Vágólapra másolva!
A románok elleni zárt kapus vb-selejtezőn bármilyen újabb szurkolói rendbontás végzetes büntetést hozhat a fociválogatottnak, az MLSZ ennek megfelelően a stadiontól biztos távolban hirdetett közös szurkolást. A válogatott ultrái azonban nem akarják magukra hagyni Dzsudzsákékat a sorsdöntő csatában, és a stadion tövébe fészkelik be magukat, ahol a kezdésig skinheadzenekarok is szórakoztatják majd őket. Hogyan szerveződik a kemény mag, mekkora a kockázat, hova fog elindulni egy átlagszurkoló, és mit jelent a focistáknak a kívülről érkező hangorkán?

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden jóváhagyta a FIFA döntését, így a magyar fociválogatottnak pénteken zárt kapuk mögött kell fogadnia a románokat a kulcsfontosságú vb-selejtezőn. Az MLSZ a döntés után korábbi ígéretéhez híven koncerttel egybekötött meccsnézést hirdetett az 56-osok terére, ahol büfékkel, óriáskivetítővel és a Magna Cum Laude zenekar koncertjével várja a drukkereket. Kérdéses azonban, hogy a Puskás-stadiontól légvonalban 800 méterre levő helyszín mennyire csábító a szurkolóknak, akiknek ráadásul a legjobb helyekért regisztrálniuk kell (az óriáskivetítőhöz legközelebbi helyekre egy normál díjas SMS elküldésével lehet jelentkezni).

"A románok elleni zárt kapus meccs, de nem nekünk!" - az ezen a néven futó a Facebook-eseményhez már a múlt heti CAS döntése előtt mintegy 10 ezren csatlakoztak. A drukkerek azonban nem az MLSZ-rendezvényre toboroznak, hanem a Puskás-stadion Dózsa György úti bejáratához. "Mi is megkaptuk a meghívást az MLSZ rendezvényére, meg is köszöntük, de mi a meccsnézés mellett szurkolni is akartunk" - fogalmazott az [origo]-nak Somogyi József Ádám, a magyar válogatott meccseire szerveződött Carpathian Brigade vezetője. "Megnéztük a jogi kockázatát, és mivel nem találtunk a stadionon kívüli szurkolást büntető szabályzatot, lefoglaltuk a területet a rendőrségnél."Akár csak az 56-osok terén, itt is lesz kivetítő, valamint a meccset felvezető koncertek, a stadion mellett azonban az úgynevezett nemzeti rockot játszó együttesek (Kárpátia, a Hungarica vagy a Romantikus Erőszak) mellett skinheadzenekarok (Oi-kor, Egészséges Fejbőr) is helyet kapnak a programban.


Az ultrák a déli kapu közelébe készülnek, az MLSZ néhány utcával arrébb hívja a drukkereket

Az igazi kiállás az lesz, ha nincs balhé

A magyar válogatott a tavalyi Izrael elleni barátságos meccsen történt rasszista bekiabálások miatt játszik zárt kapuk mögött a románok ellen, emellett az MLSZ 40 ezer svájci frankos (9,5 millió forintos) bírságot is fizet.

Az [origo] az MLSZ-től azt az információt kapta, hogy a FIFA zárt kapus tiltása a stadionra és a stadion közvetlen környezetére, vagyis a sporttelep területére vonatkozik. Ebben az értelmezésben a Dózsa György út nem számít tiltott területnek. A hazai szövetségnél azt is hangsúlyozták, hogy miközben mindenkit szeretettel várnak az 56-osok terére, nem kényszeríthetik oda a szurkolókat, és nem tilthatják meg, hogy gyülekezési jogukkal élve másik meccsnézést szervezzenek. Mivel azonban a stadion melletti rendezvény tőlük teljesen független, arról nem kívántak semmit mondani.

"Elmentünk a végső fórumig, és továbbra is túlzónak tartjuk a FIFA ítéletét. Ebben a súlyos helyzetben az lesz az igazi kiállás a csapat mellett, ha nem történik semmilyen rendbontás, és mindenki teljes mértékben a buzdítására koncentrál" - állt az MLSZ által a kérdéseinkre elküldött válaszban. A szövetség ugyanakkor rámutatott, minden olyan incidensnek, amely a zártkapus rendelkezés megsértésének fogható fel, súlyos következményei lehetnek, a FIFA akár pontlevonással is büntetheti a válogatottat. Hasonló helyzetben a Fenerbahce hívei is a stadionon kívüli szurkolást választották idén februárban, ám ez végül újabb szankciókhoz vezetett (lásd keretes írásunkat).

A FIFA az [origo]-nak küldött levelében megerősítette, hogy a stadionon kívüli szurkolás ellen nincs kifogása, ugyanakkor jelezte, hogy bármilyen rendbontást tapasztalnak a stadionon belül, azt ki fogják vizsgálni.

