Vágólapra másolva!
Szalai Ádámnak el kell gondolkodnia, ha ennyire rossznak látja a helyzetet - mondja válogatottbeli csapattársa, Hajnal Tamás. Az Ingolstadt légiósa az Origónak reagált a Schalke-csatár monológjára, melyben kemény, de őszinte szavakkal ostorozta a magyar focit.

Szalai Ádám az Andorra elleni meccs előtt többek között a hazai utánpótlásképzés lemaradásáról, a rossz edzőkről, alacsony színvonalú NB I.-ről beszélt, valamint a magyar foci fejlődése körüli "hülyítésről". A Schalke-csatár mondandójára több válogatottbeli társa reagált, és alapvetően mindannyian hasonlóan látták a helyzetet.

Hajnal Tamás azonban nem ért egyet maradéktalanul Szalaival: "Amit elmondott, abban tényszerűen igaza van, de ha valaki ennyire rossznak látja a helyzetet, akkor saját magán is el kell gondolkodnia. Nagyon sok embert ismerek személyesen is az MLSZ-ben, akik komoly ambíciókkal, nagy alázattal dolgoznak, márpedig azt a sok energiát, amit most a fociba teszünk, nem lenne szabad elpazarolni. Kár volna elvenni a reményt, mert akkor mi marad nekünk?"

"Másrészt nem fekete-fehér a kép, mert ha nincs a románoktól a hosszabbításban kapott gól az első meccsen, akkor most a pótselejtezőre készülnénk. A hollandok elleni vereséget nem lehet széppé beszélni, arra nincs bocsánat, és bár velük nem vagyunk egy szinten, megvertük a törököket, versenyben tudunk lenni a svédekkel, görögökkel, talán a horvátokkal is."

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Juhász Roland, Halmosi Péter és Király Gábor egyformán kiemelte a türelem fontosságát, utóbbi a mostanában rendkívül sikeres német futball példáját hozta fel, mondván, ott sem ma kezdődtek a reformok, de csak az elmúlt években értek be.

Hajnal nyomatékosította ezt az álláspontot: "Ahogy Király Gabi is mondta, a 2010-ben indított fejlesztési program még csak a harmadánál jár, és ne feledjük, a németeknek is egy nagy pofon kellett, hogy elkezdjék átalakítani a rendszerüket: a 2000-es Eb-n 3-0-ra kikaptak a portugál tartalékoktól."

Közben a válogatott kapusedzője, Andrusch József elárulta: Szalai már évek óta érlelte a mondandóját, melynek "időzítésével nem ért egyet, a tartalmával viszont igen".