Vágólapra másolva!
Terjedelmes cikket közölt az Independent angol újság Bogdán Ádámmal. A Bolton magyar kapusa beszélt a szurkolóktól kapott becenevéről, a magyarországi kommunizmusról, és arról is, hogy mit csinál szabadidejében Angliában.

"Ki ez a wotsit a kapuban?" - hangzott el a lelátón 18 hónappal ezelőtt, amikor a Southampton ellen Bogdán Ádám védte a Bolton kapuját. A szurkolók az Angliába népszerű, wotsit nevű, kukac formájú sárga chipsre asszociáltak, amikor meglátták a vörös hajú, sárga mezes magyar kapust.

"Nem hallottam ezt, de nem is tudom, hogy pontosan mi az a wotsit. Valami chipsszerű dolog, ugye?" - idézi az Independent.co.uk Bogdánt, akiről a cikk írója megjegyzi, hogy folyékonyan beszél angolul.

A Jussi Jaskalainen sérülése óta a Bolton kapuját remekül védő Bogdán ezt követően arról beszélt, hogy gyerekként még kézilabdázott, majd focizás közben beállt védeni, és mivel szeretett a földön fetrengeni és sárosan hazamenni, a kapuban ragadt. Kiemelte, hogy főleg salakon védett, ezért általában fájt mindene. "Ezért is jöttem Angliába, mert itt jó minőségű fű van a pályán" - viccelődött.

Bogdánt megkérdezték a magyar labdarúgásról is, amelyről így nyilatkozott: "1990 előtt a kommunizmus nagy hatással volt a magyar labdarúgásra is, ám amikor demokrácia lett, a nagy állami cégek sorra becsődöltek vagy privatizálták őket, így kevesebb pénz került a sportba is. Az infrastruktúra nem igazán fejlődött, és az edzői szakma sem lépett előre sokat, talán egy kicsit el is kényelmesedtek a magyar edzők."

A cikk írója felvetette Bogdán Ádámnak, hogy az elmúlt években több magyar kapus, így Király Gábor, Fülöp Márton és Gulácsi Péter is védett Angliában. "Nem egyszerű Magyarországon futballistaként érvényesülni. Egy csapaton belül azonban a kapusok valahol egyéni sportolók is, és ha megfelelően motivált és szerencsés vagy, ha tudod, hogy mit miért csinálsz, akkor kapusként könnyebb dolgod van karriert építeni" - válaszolta Bogdán.

Az újság kitért arra, hogy a magyar kapus türelmesen kivárta a sorát a Boltonnál, az októberi, Chelsea elleni 5-1-es vereség alkalmával sem rogyott össze, amit bizonyított a Manchester United ellen, amikor kivédte Wayne Rooney tizenegyesét. "Sokkal könnyebb dolgod van, amikor olyan csapatok ellen játszol, mint a Manchester United, ugyanis mindegyik meccsüket közvetíti a tévé. Láttam azt is, hogy Rooney kihagyja a City ellen a büntetőt, és nem titok, hogy van egy stáb, amelynek segítségével arra is fel tudok készülni, hogy ki hova rúgja a tizenegyest."

Forrás: AFP

A szerző nem tudott elmenni az Everton ellen Tim Howardtól kapott egészpályás gól mellett. "Láttam, hogy jön a labda, megpróbáltam úgy helyezkedni, hogy ha a védőnk nem tudja elrúgni vagy elfejelni, akkor ott legyek, de a szél sajnos felkapta. Utána sokat gondolkoztam rajta, hogy mit rontottam el, mit csinálhattam volna jobban, de többször is megnéztem a videót, sok emberrel beszéltem, és rájöttem, hogy nem követtem el nagy hibát. Persze ezzel már együtt kell élnem."

Bogdánt megkérdezték arról is, hogy mit csinál szabadidejében, elmondta, hogy zeneőrült lévén koncertekre jár. "Angliában mindenfajta zene megtalálható, rengeteg a koncert, a barátnőmmel voltam Manchesterben Coldplayen, meghallgattuk Adele-t és a Kasabiant, amikor időnk engedi, ilyen programokat szervezünk."

Jaskalainen a sérüléséből már felépült, de a Sky Sports szerint szombaton is Bogdán Ádám kezd majd a Wigan elleni bajnokin.