Vágólapra másolva!
A tulajdonos távozásától félnek, és a történtek ellenére is kitartanak csapatuk mellett a rákospalotai szurkolók. A legtöbben csak utólag jöttek rá, hogy átverték őket, van, aki szerint a leggyanúsabb szezont nem is vizsgálja a hatóság, míg a tapasztaltabbak régen a bundameccseket is jobban élvezték. Négy nappal a klub hat volt és jelenlegi focistájának őrizetbe vétele, és két nappal a klubigazgató Kutasi Róbert öngyilkossága után a REAC-Kazincbarcika meccsen jártunk.

Képgaléria a helyszínről

Egy órával az NB II-es mérkőzés előtt egy nyolcvanéves bácsi ül a klubház foteljében, és a Kutasi Róbert öngyilkosságáról szóló cikket olvassa az egyik napilapban. "Nem tetszenek ezek a címek, hogy így meg úgy fenyegették. Nagyon rendes ember volt, a lelkiismerete nem tudta feldolgozni, ami történt, de nem fenyegette őt senki. "

Néhány gyerek meghülyült

A stadionba elsőként érkezett szimpatizáns tizenöt éve jár a REAC meccseire, miután meggyőződött róla, hogy a rákospalotai egy tisztességes és lelkes sportolók alkotta egyesület, ahol, mint mondja, korábban sosem voltak botrányok, verekedés vagy levonulás a pályáról. "NB I-esek már nem leszünk, az a pár év is erőn felüli volt, de jó meccseket lehetett látni, semmi gyanús nem volt bennük. Talán néhány gyerek éppen csak belépve a felnőttkorba meghülyült, és elkezdte adni-venni a pontokat, de a vezetőség biztosan nem volt benne. Ez egy sportszerű klub, amelynek Robi volt a lelke. Senki nem hitte, hogy ilyen megtörténhet."

A kérdésre, hogy szerinte mi lesz most a REAC-cal, csak annyit mond: "Mi lenne? Egy órától meccset játszik a Kazincbarcika ellen."

A székház falánál mécsesek, néhány virág, két sál és egy mez emlékeztet a csütörtök délután öngyilkosságot elkövetetett klubigazgatóra. A kerítésen fekete zászló, érkezésünkkor épp a hazai kispadot takarják le egy fekete lepellel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre

"A saját játékosai tették tönkre, akikben megbízott"

A meccs gyászszünettel indul, körülbelül 150-200 néző van a lelátókon. Egy huszonnyolc éves, barátnőjével érkezett drukker szerint valamivel kevesebben vannak a szokásosnál, pedig szép tavaszi idő van. "Ez elég szomorú, elképzelhető, hogy benne van a csalódásuk a bundaügy miatt, de Robiért azért biztos sokan gyújtottak még egy mécsest".

"Szíve-lelke benne volt ebben a csapatban, az fáj a legjobban, hogy a saját játékosai tették tönkre, akikben megbízott" - mondja a férfi, aki annak ellenére kedvelte Kutasit, hogy régebben többször is kizavarta őket a pályáról, amikor a barátaival belógott focizni.

Közben Nyerges Krisztián tizenegyesből már a második percben vezetést szerez a REAC-nak, ő az egyik legrutinosabb játékos, egyike a kettőnek, akik már a bundagyanús meccsek idején isitt fociztak. A gólszerző az ég felé mutat, és elsírja magát. "Róla például el nem tudnám képzelni, hogy bármiben benne volt" - kommentálja a látottakat a lány, barátja arról kezd beszélni, mit érzett, amikor megtudta, hogy kedden négy volt és két jelenlegi REAC-játékost is őrizetbe vettek, mert a gyanú szerint 2007 és 2009 között részt vettek nyolc mérkőzés manipulálásában. "Dühítő dolog ez, főleg, mert K. Vince nagy kedvencem volt, sokra tartottam, Cs. Gergő nélkül pedig gyengébb lesz a csapat szerintem."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Időközben többen is érkeznek a lelátóra, már 200-250 körül lehet a nézőszám, csakúgy, mint általában, habár ez az ellenféltől is függ, az itteniek szerint olykor előfordul, hogy a vendégszurkolókkal együtt ötszázan is kijönnek.

