Vágólapra másolva!
Zoran Spisljak vezetőedző szerint az újpesti fiatalok nem bírták el a nyomást, Détári Lajos ferencvárosi szakmai igazató szerint rangadóhoz méltó volt a játék a 3-0-s Fradi-győzelemmel véget ért derbin. Az első gól szerzője, Pölöskey Péter reméli, hogy ezek után egy kicsit máshogyan számolnak majd vele, Mark Ottennek ez volt a legfontosabb városi rangadója, Liban Abdi pedig vissza akarja küzdeni magát a kezdőcsapatba.

Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója szerint a második félidőben az Újpest jobban játszott. "Rangadóhoz méltó volt a játék, harcos, férfias küzdelem folyt a pályán sportszerű keretek között. Az első félidőben kimondottan jól játszottunk, a második félidőben az Újpest volt a jobb, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, mi pedig Lisztes Krisztián fejesével feltettük az i-re a pontot."

Újságírói kérdésre, amely szerint edzői megérzés volt-e Lisztes beküldése, Détári így felelt: "Most mondhatnám, hogy mekkora edző vagyok, de az az igazság, hogy megsúgták nekem, hogy ez lenne Krisztián századik meccse a Fradiban, ezért beküldtem őt, nagyon örülök, hogy góllal jubilált."

Az első gól szerzője, Pölöskey Péter lett az elmúlt meccseken a csapat első számú támadója, és egyre gólerősebben játszik. "Rengeteget dolgozik, meccsről meccsre jobb állapotban van, de őt kellene megkérdezni arról, hogy minek köszönhető ez a jó teljesítmény" - mondta Détári, akit a mérkőzés után két órával is éltettek a székház előtt a ferencvárosi szurkolók.

A korábbi világválogatott játékos tanácsára az [origo] meg is kérdezte Pölöskeyt, honnan ez a jó forma. "A bizalom nagyon fontos dolog egy játékos életében, én pedig ezt megkaptam Dömétől, és megpróbálok élni vele, bent akarok ragadni a csapatban. Lehet, hogy ez a pályafutásomban is olyan vízválasztó meccs volt, amely után egy kicsit máshogyan számolnak majd velem" - válaszolta kérdésünkre a 23 éves támadó. A találkozót Pölöskey így értékelte: "Nekem személy szerint ez volt az első derbim, kétszer már ültem a padon, de most játszottam először, nem gondoltam, hogy ilyen jó érzés legyőzni a lilákat ennyi néző előtt."

Pölöskeyt megkérdeztük arról is, hogy eszébe jutott-e az első félidőben, 2-0-nál, amikor a Fradi a kapujához szögezte az Újpestet, hogy akár vissza is vághatnak a korábbi 6-0-s vereségért. "Nem gondoltam rá, csak az járt a fejemben, hogy berúgjuk a harmadikat, és ne kapjunk gólt. A második félidőben vissza is húzódtunk, a sok agresszív letámadás miatt egy kicsit el is fáradtunk, és már a kontrákra építettünk, szerencsére sikerült is gólt lőnünk a végén egy ellentámadásból. Nagyon fontos volt a pápai győzelmünk is, de ez a meccs a szezon eddigi legnagyobb meccse volt a számunkra."

Zoran Spisljak, az Újpest vezetőedzője szerin fiatal játékosait nem lehetett teljesen felkészíteni egy ilyen hangulatú rangadóra. "Fizikálisan és mentálisan is fel kell készülni egy ilyen meccsre, de ezt a környezetet nem tudod megteremteni egy edzésen. Azt mondtam a játékosaimnak a meccs előtt, hogy nem sokan kapnak olyan esélyt az élettől, hogy egy ilyen rangadón bizonyíthassanak, de sajnos nem tudták úgy megélni ezt a pillanatot, ahogy kellett volna, megijedtek a fiatalok, és stresszesen játszottak, ezt pedig a Fradi az első félidőben ki is használta."

A Fradi finn légiósa, Juha Hakola 1-0-nál kihagyott egy tizenegyest, de ettől nemhogy megtáltosodott volna az Újpest, inkább visszavetette a csapatot. "Balajczi hatalmas bravúrt hajtott végre, amikor kivédte a tizenegyest, más csapatoknak ez általában nagy lendületet ad, nálunk azonban görcsösséget okozott. A második félidőben javult a játékunk, de a Ferencváros nyugodtabban játszhatott a kétgólos előny tudatában, nekünk pedig rendre nem jöttek be az utolsó passzok. Megérdemelten nyert a Fradi, reális eredmény született."

