Vágólapra másolva!
Vanczák Vilmos nagyon élvezi, ahogyan az olasz világbajnok Gennaro Gattuso játékos-edzőként irányítja a Siont, pedig a svájci csapatnál az idén már négy trénert leváltó tulajdonos is beleszól a taktikába a meccsek szünetében. A védő elárulta, hogy még most is a Diósgyőrben futballozna, ha 17 éves korában nem megy tönkre a klub, ahová viszont jövő nyáron szívesen visszatérne. Szerinte előnyt is lehet kovácsolni abból, hogy a magyar-román vb-selejtezőn nem lesznek nézők, és máig nem feledte, hogy nyolc éve Lionel Messi Budapesten őmiatta kezdte piros lappal argentin válogatottbeli karrierét.

Futács Márkó örvendezett, hogy az egykori angol legenda, Paul Ince lesz az edzője Blackpoolban, ön pedig az olasz világbajnok Gennaro Gattusóval dolgozik együtt. Sokat számít az edző játékoskarrierje? - kérdeztük a 29 éves hátvédet.

Jó látni és tudni, ha az edző már megjárta a csúcsot, és a futball krémjéhez tartozik, nekem pedig külön tetszik az a mentalitás, ami Gattusóra játékosként és edzőként is jellemző. A taktikáról olyan kisugárzással és olyan vehemensen beszél, hogy a mentalitását átveszi minden játékosa. Sokat beszél arról is, amit elért, például a 2006-os vb-aranyéremről, de leggyakrabban a Milannal játszott BL-meccseit emlegeti.

Hogyan bírja a játékot az olasz 35 évesen, még mindig meghatározó tagja a csapatnak?

A múlt héten nevezték ki játékos-edzőnek, de ettől még teljes értékű labdarúgónak számít, a szemével sincsen már gondja. A meccseket már nem bírja végig, de a 65-70 percet végigzakatolja. Játék közben is irányít, ha lát valamit, megáll, és elmagyarázza, hogy mit, hogyan kellene.

Gattuso már az ötödik idei edző a Sionnál, azaz érdekes ember lehet Christian Constantin elnök-tulajdonos. Bemutatná röviden?

Nagyon nehéz dolguk van nála az edzőknek, nagy az eredménykényszer, és egy-egy vereség után rögtön átveszi az irányítást. A meccsek szünetében is szeret taktikai utasításokat adni, és ezt sok edző nem tolerálja. Én amúgy megértem az elnököt, mert tényleg jó csapatot hozott össze, és eredményt szeretne látni, ő is úgy hajtja magát, mint Gattuso, mindent belead, és nehezen viseli a vereséget.

Forrás: MTI/EPA/Dimitru Doru
Forrás: MTI/EPA/Dimitru Doru

Vanczák-gólöröm a válogatottban tavaly, Moldova ellen

Akkor Gattuso bajban lehet, mert legutóbb 3-1-re kikaptak a Zürichtől.

Nem hinném, hiszen csak pár nappal a hétvégi meccs előtt lett játékos-edző, igazából csak a mostani héten kezdhette el a csapat átformálását. A bajnoki meccs szünetében elmondta ő is és az elnök is a mondandóját, ötven-ötven százalékban osztoztak az időn, de ez így teljesen jó, én úgy látom, tudnak egymással dolgozni, és tisztelik egymást.

Azért ért is a focihoz a tulaj?

Régen kapus volt, és megvan a kellő tapasztalata. Sok jó meglátása van, és amikor megcsináljuk, amit kér, az általában jól is sül el.

Az edzőfaló tulaj 55 évesen nyert büntetőpárbajt a Sion-légiós ellen

Geoffrey Serey Die 2012 előtt mindössze egy gólt szerzett a Sionban, mire a svájci csapat tulajdonosa, Christian Constantin fogadást kötött vele.


Ha az elefántcsontparti játékos berúg 20-ból 14 büntetőt, akkor megkapja a tulaj Ferrariját három napra, ha viszont nem, akkor meg kell hívnia az egész csapatot egy vacsorára. Az azóta már a Baselt erősítő játékos mindössze 11 büntetőt váltott gólra, az egykor a Xamax Luganóban védő, 55 éves Constantin pedig hét tiszta védést is bemutatott a tavalyi sajtónyilvános eseményen.


A csapat negyedik helyen áll, de negatív a gólkülönbsége. Ez hogy sikerült?


Sok 1-0-s meccset játszottunk, amikor pedig vereséget szenvedtünk, sok gólt kaptunk, a Thuntól például 4-0-ra. A csapat védekezése nem volt az igazi, az új edző most egy olaszos stílust próbál meghonosítani, amelynek nem lenne a része az, hogy összevissza fut mindenki a csapatból, Gattuso szerint ugyanis az idén gyakran ez történt.

Ön különösen örülhetett annak, hogy a padra ültették az olaszt.

Valóban, hiszen Victor Munoznál nem nagyon játszottam, de nem indokolta meg, hogy miért, olyannyira, hogy nem is nagyon beszélt velem.

Mintha csak Juhász Rolandot hallanánk, vele beszélt erről?

Nem, de mindenki tudja, hogy a fociban benne van, hogy jön egy edző, aki mást játszat. Ezt el kell fogadni, az élet később úgyis visszaadja, amit egyszer elvesz.

Tavaly védő létére több gólt szerzett, mint az idén Fernando Torres. Nem hívta a Chelsea csatárnak?