Lehet, hogy bunda volt, de szórakoztató

"Ez egy családias közösség, itt mindenki rákospalotai, mi is itt éltünk világéletünkben. Eshet az eső vagy a hó, nekünk nem számít, ha az egészségünk engedi, mi mindig itt vagyunk" - bizonygatja két hetven körüli férfi, akik állításuk szerint már akkor is ide jártak, amikor még Szállítóknak hívták a csapatot, és nem volt egy épület sem a stadion körül. "A volános időkben megesett, hogy ha kimentél vécére, mire visszajöttél, már nem volt meg a helyed, annyian voltak. Pedig akadtak akkor is bundameccsek, ott volt a Honvéd elleni 6-6, amikor gólkirályt csináltak Esterházy Marciból. Lehet, hogy bunda volt, de kibaszott jól szórakoztunk. Nem úgy, mint a most vizsgált meccseken, ahol olyanok voltak a fiúk, mintha egyáltalán nem tudnának focizni."

Amikor megkérdezzük, hogy már akkor is gyanakodtak-e csalásra, hosszabban eltöprengenek. "Az biztos, hogy volt olyan meccs, amit nyerni kellett volna. Nem azt szoktuk meg tőlük, amit láttunk, de nem gondoltuk volna, hogy ez van a háttérben. Csak mérgünkben mondtuk, hogy bundáznak."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kutasi Róbert özvegye és lánya

A két törzsszurkoló szerint a játékosokat is meglepte, hogy őrizetbe vették a társaikat, hiszen Forgács József tulajdonosnak köszönhetően a fizetéseket is mindig időben megkapták a focisták, még ha ezek nem is túl nagy összegek. "Csak nehogy a Forgácsnak elvegye a kedvét ez a az ügy, és elálljon a támogatástól. Akkor a REAC meghal, nekünk pedig ez a csapat a szívünk."

Kedden a REAC hat jelenlegi, illetve korábbi játékosát állították elő, azóta valamennyien előzetes letartóztatásba kerültek. A gyanú szerint 2007 és 2009 között összesen nyolc NB I-es vagy Ligakupa-mérkőzés eredményét befolyásolták, esetenként 2000, 2500 euró, illetve egyszer 100-110 ezer forint ellenében. E. Károly, K. Vince, K. Andrást és V. Zoltán nem a REAC játékosa, K. Balázs és Cs. Gergő viszont igen, utóbbit az edzésről vitték el megbilincselve. A korábban szintén a klubban futballozó H. Gábort és S. Balázst már meggyanúsították a hatóságok, így összesen nyolc REAC-hoz köthető focista érintett a bundaügyben.


"Csak a Robit nem értjük ebben az egészben. Ő volt a legjobban a bunda ellen, akkor meg miért kellett neki öngyilkosnak lennie? Akármennyire a szívügye is a futball, egyetlen ember sem érdemel annyit, hogy ilyet tegyünk miatta. Ki tudja, hogy mibe vihették bele."

Most mindenki kombinálni kezd

A lelátó szélén egyedül ül egy középkorú férfi, mint kiderül, a listavezető Szolnok csapatától jött, hogy megfigyelje a soros ellenfél Kazincbarcika játékát. A bundabotrány náluk is gyakori téma mostanában, a klubnál leginkább arról szólnak a maliciózus megjegyzések, ahogy egyre-másra viszik el bilincsben a futballistákat. "Szörnyű üzenete van ennek a halálnak, hogy ideáig fajulhatott ez a bundaügy. A kommunikációjával is nagy gond van, például hogy több helyen is megjelent, hogy egy budapesti klubvezető is számíthat az őrizetbe vételre. Most persze mindenki kombinálni kezd, Kutasi halála óta én nem beszéltem olyannal, aki ne hozta volna összefüggésbe a két dolgot."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy REAC-os sapkát és sálat viselő, szintén az idősebb generációhoz tartozó szurkoló azt reméli, nem fogják rásütni a klubigazgatóra, hogy köze volt a bundázáshoz. "Jól ismertem Robit, baráti kapcsolatban voltunk, úgyhogy nyugodtan mondhatom, ő tényleg ízig-vérig a labdarúgásnak élt, mindent ennek rendelt alá. Fiatal, ambiciózus edzőket hozott a klubhoz, állandóan figyelte, kiket lehetne leigazolni, remek utánpótlást szervezett, az MLSZ-ben is aktív volt. Az itt dolgozók is megmondhatják, az öltözőben is többször megmondta, aki belekeveredik valamibe, azt páros lábbal fogja kirúgni" - mondja a néha elérzékenyülő szurkoló, elismerve, hogy "voltak kétes meccsek, főleg az NB I alatt."

