Vágólapra másolva!
Détári Lajos szerint a negyedik játékvezetőnek nem az a dolga, hogy az edzőkkel foglalkozzon, és Fergusont vagy Wengert nem szokták rendre inteni. A Ferencváros edzője azonban téved, mindkét angliai kollégája kapott már eltiltást, mert vitába keveredett a negyedik játékvezetővel, akinek részben az a feladata, hogy rendet tartson a technikai zónában.

"Felháborító, hogy itt, a Fradi-pályán a négyes számú bíró állandóan velem foglalkozik, azt nézi, hogy én mit csinálok" - nyilatkozta a Sport TV-nek vasárnap az FTC-Honvéd meccs után Détári, aki szerint Fergusonnal vagy Wengerrel nem fordulhat elő, hogy a negyedik játékvezető ennyiszer rendre utasítsa.

Wenger fenyegetett, Mourinho csendre intett

A Fradi edzője azonban téved, hiszen a Manchester United, illetve az Arsenal edzője egyaránt kapott már eltiltást a negyedik játékvezető miatt, és mindkettejükkel megesett az is, hogy emiatt elküldték őket a kispadról.

Ferguson arról is ismert, hogy nem kíméli a játékvezetőket, rendszeresen kritizálja munkájukat, igyekezve nyomás alatt tartani őket. Mindezt a meccsek közben is megteszi, azonban 2003 augusztusában emberére akadt negyedik bíróként közreműködő Jeff Winter személyében. Amikor a Newcastle United elleni bajnokin Uriah Rennie nem adott tizenegyest a manchesteriek javára, Ferguson hevesen reklamálni kezdett, mire Winter elküldte őt a kispadtól. Több se kellett az edzőnek, innentől kezdve Winterrel vitatkozott, aminek az lett az eredménye, hogy fegyelmi eljárás indult ellen, és további két meccsre eltiltották.

Wenger már 2000-ben konfliktusba keveredett a negyedik játékvezetővel a Sunderland elleni bajnokin, amikor csapatából Patrick Vieira piros lapot kapott. Paul Taylor szerint fenyegető magatartást tanúsított vele szemben, sőt, meg is lökte őt. Ezt Wenger tagadta, ennek ellenére a fegyelmi bizottság 12 hétre eltiltotta a kispadtól.

A francia edzőnek később a Bajnokok Ligájában is meggyűlt a baja a negyedik játékvezetővel: amikor csapata 2007-ben 3-1-re kikapott Sevillában, a hajrát Wenger már nem nézhette a kispadról, majd a lefújás után így nyilatkozott: "A negyedik játékvezető végig nagyon aktív volt - ennél többet nem akarok mondani. Több mint 100 BL-meccsen irányítottam a csapatot, de ilyet még nem tapasztaltam."

José Mourinhót a 2005-es ligakupa döntőjén küldte el a kispadról a negyedik játékvezető (Phil Crossley), mivel úgy vélte, hogy a szakember gólörömével hergeli az ellenfél drukkereit. A portugál a Chelsea harmadik találatánál (amely Steven Gerrard öngólja volt) az ujját a szája elé emelte, csendre intve környezetét - Crossley szerint ez a liverpooli fanatikusoknak szólt, Mourinho viszont állította, hogy csak a kritikusainak akart üzenni.

A technikai zóna egyszemélyes terület

A negyedik játékvezető intézménye egyébként nem túl régi, a sportág szabályaival foglalkozó szervezet, az International Board csak 1991-ben foglalta írásba, és csak 1999-től határozta meg, hogy neki kell foglalkoznia a kispadok tevékenységével. Ekkor már az úgynevezett technikai zóna is létezett, ezt a területet lehetőleg vonallal kell jelölni, és a mérkőzés előtt meg kell határozni azokat a személyeket, akik itt tartózkodhatnak. Elméletileg bárki, aki a kispadon ül (legyen az orvos, edző, pályaedző vagy technikai vezető), bent lehet a zónában, egyszerre azonban csak egyvalaki léphet be a területre utasításokat adni, és a szabály megfogalmazása szerint neki is mindig felelősségteljesen kell viselkednie.

Ez bizonyos esetekben problémát jelenthet: a 2006-os világbajnokságon például a japánok szövetségi kapitánya, a brazil Zico panaszkodott arra, hogy a szabály miatt a tolmácsa nem tud segíteni neki meccs közben.

www.global-soccer.eu