Vágólapra másolva!
A magyar U21-es fociválogatottnak matematikai esélye még van, hogy elérje az EB-pótselejtezőt, de a hétfő esti ausztriai selejtezőn reálisabb célnak tűnik az albánok elleni sokk feledtetése.

Ajjaj, beértek a fiatalok

Róth Antal csapata csütörtökön a kispesti Bozsik-stadionban az 5. fordulóban az addig pont nélküli Albánia ellen sima 2-0-ás vereséget szenvedett, a kudarcot már a kapitány meccs előtti furcsa nyilatkozata is sejtette: "Lehet esélyünk, ha a pályán meg tudjuk valósítani azt a keveset, amit tudunk...”

A siralmas vereség után sem voltak sokkal biztatóbb a korábbi válogatott focista szavai: "A futball alapelemeiben nem tudtunk az albánok partnerei lenni. Nem nyertünk párharcokat sem védekezésben, sem támadásban, nemzetközi szinten így nem lehet mérkőzést nyerni."

Az akadémiákban nevelkedett, NB I-es csapatokban kezdőként játszó játékosokra épülő csapat öt kör után két győzelemmel (Albánia ellen 2-1 idegenben és Bosznia ellen 4-1 otthon) és három vereséggel (a csütörtöki kudarc mellett a spanyolok ellen 0-1 idegenben, Ausztria ellen 0-2 otthon) áll, és bár csak három pont választja el a második osztrákoktól, egy meccsel többet játszott, és jóval kedvezőtlenebb a sorsolása.

Hétfőn este fél 9-től Grazban találkozik a két csapat. Ha a magyarok egy idegenbeli győzelemmel be is érik az osztrákokat, a rivális a hátralevő két hazai meccsén várhatóan behúzza a hat pontot (Bosznia és Albánia ellen), így a Róth-csapatnak a spanyolokat kellene verni, illetve győzni Boszniában.

A négy meccsből hármat megnyerő osztrákok ezzel együtt óvatosak. "Nem téveszt meg bennünket az októberi, magyarországi győzelmünk" - idézte Werner Gregoritsch, szövetségi kapitányt az MLSZ. "A magyarok csak 1-0-ra kaptak ki Spanyolországban, úgy, hogy jó esélyük volt a pontszerzésre, ez mindent elmond a csapatuk erejéről. A győzelem óriási előrelépést jelentene számunkra a play off felé, az utóbbi időszakban mutatott formánk alapján jó esélyünk van a második hely megszerzésére. Taktikusan, fegyelmezetten kell játszanunk."

A csoport állása:
1. Spanyolország 15 pont (5 meccs), 2. Ausztria 9 (4), 3. Magyarország 6 (5), 4. Bosznia 6 (6), 5. Albánia 3 (6)

Hátralevő mérkőzések:
Ausztria - Albánia
Ausztria - Bosznia
Magyarország - Spanyolország
Spanyolország - Ausztria
Bosznia - Magyarország

A tíz selejtezőcsoportból a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második jut be a pótselejtezőbe, ahonnan a hét párharc győztese csatlakozik a rendező Csehországhoz az Eb-n.