Vágólapra másolva!
Eleinte kétkedve fogadták a Mezey György-féle bajnokcsapat szétbombázást, mostanra azonban elismerték Paulo Sousa munkáját a Videoton-szurkolók. A portugál edző bő egy év alatt lefejelt egy újságírót, összeveszett a szövetségi kapitánnyal és a magyar bírókkal, és szinte a klub összes magyar játékosától megvált, a drukkerek egy része viszont rajong érte. Vajon tényleg alulértékeli, vagy inkább fellendíti a magyar focit az egykori klasszis focista, akinek Orbán Viktor szerint ellenszélben kell dolgoznia Magyarországon?

Változatos 15 hónapon van túl Paulo Sousa a Videoton kispadján, és nem csak azért, mert a múlt heti, Sporting elleni világraszóló Európa Liga-győzelem után a Videoton otthon kikapott az FTC-től.

A futballistaként a Juventusszal és a Dortmunddal is Bajnokok Ligáját nyert portugál azzal az ígérettel vette át tavaly május közepén a bajnokcsapatot Mezey Györgytől, hogy csak a Videoton-kezdő egyharmadát cseréli le, ezzel szemben a magyar edző utolsó kezdőjéből (Bozovic - Lázár, Vaskó, Lipták, Hidvégi - Vasiljevic, Sándor, Farkas, Nagy D., Elek - Alves) csak a kapus és az új csapatkapitány, Sándor György - illetve a cserék közül Nikolics - maradt meg hírmondónak. A Sporting elleni győztes csapatot (Bozovic - Brachi, Caneira, Vinicius, Stopira - Tóth B., Mitrovic, Walter Lee, Sándor, Oliveira, Nikolics) figyelembe véve Sousánál a magyarok aránya is megcsappant, a számuk nyolcról háromra csökkent (a szerbiai születésű Nikolics ma már magyar állampolgár).

Tóth Balázs nagyobb focista, mint C. Ronaldo

Megkérdeztünk három Videoton-drukkert - egy logisztikust, egy közgazdászt és egy kommunikációs cég munkatársát -, hogy Mezey György vagy Paulo Sousa csapatát szeretik-e jobban, illetve mit gondolnak a portugál Magyarországon elvégzett munkájáról?

"Nem felejthetjük el azt, amit Mezey tett értünk. Hatalmas örömöket szerzett nekünk az a csapat, és végtelenül szerettük. A külső szemlélő számára talán szerethetőbb volt, mert több magyar játékos lépett pályára, de nekünk mindkettő ugyanannyira kedves" - mondja a kommunikációval foglalkozó Szepes Zsolt. "Én nem hiszek a modern fociban, nekem Tóth Balázs nagyobb focista, mint Cristiano Ronaldo. Lehet, hogy a fotelszurkolók időnként számon kérik Sousán az eredményeket, vagy hogy miért nem két csatárral játszik, de pozitív változást hozott a mentalitásával. A játékosok pedig - ahogy a szurkolók is - imádják, hogy tűzbe megy értük. Szerintem már most kitörölhetetlen a neve a Videoton történelméből."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az [origo]-nak adott tavalyi interjú közben

A logisztikus Kovács Róbert Mezey és Sousa csapatával szemben is kritikus, úgy érzi, az a közös bennük, hogy "sem akkor, sem most nem tudunk normálisan elvégezni egy szögletet, vagy egy szabadrúgást". Mezey aranyérmes együttesét kiszámíthatónak tartotta, a mostanit harcosnak, de sok dolog miatt nem túl szimpatikusnak. "A védekezésünk megfelelő, a támadójátékunk erősen kifogásolható" - mondja a szurkoló, aki korábban megyei szinten játékvezető volt.

Szakmai barbárság

Amikor 2011 őszén nem jöttek az eredmények a bajnokságban, Sousát többen is támadták, amiért szélnek eresztette a bajnokcsapatot. A korábbi 50-szeres magyar válogatott Bognár György a Sport TV-nek tavaly azt mondta: "Nagyon komoly szakmai probléma van a Videotonnál. Sousa szakmai barbárságot követ el. Átvett egy bajnokcsapatot, amelyet tovább kellett volna építeni, e helyett szétverte, a magyar válogatottakat kiteszi belőle, és harmadosztályú spanyol és portugál játékosokkal próbál futballt csinálni. Alulértékeli a magyar futballt."

