Vágólapra másolva!
A magyar válogatottnak már a zsebében volt a győzelem a zárt kapus vb-selejtezőn, a 92. percben azonban összeszerencsétlenkedtük a román egyenlítést. Harminckét éve nem tudtuk megverni futballban Romániát, ezúttal 2-2 lett a vége.

Világbajnoki selejtező, D csoport, 5. forduló:
Magyarország - Románia 2-2 (1-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, zárt kapuk mögött
vezette: Stark (német)
Magyarország: Király - Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár - Koman, Pintér Á., Hajnal (Kovács I., 80.), Dzsudzsák (Halmosi, 90.) - Szalai, Szabics (Varga J., 58.).
Románia: Tatarusanu - Tamas, Bourceanu, Chiriches, Goian - Torje (Maxim, 61.), Radu, Grozav (Rusescu, 71.), Pintilii (Chipciu, 86.) - Stancu, Mutu.
gól: Vanczák (16.), Dzsudzsák (71., 11-esből) illetve Mutu (68., 11-esből), Chipciu (92.)
sárga lap: Chiriches (87.)

Percről percre tudósítás

A meccs góljai

Ezrek szurkoltak a stadionon kívül - képgaléria

Edzőmeccsről még nem tudósítottak ennyien - ez lehetett az érzése annak, aki az előzményeket nem ismerve belépett a Puskás-stadionba péntek este. Talán nem volt véletlen, hogy a Birodalom visszavág című filmklasszikusban Darth Vader feltűnésekor felhangzó Imperial March szólt a stadionban fél órával a kezdés előtt, hiszen a FIFA alaposan odacsapott az Izrael elleni felkészülési meccsen felhangzó antiszemita rigmusok miatt, így aztán a szurkolók csak a stadion mellett gyülekezhettek a sorsolás óta legjobban várt selejtező előtt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattinston a képre!

Egervári Sándor csak a kezdés előtt hirdette ki a pályára lépők névsorát, amely némi meglepetésre Király Gáborral kezdődött, igaz, az 1860 München kapusa mellett szólhatott óriási rutinja - a pénteki volt a 88. válogatott meccse -, és az is, hogy kollégája, Bogdán Ádám csak alig egy hete épült fel a sérüléséből. A védelemben középen a Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert páros kezdett, Vanczák Vilmos így kikerült a jobb oldalra, a másik szélsővédő pedig Kádár Tamás lett. A középpályán és elöl nem volt meglepetés, mint ahogy a románok sem húztak semmi váratlant, legnagyobb sztárjuk, Adrian Mutu is ott volt a kezdőben.

A románok az első percekben az ellenfél térfelén próbáltak labdát halászni, és ez nem tűnt rossz döntésnek, mert a magyar védelemben Kádár és Mészáros is elég idegesnek tűnt. A magyar csapat hol a két szélen próbált meg támadást építeni, hol a hátvédek egyből felrúgták a labdát Szalainak, de a Mainz csatárát nagyon szigorúan őrizték, nem hagytak helyet neki a lefordulásra. A román kapitány, Victor Piturca előzetesen leginkább a magyar pontrúgásoktól félt, és a 16. percben kiderült, hogy nem véletlenül: Hajnal remekül csavarta középre a labdát, amelyet Vanczák csúsztatott a kapufa segítségével a hálóba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattinston a képre!

Két perccel később majdnem eltűnt az előny, Mészáros nem tudta eldönteni, hogy hazakísérje-e a labdát, vagy kipasszolja bedobásra, így aztán Mutu elvette tőle, de szerencsére a debreceni hátvéd javította hibáját, blokkolta a román csatár lövését. A Mészáros mentéséből induló magyar akció majdnem meghozta a második gólunkat, Dzsudzsák lépett ki, jobbos próbálkozásába azonban beleléptek. A vezetés birtokában nem sietett a magyar csapat, a románok pedig hiába jutottak el gyakran a tizenhatosunkig, sokáig nem tudtak helyzetbe kerülni. Sőt, Szalai lövésénél centik hiányoztak, hogy megváltozzon az eredmény, igaz, az utolsó tíz percben a románoknak is megvoltak a lehetőségeik, de Stancu hosszan tolta meg a labdát, Mutu kísérletét Király fogta, majd Torje választotta a beadást lövés helyett, és szerencsére társa a hosszú oldalon lerúgta a pöttyöt a labdáról.

A második félidőt sokkal jobban kezdte a magyar csapat, Szalai azonban hiába hozta helyzetbe magát, egy román láb megint odaért, aztán Szabics loholt a kapu felé, amíg egy védő le nem ütközte, de a német bíró nem fújt. Dzsudzsák lövése már hálót is ért, sajnos csak kívülről, majd amikor Pintér parádés beadása után Szalai tiszta helyzetben a kapu mellé fejelt, már felmerült bennünk a kérdés, belefér-e ennyi elpuskázott helyzet? A félidő derekán kiderült, nem fér bele, a védelem elnézett egy indítást, Korcsmár pedig felrúgta Mutut, aki a büntetőt a jobb alsóba küldve beérte Hagit a román a válogatott gólokat tekintve (35).

A románok még ki sem ünnepelték magukat, amikor Korcsmár a másik kapu előtt harcolt ki büntetőt, amelyet Dzsudzsák higgadtan értékesített. Egervári kapitány a 80. percben beküldte a Videoton jövő hétfőn 21 éves támadó középpályását, Kovács Istvánt, így újoncot avatott a válogatott, de a hajrában a támadóink helyett a védőkre hárult nagy szerep, mert a románok még indítottak egy rohamot. Már mindenki az ünneplésig hátralévő másodperceket számolta, amikor jött egy védelmi rövidzárlat, Varga és Mészáros összeszaladt a tizenhatoson belül, Chipciu pedig közelről a kapuba lőtte a szabadon maradt labdát, így a románok elvittek egy pontot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattinston a képre!

A magyar válogatott jobban játszott, mint ellenfele, több helyzetet is dolgozott ki, de az ellenfél megbüntette a védelem két bizonytalankodását. Kedden Isztambulban játszunk a törökök ellen.

D csoport:
Andorra - Törökország 0-2 (0-2)
gól
: Inan (30.), Yilmaz (45.)

Hollandia - Észtország 3-0 (0-0)
gól
: Van der Vaart (47.), Van Persie (72.), Schaken (84.)

Az állás:
1. Hollandia 5 5 - - 16- 2 15 pont
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 12- 7 10
3. Románia 5 3 1 1 10- 6 10
4. Törökország 5 2 - 3 6- 6 6
5. Észtország 5 1 - 4 1- 9 3
6. Andorra 5 - - 5 0-15 0