Vágólapra másolva!
November 25-én lesz hatvan éve, hogy a magyar válogatott 6-3-ra legyőzte a labdarúgás kitalálóját, a saját otthonában vereséget soha nem szenvedő Angliát. 1953-ban minden magyar füle a rádióra tapadt, hogy hallgassa, amint a Szepesi György utánozhatatlan lelkesedéssel közvetíti a londoni mérkőzést, amelyet az évszázad meccsének tartanak. A sportriporter frappáns választ ad azoknak, akik az amszterdami 1-8 miatt lemondtak a magyar fociról.

Már 60 éve volt a 6-3. Mennyire tűnik távolinak 1953? – kérdeztük Szepesi Györgyöt, akit a Sport TV Mai helyzet című műsora látott vendégül. (A felvétel után az Origo is interjút készített a legendás sportriporterrel.)

Ez a 60 év egyben nagyon sok és nagyon kevés is. A 6-3 akkor lett volna tökéletes, ha rá egy évre megnyerjük a világbajnoki címet. Egy aranyérem elmosta volna a 6-3 emlékét. Fantasztikus szériában volt akkor a csapat, rúgtunk vagy 40 gólt és alig kaptunk hármat-négyet. A vb-döntő előtti időszak a magyar futball aranykora volt.

Honnan jött az Aranycsapat elnevezés?

Én adtam, még a 6-3-at megelőző, 3-0-ra megnyert magyar-olasz meccsen, amelyet Rómából közvetítettem. Mellettem állt az asszisztensem, az Olaszországban is légióskodó Sárosi Béla, és mondom neki, hogy kellene egy név, akkor ugrott be, hogy nevezzük Aranycsapatnak, mivel nincs még egy ilyen csapat.

Az 54-ben elveszített vb-döntő után is maradt a név?

Akkor már nem hívták Aranycsapatnak. A vb-döntős vereség túl fájdalmas volt, nehezen viseltük el, és úgy gondolom, hogy azt a vereséget az egész magyar futball azóta sem tudta elviselni. Utána még volt egy jó periódus, a románok elleni meccsen 90 ezren voltak, 5-1-re nyertünk, majd még 6-8 sikert értünk el zsinórban. Aztán jött a törökök elleni vereség, majd a csehszlovákok a Népstadionban nyertek.

A londoni meccs előtt érezte, hogy az addig verhetetlen angolok otthonában akár meglepetést is okozhat a magyar válogatott?

Én biztosra vettem, hogy nyerni fogunk, ennek a bizonyítéka, hogy nagyon magas szintig elment az a kérés, hogy a mérkőzést élőben közvetítsük, aztán este megismételjük. Írásos garanciát kellett adnom arról, hogy vállalom annak a felelősséget, hogy nyerni fog a csapat, szám szerint 2-1-re.

Nem izgult?

Csak azért, mert olyan pechem volt, hogy két perccel a kezdő sípszó előtt még tudtam Budapesttel beszélni, aztán elment a vonal. Ott álltam és vártam a mikrofon előtt, aztán azt mondtam: ide figyeljetek, engem nem érdekel már, hogy mi lesz, a mérkőzés elkezdődik, számolok, és tíz másodperc múlva tessék kiadni engem, és elkezdem a közvetítést. Az első félidőt úgy csináltam végig, hogy csak a szünetben tudtam meg, hogy a 45 perc végig lement, és minden rendben volt.

Puskás Öcsi visszahúzós góljánál azt mondta, hogy az évszázad gólja esett az évszázad mérkőzésén, és valóban, ezt a gólt azóta is a legszebbek között emlegetik. Élőben egyből úgy látta, hogy nagyon ritkán látható gól volt?

Belelkesültem, és sokszor azt sem tudtam, mit mondok (nevet). Persze a jelenkor nagy világsztárjai, Messi és Ronaldo is nagyon sok szép gólt lőnek, Puskáséra azért mindenképp mondhatjuk, hogy övé a legszebb magyar gól.

A Sport TV Mai helyzet című műsorában (kedd: 18 óra) Buzánszky Jenő és Szepesi György anekdotázik a 6-3-ról) Forrás: Sport TV

Hányszor hallgatta vissza?

Nem hallgattam magam vissza soha, így a 6-3-at sem hallgattam meg újra.

Hatvan éve 6-3-ra nyertünk, nemrég 8-1-re kikaptunk. A különbség: öt góllal kevesebbet rúgtunk, és öttel többet kaptunk. Ennyit romlott volna a magyar foci?

Én pedig erre azt mondom, hogy Jó, jó, 8-1-re kikaptunk a hollandoktól, de 10-1-re legyőztük Salvadort, ami világbajnoki rekord. Ez a válaszom.

Ezek szerint Gyuri bá’ örök optimista?

Igen, vannak rosszabb és jobb periódusok. De nem hiszem, hogy még egyszer olyan válogatottunk legyen, mint amilyen az Aranycsapat volt. Benne játszott világklasszisként Grosics, Lóránt, Bozsik, Puskás, Hidegkuti vagy Czibor. Még egy ilyen generáció nem lesz, mint ez volt.

(A Szepesi Györggyel és Buzánszky Jenővel készült beszélgetést kedden 18.15-kor láthatják a Sport 1-en.)