A Videoton-szurkolókat igencsak szíven ütötték Bognár szavai: "Bognár nem szakértő véleményt mond, hanem megpróbálja a szurkolók véleményét formálni" - mondja Kovács Róbert. "A válogatottakról annyit, hogy látjuk, sem Elek, sem pedig Lipták nem üti meg a szintet, ők 'mesteri' sugalmazásra kerültek be (Huszti Szabolcs két évvel ezelőtti nyílt levelében azt írta, hogy a Videotonban kell játszani ahhoz, hogy valaki válogatott lehessen, és Mezey Györgynek hatása van a csapat összeállítására). Amikor a külföldiek idejöttek, mindenki azt mondta róluk, közepesek, most nekünk van papíron a legjobb játékosállományunk. Ezzel az a baj, hogy a kettő sajnos nem zárja ki egymást. Sousa a magyar futballt a helyén kezeli, és valami fura perverzitásból nem csak belőle, hanem érte is akar élni." A szurkoló hozzátette, a Bognár által korábban a legügyetlenebb légiósnak nevezett Adamo Coulibaly tavaly gólkirály lett.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Az EL-be jutás után a játékosok nagyon hálásak voltak

Szepes szerint az ilyen nyilatkozatok csak rombolják a futballt, annak ellenére, hogy eleinte a Vidi-drukkerek sem értették, hogy mi történik az eredményes Mezey-csapattal. "Azzal a Mezey-csapattal, amelyik eredményeket ért el, amelyiket nagyon megszerettünk, amelyiket ott éltettük a Városház téren. Sousával kapcsolatban bennünk is voltak olyan kérdések, hogy jó irányba mennek-e a dolgok. Ma már nincsenek, látjuk az eredményeket, van csapatunk. Sousa egyetlen nap alatt többet tesz a magyar labdarúgásért, mint amennyit Bognár valaha tett és tenni fog."

Elek csereként sem férne be a mostani Vidibe

A szurkolók egyetértenek abban, hogy a válogatott játékosok és a gólkirály André Alves távozása nem róható fel Sousának. "Elek a semmiből vált válogatott futballistává Fehérváron, a szurkolók imádták. Később azonban hazakullogott külföldről, és újra az NB I-ben játszik. Lehajtott fejjel vezeti a labdát, és nem férne be a mostani kezdőnkbe, de talán még csereként sem tudnánk számítani rá. Hasonló a helyzet Lázár Palival" - állítja Szepes, aki szerint a külföldön ugyancsak sikertelenül próbálkozó Lipták Zoltánból, az Izraelben légióskodó Lencse Lászlóból és Gosztonyi Andrásból is hiányzott a kellő alázat. "Gosza Diósgyőrben sem váltja meg a világot, nem hiányzik, pedig szerettük" - tette hozzá.

A Videoton NB I-ben látott kezdőcsapata általában több helyen is eltér az Európa Ligában szereplő tizenegytől, a hazai meccseken többször kapnak lehetőséget a klub magyar tehetségei. A Videoton korábbi válogatott játékosa, Burcsa Győző szerint Sousa ezzel is saját döntéseit akarja igazolni, mivel a fehérváriak jelenleg csak a hetedik helyen állnak a bajnokságban. "Nekem úgy tűnik, Paulo Sousa azt akarja bebizonyítani, a csapat - magyar játékosokkal a kezdő tizenegyben - még a hazai bajnokságban sem tud a legjobb lenni. A portugál szakember nyilván azt szeretné, legyen 15-20 futballistája, akikkel eredményt érhet el a nemzetközi mezőnyben, és ha az a cél, hogy bebizonyosodjon, a magyar fiatalok még nem elég érettek ehhez, akkor meg lehet érteni a döntéseit" - nyilatkozta Burcsa a Nemzeti Sportnak.


Sousa nemcsak a szakmai döntéseivel, hanem a botrányaival is magára vonta a figyelmet a Magyarországon eltöltött tizenöt hónap alatt. Tavaly szeptemberben egy felcsúti barátságos meccsen lefejelte a Nemzeti Sport újságíróját, az eset után még a felcsúti akadémián is több drukker arról beszélt, hogy Sousának távoznia kell (lásd az alábbi videót).


A tulajdonos azonban ragaszkodott és ma is ragaszkodik hozzá, pedig voltak más ügyei is a trénernek. Az idén februárban például nem fogott kezet Egervári Sándorral, amit utólag azzal indokolt, hogy a szövetségi kapitány rendszeresen hátba támadta őt. "Nem tudom, mi igaz abból, hogy Mezey, Egervári és Varga István fúrják Sousát, ahol lehet, de gondolom, ezek a hírek vissza is jutnak Sousához" - próbált magyarázatot találni a portugál viselkedésére a közgazdász szurkoló.

