Bettinelli és a 21 éves fülöp-szigeteki Neil Etheridge van még a keretben, közülük utóbbi számít a második számú kapusnak a 38 éves Schwarzer mögött, rendre ő ül a kispadon a bajnokikon és az EL-találkozókon is. A Ligakupában a Fulham most szerdán kezdi szereplését, balszerencséjére éppen a Chelsea ellen.

Kurucz Péter súlyos sérülése után öt vetélytárssal néz szembe

Az újpesti nevelésű, 23 éves kapust 2009-ben szerződtette a West Ham, és még abban az évben decemberben bemutatkozhatott a Premier League-ben. A MU ellen négy gólt beszedő Robert Greent váltotta, és a hajrában megőrizte az újabb góloktól a kaput. A folytatás azonban elmaradt, azóta a kispadra sem ülhetett le a nyáron a Championshipbe kiesett csapatnál. Ennek oka elsősorban a 2010 augusztusában elszenvedett keresztszalag-szakadása volt, ami miatt az egész előző szezont ki kellett hagynia. A Championshipben ötödik helyen álló West Ham keretében az angol válogatott Robert Green mellett további négy vetélytársa van Kurucznak.

Gyepest egy kölcsönszerződés mentheti meg

A tavalyi szezonban 21 meccset játszó Gyepes Gábor április közepe óta nem kap lehetőséget a Championshipben szereplő Cardiff Citynél, csupán két Ligakupa-meccsen lépett pályára. A Gyepest mellőző Dave Jones helyett a Cardiffot június óta a skót Malcolm Mackay irányítja, ám ő sem hozott szerencsét a hátvédnek, csak negyedik számú védőként számol vele. Gyepes utoljára augusztus 23-án szerepelt a Huddersfield elleni Ligakupa-meccsen, és ő szerezte csapata első gólját az 5-3-s győzelemmel végződött találkozón.

A most szerdai újabb Ligakupa-meccsen viszont nem került a keretbe. A 26-szoros válogatott a nyáron hiába próbált klubot váltani, 2012 nyaráig köti szerződés a walesi csapathoz. Ezzel együtt nem feltétlenül kell az újabb átigazolási időszakig várnia, az [origo] ugyanis a játékost menedzselő Filipovics Vladantól úgy értesült, megpróbálják kölcsönszerződéssel csapathoz juttatni a focistát. Angliában ezen a módon idény közben is lehet klubot váltani, és a menedzser szerint többen is érdeklődnek Gyepes iránt.

Fülöpnek angol válogatottat kell kiszorítania a WBA kapujából

A mellőzött kapusok közül kétség kívül Fülöp Márton a legtapasztaltabb, a 28 éves játékos a West Bromwich Albion előtt hét angliai klubnál is védett, eddig 144 meccsen szerepelt az első és a második vonalban, ezek közül 42-szer a Premier League-ben lépett pályára. A tavalyi szezonban stabil helye volt a Championshipben szereplő Ipswich kapujában, 35 bajnokin védett. A 24-szeres magyar válogatottat augusztusban igazolta le egy évre az első osztályú West Brom, ahol az eddigi öt bajnokin rendre a kispadon ült. Roy Hodgson menedzser eddig a szintén a nyáron megszerzett, ötszörös angol válogatott Ben Fosternek szavazott bizalmat. A Ligakupában Fülöp két meccsen is védett, a másodikon csapata egy percre volt attól, hogy kiejtse az Evertont.

Bogdán rendre győzelmet hoz a Boltonnak a kupameccseken

A 23 éves Bogdán Ádám az előző szezonban a Bolton második számú kapusává nőtte ki magát, négy PL-meccsen védhetett, 35 esetben pedig kispados volt. A Vasas-nevelésű játékos a FA-kupában is bemutatkozott, ráadásul mindhárom meccsén nyert a csapata, ő pedig mindössze két gólt kapott. Az új idényben továbbra is a 36 éves finn Jussi Jääskeläinen véd a bajnokikon, Bogdán viszont a Ligakupa második és harmadik körében is lehetőséget kapott Owen Coyle menedzsertől, és előbb a Maccelsfield (2-1), majd az Aston Villa (2-0) ellen is győzelemhez segítette csapatát.

Forrás: AFP/Glyn Kirk
Bogdán a Ligakupában jó kabala a Boltonnak

Futácsnak nem kellett sokat várnia

A múlt hétvégén a PL-ben és Championshipben szereplő magyarok közül Buzsáky Ákos mellett Futács Márkó lehet a legkevésbé elégedetlen helyzetével. A magyar U21-es válogatott támadója az előző szezonban kölcsönben a Bundesliga2-ben szerepelt, és az Ingolstadt színeiben 23 meccsen két gólt szerzett. Augusztus végén az Ipswich szerződtette a Werder Brementől, és a 21 éves csatár azóta két meccsen is lehetőséget kapott új csapatában, mindkétszer a hajrában állt be csereként.

Gera újabb sérülését cáfolják, a visszatérése viszont tovább húzódhat

Gera Zoltán az elmúlt három szezonját a Fulham együttesénél töltötte, ám tavasszal már csak elvétve kapott lehetőséget Mark Hughes menedzsertől, így kapóra jött számára, hogy augusztusban visszatérhetett első angliai klubjához, a West Bromhoz. Átigazolása előtt sérülésre bukkantak a 71-szeres válogatottnál, ám sikeres műtéte után a birminghami klub vállalta, hogy állja felépülésének költségeit.

A középpályás szeptemberben újra edzésbe állhatott, és Roy Hodgson úgy nyilatkozott, hogy már a Norwich elleni bajnokin a keretben lehet. Gera végül sem a Norwich ellen, sem pedig a múlt hétvégén a Swansea otthonában nem volt ott a keretben. A hétvégi Everton elleni meccs beharangozójában a BBC internetes kiadása úgy fogalmazott, Gera azért nem utazik Liverpoolba, mert kiújult bokasérülése. Ezt az információt azonban Filipovics Vladan, a játékos menedzsere cáfolta. Filipovics szerint Gera egy-két héten belül újra játszhat, ám az is lehetséges, hogy a kockázatok minimalizálása érdekében megvárják a következő válogatott meccsek miatti szünetet.

Az idei PL eddigi egyetlen magyarja a válogatottba is visszakerülhet

Az újonc QPR-nél az ötödik szezonját kezdő Buzsáky Ákos ebben az idényben eddig az egyetlen magyar, aki pályára léphetett a Premier League-ben. A 29 éves játékos már az első fordulóban bemutatkozhatott az angol élvonalban, ekkor még csereként számított rá Neil Warnock. A 2. fordulóban az Everton otthonában aratott győzelemnél már kezdőként adott gólpasszt Buzsáky, aki a következő körben is kezdő volt. Az utóbbi két bajnokit viszont csak a kispadról nézhette a 19-szeres válogatott játékos. Ezzel együtt a szereplése elismerést kapott, hiszen a válogatottban tavaly március óta mellőzött középpályást Egervári Sándor szövetségi kapitány is megnézi angliai körútja során.