A REAC bundagyanús meccsei a Blikk szerint
2007. szeptember: ZTE-REAC 3-1 (Ligakupa)
2007. szeptember: REAC-ZTE 3-5 (Ligakupa)
2008. február Honvéd - REAC 5-0 (Ligakupa)
2008. május: ZTE - REAC 3-3 (NB I)
2008. június: Kaposvár- REAC 3-0 (NB I)
2009. február: Diósgyőr - REAC 2-1 (NB I)
2009. május: Kecskemét- REAC 5-3 (NB I)
2009. május: REAC - MTK 0-4 (NB I)


A REAC-ot korábban egy Iron Fist (vasököl) néven működő, 10-15-fős szurkolói csoport is buzdította, ők azonban nemrégiben felfüggesztették a tevékenységüket, mert nem értettek egyet a klubvezetéssel, ennek részleteiről azonban nem akart a beszélni az [origo]-nak az a négy fiatalember, akik most is ott voltak a nézőtéren. Annyit azonban elmondanak, hogy korábban is voltak sérelmeik a klub irányításával kapcsolatban. "Most nyilván azt várod, hogy elmondjuk, mennyire át voltunk verve a bundával, pedig nem akkor voltunk a legjobban átverve, hanem amikor 2008-ban elköltöztették a csapatot Sopronba. Figyelmen kívül hagyták a szurkolókat, a kötődéseket, a tiltakozásokat, szerintünk ez része volt annak a tervnek, hogy eladják a klubot."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több kép a helyszínről

Az egykori ultrák ezzel együtt azt várják a hatóságoktól, hogy minél előbb felgöngyölítsék a bundaügyet. "A szurkolók ráköltik a pénzüket és rááldozzák a hétvégéjüket, hogy elkísérjék a csapatot, és közben nem tudják, hogy egy színjáték részesei. Persze az ember utólag elgondolkodik piros lapokon, meg az inkább röplabdába illő, furcsa mozdulatokon. De akkoriban ez nem volt gyanús, mert jobb csapatoktól kaptunk ki. Volt olyan szezon, amikor valószínűbbnek tartottam, hogy megbundázzák a meccseket, de azt nem vizsgálják, és én se akarok róla többet mondani" - tette hozzá sejtelmesen az egyikük.

A hazaiak a második félidő elején három gólt is rúgnak, 4-0-vezetésnél megszólal egy kisebb "hajrá REAC" kórus, míg korábban inkább csak rövidebb taps és gratuláló bekiabálások kísérik a gólokat.

Nagy kár lenne, ha így lenne vége

"Az egyetlen vigasz, hogy az emberek itt vannak, és jól játszik a csapat. Ez talán meggyőzi majd Forgács urat, hogy maradjon, hiszen ha ő nem ad pénzt, a REAC-nak annyi, Palotán pedig nemigen van más sportélet. Nagy kár lenne, ha így lenne vége" - mondja a REAC-sapkás férfi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A meccset végül 4-1-re nyeri a REAC, a lefújás után a hangosbeszélő megköszöni, hogy ebben a nehéz helyzetben is kijöttek a nézők. "Köszönjük a bizalmukat, nem fogunk visszaélni vele" - ígéri búcsúzóul.

NB II Keleti csoport, 17. forduló:
REAC - Kazincbarcikai SC 4-1 (1-0)
Budai II László Stadion
vezette: Farkas Ádám (Berettyán Péter, Horváth Róbert)
REAC: Tóth P. - Menyhárt, Kornis, Menyhért, Kiss K. (Tóvizi, 75.) - Gulyás (Olay, 86.), Sós - Tóth P., Böőr, Szabó Zs. - Nyerges (Jovánczai, 43.). Vezetőedző: Mátyus János
KBSC: Szabó Á. - Nyitrai, Nyisalovits, Komlósi, Horváth Sz. (Sütő A., a szünetben) - Kovács P., Fehér B. - Halgas (Szabó P., 59.), Deme A., Tátrai - Gomez (Illés R., 59.). Vezetőedző: Szabó János
gól: Nyerges (2., tizenegyesből), Jovánczai (54.), Szabó Zs. (56.), Böőr (61.), illetve Nyisalovits (75.)
sárga lap: Horváth Sz., Kornis, Gomez