Vágólapra másolva!
Az első félidőben kicsit passzívnak tűnt, de utána megmutatta, miért happolhatja el a Real Madrid a Barcelona elől. Megnéztük Telkiben a magyar-finn U16-os meccset, hogy kiderüljön, milyen focista a 15 éves felcsúti tehetség, Tajti Mátyás.

Van egy Gera Zoltánunk a West Bromban, van egy Szalai Ádámunk a Schalkéban, de ahogy az utóbbi focista is mondta a 8-1-es amszterdami vereség után, topcsapatban nincsen egyetlen játékosunk sem. Van viszont egy magyar tehetség, aki a 16. születésnapján elindulhat egy úton, amely során akár a Real Madrid felnőttcsapatában is kiköthet. Kíváncsiak voltunk, mivel győzhette meg a spanyolokat a 15 éves magyar focista, Tajti Mátyás, aki a most debütáló szövetségi edző, Belvon Attila kezdőcsapatában kapott helyet a kedd esti, magyar-finn U16-os felkészülési mérkőzésen.

"És nyolcassal a Puskás Akadémia játékosa, az egész Európa által figyelt Tajti Mátyás" - kiabál a mikrofonjába a szpíker Telkiben, reflektorfénybe helyezve a felcsúti játékost. A bemelegítés közben kapura rúgnak a magyarok, Tajtinak már a gyakorlás is jól megy, jobbal beakaszt a léc alá egy nagy gólt, majd fejel is egyet. A magyar csapat tornasorában csak a hatodik-hetedik hely az övé, de bőven van még ideje nőni, meg hát - lásd: Messi, Maradona - nem mindenkinek fontos, hogy a magasságával tűnjön ki a csapatból.

A Felcsút-Real együttműködés miatt a Barcába talán akkor sem mehetett volna, ha akar Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Hamar felveszi a játék ritmusát, miközben hátulról a Salzburgban légióskodó középhátvéd, Patik Márton irányítja a csapatot. Tajti rögtön az elején bemutat egy szólót, négy finn között is el tudja vinni a labdát, majd szerelik. Aztán nem értik meg egymást a társával, összerúgnak, és elvesztik a labdát. Megnyer egy fejpárbajt, majd ő végzi el a magyarok szabadrúgását. Tizenegyeshez jutunk, nem Tajti lövi, hanem a sértett, Kovács Dávid, de kihagyja. Aztán Tajti pontrúgásból, jobbal szépen teker a támadó fejére, majdnem gól lesz az akcióból.

A magyar játékosok az első 20 percben nagy-nagy lelkesedéssel fociznak, látni lehet, hogy mindent beleadnak, kérik a labdát a társaktól, amikor üresen vannak. Nem Tajti a leglelkesebb, az egyik akció során négyen is sprintelnek, ő lemarad - igaz, ez biztonsági döntés is lehetett.

Az egész meccs videója, Tajti 8-as mezben:

Sokat van játékban, "Matyi, Matyi, Matyika" - hallani szinte tíz másodpercenként a játékosok szájából. A pontrúgásokat, szögletet rendre ő végzi el, és többnyire jó helyre talál. Nem világos, hogy védekező vagy támadó középpályásként játszik, kicsit mintha túl gyakran lenne hátul. A társaihoz képest nem fut sokat, Détári Lajos volt ilyen. Aztán egy labdaszerzésnél sprintel egy nagyot, és bedob egy ügyes megoldást.

Madridban más a ritmus és a mentalitás

A szünetben, 0-1-es finn vezetésnél jó ötletnek tűnik megkérdezni Tajtiról Szabics Imrét, ám a 32 évesen visszavonult, Grazban játékosmegfigyelő-főnökké lett, már játékosként is hullámzó lelkesedéssel nyilatkozó csatártól kosarat kapunk. "Lehetőleg semmikor" - válaszolja arra a kérdésünkre, hogy mikor beszélhetnénk vele.