Nem (nevet), pedig tényleg nagyon gólgazdag szezonom volt, összesen kilenc gólig jutottam, míg az idén még csak kettőnél járok. De remélem, most, hogy visszakerültem a csapatba, a gólok is jönnek majd.

Jövő nyáron lejár a szerződése, maradna még Svájcban, vagy kipróbálná magát máshol?

Magyarországon még mindenképpen szeretnék játszani, és nem csak úgy levezetésképp, hanem mint versenyképes játékos. De a szerződésemből hátralévő másfél évet még biztosan kitöltöm Svájcban a családom miatt is, mert a kislányom most kezdte a bölcsödét.

Vanczák rúgta, Gattuso ütötte a reklámtáblát a magyar védő gólja után:


Magyarországon hol futballozna a legszívesebben, Újpesten?

Miskolci születésű vagyok, Diósgyőrben nevelkedtem, 17 évesen jöttem el a csapattól, pedig ha nem ment volna tönkre, akkor még mindig ott játszanék. De váltanom kellett, hogy NB I-es játékos legyek. Ez a két klub, a Diósgyőr és az Újpest mindig nagyon közel állt hozzám, ha hazakerülnék, akkor előnyt élveznének.

Akkor gondolom, az egyik szeme most nevet, a DVTK ugyanis egyre erősebb, jelenleg három válogatott játékosa is van.

Örömmel látom, ami Diósgyőrben történik, hogy van egy tulajdonos, aki szeretne egy jó csapatot, a fanatikus szurkolótábor megérdemli. Most minden adott ahhoz, hogy a klub legkésőbb jövőre kijusson egy európai kupába.

A másik szeme pedig sírhat, az Újpest ugyanis 6-0-ra kikapott a Pakstól. Ezek után mit vár a Fradi elleni, vasárnapi derbitől?

Először is, annál nagyobb meccsen még soha nem játszottam, mint amilyen egy Fradi-Újpest, pedig már hét éve Svájcban légióskodom. Itt is vannak derbik, de annál nagyobbat nem tudnék említeni. A nehézségek ellenére szurkolok az Újpestnek, és úgy vélem, az öregeknek, Szélesinek, Kabátnak, Balajczának tapasztalatból meg kell oldaniuk a meccset, mivel ők már voltak hasonló helyzetben.

Közben közeleg a - valószínűleg - zárt kapus magyar-román vb-selejtező, ön szerint mennyire számít ez kulcsmérkőzésnek?

Fontos, de nem szeretem, ha egy-egy meccsre kihegyeznek egy egész sorozatot, az viszont biztos, hogy sok erőt adna a csapatnak és a szurkolóknak is egy esetleges győzelem.

A zárt kapu mindenképpen a vendégeknek kedvez?

Lehet előnye is, ha van olyan magyar játékos, aki könnyedebben fel tud készülni egy olyan meccsre, ahol a külső körülményekkel, ebben az esetben a szurkolókkal nem kell foglalkozni.

Ön ilyen? Inkább 70 ezer ember előtt játszik szívesen, vagy jobb, ha csak pár ezren vannak a lelátón?

Én szeretem a nagy meccshangulatot, furcsa lesz üres lelátók előtt focizni, de a zárt kapu, bármi is legyen a végeredmény, semmiképpen nem lehet kifogás semmire.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Afellay vs Vanczák a 2012-es magyar-hollandon

Aztán lehet, hogy kívülről is beszűrődik majd valamiféle szurkolás, a drukkerek legalábbis ezt tervezik...

Gondolom, hogy sok szurkoló ott lesz majd a stadion mellett, és be fog hallatszani a hangjuk, én remélem, hogy olyan hangosak lesznek, mintha bent lennének a stadionban.

Hatvannyolcszor volt már válogatott, sok kapitánnyal dolgozott már, mikor volt a legjobb a magyar csapat?

Voltak jó és rossz időszakok, Matthäus korszakában voltak jó szériák, és én Erwin Koemannak a mérkőzéseit is szerettem, mert jól dolgozott. De mindenképpen azt mondom, hogy most Sanyi bá' (Egervári Sándor - a szerk.) is egy olyan közösséget alakított ki, amely bármilyen eredményt elérhet. Nagyon bizakodó vagyok.

Nagy probléma a csapatban, hogy ki legyen a balhátvéd. Jobblábasként önnek hogy tetszik ez a poszt?

Alapesetben egy ballábasnak könnyebb lenne a feladatot végrehajtani, de - amint ez manapság jellemző - ha a jobb oldali középpályás ballábas, és a centerezés helyett befelé cselez, akkor előny a jobblábasság, mert könnyebb blokkolni.

Puskás-stadion, 2005. augusztus 17., az új Maradonának kikiáltott Lionel Messi csereként beáll a magyarok ellen, majd 44 másodperc után Vanczák Vilmosról kiállítják. El tudja képzelni, hogy a 18 éves argentin a meccs után elgondolkodott a történteken, és más hozzáállással készült a további karrierjére?

Én is morfondíroztam már ezen, előfordulhat, hogy a gyors piros lap plusz motivációt adott neki, ezáltal pedig én is belekerültem egy ilyen nagy játékos történetébe. De inkább zrikákat szoktam kapni az eset miatt, mert mindenki azt hitte, hogy majd Budapesten láthat egy zseniális Messit, akiről így viszont csak annyi emlékük maradt az embereknek, hogy odaütött a védőjének. Egyébként nem is biztos, hogy ki kellett volna állítani. Mivel ez csak egy edzőmeccs volt, és nem volt durva az ütése, talán elég lett volna, ha kap egy sárgát.