Sousának többször meggyűlt már a baja játékvezetőkkel is, akik már kétszer is a lelátóra száműzték. Sousa szerint az NB I-es bírók gátolják a magyar foci fejlődését, nemrégiben pedig furcsa összefonódásokról beszélt a játékvezetőket ellenőrző rendszerben. Kovács Róbert úgy érzi, sok mindenben igaza van az edzőnek, ám egyesek mindenáron el akarják távolítani az országból. "Megyei szinten elég sok meccset vezettem, így bátran állítom, hogy a játékvezetésünk nem jó irányba halad. Minden meccsünkre jellemző a kettős mérce, és ez a kispadok irányába a leglátványosabb. Biztos vagyok benne, hogy utaznak Paulóra. Kívánom neki, hogy ne törje meg a lelkesedését a folyamatos áskálódás! Egyetlen előnye talán mégis van a sorozatos támadásoknak: közelebb hozza az edzőt a Vidi-szurkolókhoz."

A szurkoló több olyan esetre is emlékszik, amikor Sousa megkülönböztetett figyelmet kapott a bíróktól. "A Győr elleni mérkőzésen annyira rá fókuszált a negyedik játékvezető, hogy észre sem vette, amikor az ellenfél kispadjától átrúgtak a technikai zónánkba egy kulacsot. De állították már ki olyankor is, amikor a saját játékosával ordibált, a technikai zónán belül állva. Szóval az ügyei egy részéért ő felel, és azokért vállalja is a felelősséget, a többit kiprovokálják."

Forrás: MTI/Beliczay László
A fejelés miatt a bíróságon is meg kellett jelennie, de semmilyen következménye nem lett az ügynek

A Videoton EL-be jutása után még Orbán Viktor miniszterelnök is úgy érezte, hogy ideje kiállnia a sokat támadott edző mellett: "Nemcsak a hatalmas diadalt, hanem a játékosokat és a fantasztikus edzőnket ünnepeljük, mert mostantól mondhat Paulo Sousáról mindenki, amit akar. Megmutatta, hogyan lehet magyar viszonyok között tervszerű munkával eredményt elérni, sokszor ellenszélben, nem hibátlanul dolgozva, mert olyan nincs, de mégis kiérdemelte a fehérváriak után a teljes magyar futballtársadalom tiszteletét, talán szeretetét is."

A kormányfő szavaira a kommunikációval foglalkozó drukker úgy reagált: a szurkolóknak eddig sem számított, hogy ki mit mond a portugálról. "Ez labdarúgás: a nép játéka, nem a médiáé és nem a politikusoké."

A portugálok meglepődtek a viselkedésén

A Sporting fehérvári meccsén a portugál szurkolók véleményét is megkérdeztük Sousáról. Az idősebbek szerint játékos korában elképesztően pontosan tudott passzolni, de védekező középpályásként sok látványos dolgot nem tudott belevinni a játékba, nem tartozott az izgalmas focisták közé. Viszont amiben jó volt, azt nagyon hatásosan csinálta a pályán, ezért is figyeltek fel rá igazi európai élklubok.

"Talán Nuno Gomes szintjén volt futballistaként, de Figóhoz, Eusébióhoz vagy Cristiano Ronaldóhoz hasonlítani képtelenség" - mondta az egyik drukker. "A válogatottban és a klubjaiban is kiemelkedő volt, de néhány fontos képességgel még rendelkeznie kellett volna ahhoz, hogy portugál legendává váljon. A húsz éven felüli szurkolók ettől függetlenül jól tudják, ki az a Paulo Sousa" - fogalmazott egy másik szurkoló, aki szerint, ha a 42 éves edző végigsétálna városa főutcáján, biztosan sokan odamennének hozzá autogramért és egy közös fotóért.

A magyarországi botrányairól az [origo]-tól hallottak először a lisszaboni drukkerek. "Meglep a viselkedése, hiszen csendes, barátságos embernek ismertem meg" - mondta az egyikük. A szurkolóknak viszont rémlik valami arról, hogy a Queens Park Rangerstől azért menesztették, mert bizalmas információkat hozott nyilvánosságra. "Valószínűleg edzőként nagyobb rajta a nyomás, és emiatt viselkedhet néha meggondolatlanul vagy erőszakosan, ez még a nyugodt emberekkel is megtörténhet" - mondta egy drukker. Ellenpéldaként a Sporting edzőjét - a fehérvári meccs után menesztett - Sá Pintót említette, akit nyers, durva futballistaként tartottak számon, edzőként viszont igazi úriember.

Emlékezetes pillanata volt Sousa pályafutásának, amikor a Benficától a nagy rivális Sportinghoz igazolt. "A Benfica drukkerei meglepődtek, mert minden nagyon gyorsan történt, majd őrülten reagáltak Sousa klubváltására, a két csapat következő mérkőzésén kapott hideget-meleget tőlük. Mi, Sporting-drukkerek persze örültünk, hogy a nagy ellenfél gyengült, mi pedig megerősödtünk" - idézte fel a múltat az egyik szurkoló.