A Carpathian Brigade vezetője szerint az ő rendezvényük nem növeli a kockázatot. "Tudjuk, hogy nagy felelősséget vállalunk, és küldjük is a híreket a csatlakozó csoportok felé, hogy csak a mi csapatunkról szóljon a szurkolás. De azoknak, akik a balhét keresik, mindegy, hogy a stadionban, az 56-osok terén vagy a Dózsa György úton vagyunk éppen. Előre nem lehet kizárni ezeket, ha bármi történik, nekünk ott a helyszínen kell megakadályozni, hogy baj legyen belőle." Somogyi azt is elmondta, szándékosan a Dózsa György úti bejáratot választották, itt ugyanis sokkal könnyebben megakadályozható az esetleges behatolási kísérlet a stadionba.

Az Atléticónak és a Fenernek bejött, a Fradinak nem

A közelmúltban két olyan zártkapus találkozót is rendeztek rangos sorozatokban, amelyeken a közönség a stadion mellől tudott segíteni. 2008 novemberében az Atlético Madrid-PSV BL-találkozón a korábbi rasszista megnyilvánulások miatt zárták ki a drukkereket. A meccs után több hazai játékos és az edző is azt mondta, nagyban segítette a 2-1-es sikerüket - és ezzel továbbjutásukat - a kívülről behallatszó hangorkán. Idén februárban a Fenerbahce drukkerei egy korábbi nézőtéri rendbontás miatt nem lehettek ott a BATE elleni hazai Európa Liga-meccsén. A stadion mellett azonban több ezren gyűltek össze, a lelátóra pedig egy zászlót feszítettek ki, amelyen az állt: "Mintha itt lennénk". A hazaiak 1-0-s győzelmükkel kivívták a továbbjutást, ám a szurkolók a hazai gól után petárdázni kezdtek, rakétákkal lőtték be a stadion fölötti eget, és több ilyen az arénába is behullott. Az UEFA emiatt újabb zárt kapus meccsre büntette csapatukat, és két évre felfüggesztve egy évre kitiltotta a nemzetközi kupákból.

http://www.youtube.com/embed/OnD4bcphr68

A Fener-szurkolók akciója a csapatnak jót tett, de végül visszaütött

A legközelebbi magyar vonatkozású példát a Fradi 1990-es, Bröndy elleni UEFA-kupameccse adja. Az FTC a korábbi nézőtéri rendbontások miatt kényszerült zárt kapuk mögé, ám a klub székháza előtt több ezer drukker gyűlt össze. A buzdítás azonban hiába hallatszott be a játéktérre is, a Fradi otthon is kikapott, és 0-4-gyel kiesett.


Ezrek vagy tízezrek?

Somogyi elmondta, az MLSZ-től nem kaptak sem negatív, sem pozitív visszajelzést a saját rendezvényükre. "Megértjük, hogy a kevésbé kockázatos távolabbi helyszínt választották, és reméljük, hogy oda is sokan elmennek majd, mert az azt jelenti, hogy sokaknak fontos a válogatott"- nyilatkozta a Carpathian Brigade vezetője, aki egyébként az MLSZ-hez fűződő kapcsolatukat tízes skálán tízesre értékelte. "Tudom, most sokan száz érvet hoznak fel ez ellen, de az MLSZ teljes mértékben megadja nekünk, amit tud."

Csányi Sándor, a hazai szövetség elnöke még január közepén azt mondta, tízezreket várnak az 56-osok terére, Somogyi ennél jóval óvatosabb az ő helyszínükkel kapcsolatban. "A Facebookon érkezett visszajelzéseknek csak a tíz százalékát veszem biztosra. Bár Erdélyből, Dunaszerdahelyről, a Vajdaságból és több vidéki helyszínről is jelezték, hogy jönnek, egy 3 ezres tábort már szép létszámnak tartanék. Ennyien szoktunk lenni a szektorunkban is." A szurkolók a stadion melletti autómosótól a metró lejáratáig tartó szakaszt foglalták le, ahová becsléseik szerint akár 10 ezer ember is elfér. Somogyi biztos benne, hogy a hangjukkal tudnak segíteni a csapatnak a mintegy 100 méteres távolságból: "Nagyjából úgy hallanak majd minket a játékosok, mint ahogyan a Puskásban a C szektor hallja az A szektort."

Roppantsa össze őket a hangerő

Az Ultras Liberi nevű szurkolói oldal körkérdése alapján a szervezett szurkolói csoportok nagy része a Dózsa György útit választja a két rendezvény közül. Az általunk megkérdezett, ultracsoporthoz nem tartozó drukkerek szerint is több értelme van a stadion mellett szurkolni, ám vannak fenntartásaik a rendezvényen várható szélsőjobboldali megnyilvánulások miatt.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
A kemény mag most csak az utcáról tud segíteni a csapatnak

"A kettő közül a Dózsa György útinak van értelme, és egyfajta demonstráció is a döntés ellen" - fogalmazott a DVSC-nek szurkoló Barnabás, ám azt hibás döntésnek tartja, hogy felvezetésként a szervezők a fent leírt zenekarokkal hangolnak. "Az alapból is felfokozott hangulatban egy-egy ilyen koncert csak a lovat adja a szurkolók alá, holott most épp azt kellene megmutatni, hogy tudunk balhé nélkül szurkolni."