Forrás: MTI/Földi Imre
Spisljak szerint a fiatalok nem bírták el a terhet

Maróti Béla a jobb oldalon lezárta a területet a gyors újpestiek előtt, szerinte Détári mentális felkészítése volt a siker kulcsa. "Détári Lajos úgy küldött ki minket a pályára, hogy az első tíz percben azonnal menjünk neki az Újpestnek, és mutassuk meg nekik, hogy mi játszunk hazai pályán. Ugyanakkor úgy állította be nekünk a meccset, hogy hiába, hogy egy nagy rangadó, ez is csak egy bajnoki a sok közül, és ha nem nyerünk, akkor sem dől össze a világ, ettől pedig felszabadultan futottunk ki a pályára."

Maróti szerint nem csoda, hogy az újpestiek egy idő után görcsössé váltak, mert a helyükben ő is ugyanígy reagált volna. "Számszerű eredményben nem gondolkoztunk, viszont voltak olyan - a csapathoz közel álló - emberek, akik megjósolták ezt a 3-0-t, de az maradjon titok, hogy kik voltak ők. Meccs közben nem jutott eszembe, hogy visszavághatnánk a 6-0-ért, de a lefújás után elgondolkoztam, hogy mi lett volna, ha berúgjuk a tizenegyest, hiszen akkor még nagyobb lendületet kapunk. Általában egyébként a csapatok el szokták követni azt a hibát, hogy ha vezetnek 1-0-ra, és kihagynak egy tizenegyest, akkor azzal felhozzák az ellenfelet. Bennünk azonban nem úgy csapódott ez le, hogy összeestünk, hanem még jobban akartuk miatta a győzelmet, még jobban rákényszerítettük az akaratunkat az Újpestre, ők pedig görcsössé váltak, mert látták, hogy teljesen mindegy, hogy középen vagy valamelyik szélen próbálkoznak, nem tudnak velünk mit kezdeni, a helyükben én is görcsös lettem volna."

Mark Ottennek ez volt az első Fradi-Újpest meccse, de nem volt meglepetés számára a remek hangulat. "Hollandiában is játszottam hasonló hangulatú városi rangadókat, de régen vártam már ezt a meccset, mert sokat beszéltek róla a csapattársaim. Az eddigi városi rangadóim közül ez volt az egyik legfontosabb meccs, ezért is örülök különösen annak, hogy ilyen jó játékkal, igazi csapatként le tudtuk győzni az Újpestet. Mindannyian ugyanúgy akartuk a sikert, egymásért küzdöttünk, ez az, amiről a foci szól" - mondta az [origo]-nak a holland légiós, aki rengeteg rúgást kapott a meccsen, előfordult, hogy három perc alatt háromszor is a földre került egy-egy elkésett belépő nyomán, de nem szenvedett komolyabb sérülést. "Igen, mondtam is a társaimnak, hogy szerintem én vagyok az NB I legtöbbet felrúgott játékosa. Ez benne van a fociban, és elég kemény vagyok ahhoz, hogy elbírjam ezeket, holnapra kutya bajom sem lesz."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Mark Otten és Liban Abdi gólöröme

A csapatba visszatért Liban Abdi csereként kapott lehetőséget, és a hajrában gyönyörű gólpasszt adott Lisztes Krisztiánnak. "Tudtuk, hogy hatalmas meccs lesz, és hogy csapatként kell játszanunk, egymásért kell küzdenünk ahhoz, hogy nyerjünk. Ehhez mérten remekül kezdtük a meccset, korán gólt lőttünk, és ettől magabiztosak lettünk" - nyilatkozta az [origo]-nak Abdi, aki beszélt arról is, hogyan élte meg a korábbi száműzetést.

"Életem egyik legkeményebb időszaka volt. A foci a mindenem, ezért élek nagyon nehéz volt nélküle. Ugyanakkor próbáltam formában tartani magam, rendszeresen jártam konditerembe és futni, kimentem egy pályára cselezgetni, kapura lőni, mert imádom ezt a sportot, és nem a pénzért csinálom. Most nagyon boldog vagyok, hogy visszakerültem a keretbe, és legyőztük az Újpestet, az pedig külön fantasztikus volt, ahogyan a szurkolók fogadtak. Új edzőnk van, akinek bizonyítanom kell, és mindent meg fogok tenni, hogy bekerüljek a kezdőcsapatba."