Vágólapra másolva!
Egy öregfiúkmeccs hozta össze a bundabotrányban elsőként őrizetbe vett személyeket, akik egy szingapúri szindikátus megbízásából szerveztek be játékosokat és játékvezetőket a mérkőzések befolyásolására, árulta el Fazekas Géza, a a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője a Focitipp.hu számára adott interjújában. Fazekas elmondta, hogy a fogadási maffia számára főleg az alacsonyabb osztályú vagy barátságos meccseket nézte ki, és általában részeredményekre fogadtak.

Fazekas szerint nyomozástaktikai okai voltak annak, hogy bár az európai bundabotrány már 2009 novemberében kirobbant, az első letartóztatásokra csak másfél évvel később került sor.

Az elkövetői kör tagjai ugyanis röpködtek a világban, és bár voltak bizonyítékok ellenük, egyidejűleg nem tartózkodtak Magyarországon, végül egy öregfiúkmeccsen a nyolc személyből heten jelen voltak, a nyolcadik tagot, S. Lászlót később Limában fogták el.

Fazekas a bundaügyben érintett bűnszervezetről elmondta, hogy egy szingapúri szindikátusról van szó, amely Európát és Ázsiát is behálózta, és a felépítésére az jellemző, hogy van egy belső kör, amely a döntéseket hozza, az érintett országokban pedig összekötői vannak, akik szolgáltatják a meccsek befolyásolásához szükséges infókat.

"Eleve olyan személynek kellett lennie, aki belülről ismeri a futballközeget, tehát maga is vagy aktív, vagy egykori futballista, megfelelő kapcsolati hálóval rendelkezik, és tudja, hogy mely játékosoknál vagy mely bíróknál érdemes próbálkoznia" - nyilatkozta Fazekas az összekötővel kapcsolatban.

Az összekötő adta a tippeket a szindikátusnak, amely mérlegelte a befektetés és a lehetséges nyereség arányát, majd pozitív mérleg esetén megkezdődött a játékosok, játékvezetők megkörnyékezése. "Ma már nemcsak a topligákra és nemcsak az élvonalbeli mérkőzésekre lehet fogadni, hanem úgyszólván mindenre, második ligára, barátságos meccsekre. A manipulációk szempontjából éppen az ilyen találkozók az ideálisak" - magyarázta a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője.

A szindikátus legtöbbször részeredményekre fogadott, így fordulhatott elő, hogy a szintén a gyanúsítottak közé tartozó magyar játékvezetői hármas az Argentína-Bolívia U20-as mérkőzésen a 103. percben ítélt egy büntetőt, amelyből a győztes gól megszületett, mivel a fogadás az volt, hogy a meccs utolsó öt percében kell esnie a gólnak.

A játékvezetők ekkor egy olyan headseten keresztül értesültek a maffia által kívánt eredményről, amelyet nem is használhattak volna, mivel itthon csak alacsonyabb osztályban vezettek. De Fazekas megerősítette a Blikk értesülését is, miszerint volt olyan eset is, amikor Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) mérkőzésen a beszervezett miskolci játékosoknak azt kellett figyelniük, hogy a tribünön ülő közvetítő felveszi-e a baseballsapkáját, és ennek függvényében kellett alakítaniuk az eredményt.

Fazekas elmondta, volt már olyan eset, hogy egy futballista a büntetését enyhítendő jelentkezett a rendőrségnél, hogy információkat szolgáltasson, és a nyomozásba bevonták azt a Declan Hillt is, aki a Bunda című könyvében részletesen írt a futballvilág fertőzöttségéről.