Tajti József, Mátyás apja elsőre szintén azt mondja, hogy nem akar semmit mondani, majd megnyugtatjuk, hogy nem a Realról fogjuk faggatni. "A védekező középpályás és a támadó középpályás posztján a legjobb" - jegyzi meg a fiáról, hozzátéve, hogy nincs információja arról, hogy a szövetségi edző a mai meccsre milyen feladattal bízta meg. "Szerintem egy kicsit túl hátravontan játszik, följebb kellene futballoznia. De úgy látom, hogy fegyelmezetten hátul marad, nem tudom, hogy ezt kérték-e tőle, vagy esetleg magától ezt vállalta-e be" - folytatja a Puskás Akadémia szakmai igazgatója.

A pontrúgásokat, kivéve a 11-est, mindig ő végzi el. Lehet, a büntetőt is neki kellett volna Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nem túlzottan elégedett a fiával. "Több kombinatív, bátor játékot várnék tőle és a többiektől is. Többet kellene keresniük egymást a labdával." Azt kizárja, hogy Mátyás esetleg féltené magát azért, nehogy kútba essen a Real-szerződés. "Ilyen nincs. Ha valaki úgy lép pályára, hogy nehogy megsérüljön, akkor biztosan megsérül. Főleg az ő mentalitása és agresszivitása miatt mondom, hogy ez teljesen kizárt."

A fiától akár már éveken belül csodát remélőket Tajti József gyorsan lehűti. "Abban hibázunk, hogy azt hisszük, ha van egy Rooney, aki 17 évesen képes volt bemutatkozni a Premier League-ben, akkor ez az általános. Pedig ez ezerből vagy tízezerből egy játékosnál fordulhat elő. Egy játékos 20-21 éves korára lesz kész, 90 százalékuk ekkor mutatkozik be az élvonalban. Az U16-osok előtt még hosszú út áll" - magyarázza a szakember, aki a pro licences edzői diplomához szükséges tanulmányútját éppen Madridban abszolválta.

Le is vonta a konzekvenciát, hogy mit kéne másképp tenni itthon. "Öt napot töltöttem Madridban Lipcsei Péterrel, és megállapítottuk, hogy hasonló gyakorlatokat végeznek, mint a magyarok, csak teljesen más ritmusban és mentalitással. Itthon a játékosok hozzáállásán gyökeresen változtatni kell. Ez egyrészt a játékosok hibája, de edzői feladat is, nem szabad eltolni a felelősséget. Nekünk kell rávenni őket arra, hogy másképp kell csinálni."

Hetek kérdése a Real-szerződés

A Puskás Akadémia focistájára, Tajti Mátyásra először a Barcelona vetett szemet, miután tavaly szeptemberben a Hagi Akadémia által szervezett Kelet Csillagai Kupán a konstancai utánpótlástorna legjobb játékosának választották. A katalánok aztán a magyar U16-os válogatott Espanyol elleni 3-0-ra megnyert meccsén is figyelték a középpályást, és decemberben elhívták egy egyhetes tesztelésre. A focista megfelelt, a Barca, amint lehet, alá is íratott volna vele egy hároméves szerződést, ám a Puskás Akadémia túl jóban van ahhoz a Real Madriddal, hogy egyik legjobbját épp a nagy riválisnak adja el. Így történhetett meg, hogy Tajti talán ha akart volna, sem mehetett volna Messiékhez, ami nem is olyan nagy tragédia, hiszen januárban a Real Madrid próbajátékán is megfelelt. A FIFA 16 éves kortól engedélyezi a fiatalok nemzetközi átigazolását, vagyis legkorábban június 2-án lehet a madridiak szerződtetett focistája. A megállapodást azonban nemsokára hivatalosan is bejelenthetik. A játékos apja, a Puskás Akadémia szakmai igazgatójaként dolgozó Tajti József a tervezett Real-szerződés részleteiről semmit nem kívánt mondani, ám amikor arról kérdeztük, mikorra dőlhet el a fia sorsa, elárulta: "Hetek kérdése, és nyilvános lesz az átigazolás. Már nagyon közel állunk a megegyezéshez."