Mindenképp a stadion mellé készül barátaival a klubmeccsekre nem sűrűn járó, de az Újpesttel szimpatizáló Zoltán is. "Mind a két irányból, a Stefániáról és a Dózsa Görgyről is kellene szurkolás, a románoknak érezniük kell, hogy összeroppantja őket a hangerő. Ráadásul lesz egy plusz hatása, ha üres lelátók mögül szólal meg a hangorkán."

Kopaszos, hőzöngős, túlfűtött hangulat

A fradista Robi még nem döntötte el, melyik rendezvényt választja, a körülmények alapján dönt: "Az 56-osok terére tett rendezvény olyan, mintha otthon ülnénk, nekünk jó, hogy együtt vagyunk, de a válogatott ebből semmit nem kap." Ha normális mederben lehet tartani a szurkolást, akkor elmegy a Dózsa György útra, de ha olyan csoportok érvényesülnek, amelyek csak a balhé miatt mennek ki, akkor abba nem akar beszállni. "Ezek a kopaszos dolgok nem annyira érdekelnek, nem tenne jót egy újabb ügy valamilyen rigmus vagy rendbontás miatt."

Tamás a hazai csapatok közül egyiknek sem szurkol, de a válogatott meccseken rendszeresen ott van, most azonban nem fog elindulni egyik rendezvényre sem. "Már a törökök elleni meccsen is a románokra hangoltak nagyon sokan, tartok tőle, hogy több balhé is lesz helyszíntől függetlenül. A bejárathoz nem megyek, mert nem vagyok kíváncsi az ottani hőzöngésre, de az 56-osok terére sem, mert nem szoktam kocsmában meccset nézni." A Barca-drukker szerint a történelmi ellentétekre az aktuális politikai helyzet rátesz egy jókora lapáttal, ebből a szempontból jobb is, hogy zárt kapuk mögött játszanak a magyarok. "A túlfűtött hangulat még sosem tett jót a csapatnak, általában vereség lett a vége."

Tilos a petárdadobálás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján felhívta a szurkolók figyelmét arra, hogy "a pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértést valósít meg, így akinél ilyen terméket találunk, azokkal szemben szabálysértési eljárás indul. (...) Az is szabálysértést követ el, aki arcát a Gyülekezési Törvény hatálya alá tartozó rendezvény helyszínén oly módon takarja el, hogy felismerhetetlenné váljon. Ezen kívül bűncselekmény követ el az, aki sportrendezvényen a létesítménynek a nézőktől vagy a nézők meghatározott csoportjától elzárt területére jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, vagy e területre bármit bedob." A BRFK az [origo]-val közölte, hogy a Dózsa Györgyre bejelentett rendezvény szervezőivel egyeztettek, ennek során a szervezők együttműködtek velük.


Király a hangfalas megoldáson is elgondolkodott

A válogatottból Vanczák Vilmos hasonló gondolatot fogalmazott meg az [origo]-nak: "Lehet előnye is, ha van olyan magyar játékos, aki könnyedebben fel tud készülni egy olyan meccsre, ahol a külső körülményekkel, ebben az esetben a szurkolókkal nem kell foglalkozni." Ezzel együtt a Sion védője jelezte, hogy ő a jelenlegi körülmények között is igényli a hangerőt. "Gondolom, hogy sok szurkoló ott lesz majd a stadion mellett, és be fog hallatszani a hangjuk, remélem, hogy olyan hangosak lesznek, mintha bent lennének a stadionban" - mondta Vanczák, hozzátéve, a zárt kapu semmiképpen nem lehet kifogás semmire a meccs után.

Forrás: AFP/Alexey Kudenko
Vanczák semmit sem szeretne az üres lelátókra fogni

A csendes lelátók problémájára Király Gábornak egy sajátos ötlet jutott eszébe: "Azon gondolkodtam, hogy a pálya mellé hangfalakat kellene felszerelni, és korábbi meccseken felvett szurkolást sugározni a meccs közben" - nyilatkozta az [origo]-nak a 36 éves kapus. "Persze elsősorban szakmailag kell felkészülni, én azt vallom, hogy a labdát mindig ugyanúgy kell megfogni." Az 1860 München játékosa úgy fogalmazott, a románok elleni selejtező több lesz, mint egy átlagos meccs, de nem igényel külön pszichológiai felkészülést. "Máskor is mindenki a pozíciójára és a feladatára fókuszál, teljesen kizárjuk a pályán kívüli dolgokat, legyen az akár petárdázás, akár füttyszó. Ezzel együtt a hangzavar felspannolja a csapatot, így a szurkolók igenis tudnának lökést adni kintről."