Tajti a második játékrészben jóval masszívabb teljesítményt nyújt, jobban rápörög a meccsre. A játékrész elején egyszer felmegy benne a pumpa, egy elrontott passz után káromkodik egy közepesen cifrát. Aztán megindul nagy lendülettel, mint Lothar Matthäus a 90-es vébén, csakhogy a szöktetés hosszú, a labdát elcsenik tőle. Amit a második 40 percben (merthogy a fiatalok rövidebb meccseket játszanak) látunk, sokkal meggyőzőbb az első félidőben tapasztaltnál. A labdakezelése nagyon jó, és gyorsan át tudja tenni a labdát az érkező társnak, bátran belemegy a párharcokba, és kellően határozott.

Nem csodagyerek, de kimagasló képességű

Az 51. percben egy pontatlan passz után ütközik, és jól teszi, mert a bíró nem fújja le, a labda megvan, az akcióból pedig majdnem gól születik. Látszik, hogy technikás, jól lát a pályán, jól fejel, a kiugratásai szemfülesek. Egy-egy csellel jól tudja magát tisztára játszani, aztán egyből passszol. Ballal is tud lőni, egy bombája majdnem be is akad, pontos keresztlabdát is látunk tőle.

Pechjére a csapat kezdeti lelkesedése lanyhul, a finnek növelik is az előnyüket. A középkezdésnél Tajti cipőfűzésével elmegy egy perc, aztán éppen az ő hathatós közreműködésével jönnek vissza a meccsbe a magyarok. A szögletéből Szalai Attila gólt szerez, majd a térfél közepéről ad gólpasszt az előrelopakodó Patik Mártonnak. "Hajrá, Matyi" - kiabálja egy vékony hangú lányka a lelátón helyet foglaló családból, ám a csapaton már ez sem segít, a finnek megszerzik a győztes gólt, 3-2-es vereség a vége.

Lelátón a Tajti család Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az biztos, hogy nem egy megállíthatatlan csodagyereket láttunk - gondoljunk csak a Messi gyerekkorából fennmaradt videókra, amikor egyedül végigcselezi az ellenfél védelmét -, inkább egy tudatos, kimagasló képességű 15 éves focistát, akiből még bármi lehet.

Kíváncsiak vagyunk Tajti Mátyás véleményére is, de az apja azt mondja, közösen eldöntötték, hogy nem fog nyilatkozni senkinek. "Nem akarunk celebet csinálni belőle. Tudna beszélni, mert jó tanuló, de eldöntötte, hogy csak a focira koncentrál, mert ez az ő dolga." És tényleg, amikor mégiscsak teszünk egy próbát, és megállítjuk a fiatal játékost, azt mondja, hogy kérdezzük az apját.

Példakép is lehet

Jól ismeri a focistát az egykori Fradi-kedvenc Dragóner Attila, akinek a fia, Filip csapattársa Tajti Mátyásnak az U16-os válogatottban, a finnek elleni meccset mindketten végigjátszották. "A Fradiból ismerem, nálunk pallérozódott. Már nagyon fiatalon látni lehetett, hogy ő egy olyan egyéniség, aki a támadó foci mellett nagyon jól védekezik, harcos, agresszív, az előrejátékban a társait jól kiszolgálja. Megvan benne az a sebesség is, ami a mai nemzetközi labdarúgásban szükséges. A párharcainak a zömét megnyeri, úgyhogy egyértelműen a korosztályának az egyik legjobbja" - kezdte a méltatást Dragóner a telki lelátón. "Amellett, hogy ügyes, technikás focista, rendkívül céltudatos is. Nem egy álmodozó, sokkal inkább egy munkamániás típus. A mai fiatalok számára akár egy példakép is lehet, aki meg tudta mutatni, hogy sok munkával, akarattal, tehetséggel el lehet jutni bárhová."

Deviszont. "Mégsem az a lényeg, hogy egy embertől várjuk a magyar foci megváltását, hanem sok hasonló 16-18 év körül fiúnak kell kikerülnie külföldre, hogy a magyar válogatott később azokra a játékosokra tudjon támaszkodni, akik nemzetközi szintű csapatban játszanak rendszeresen" - jegyzi meg Dragóner.

Megvan benne az a sebesség, ami a mai nemzetközi labdarúgásban szükséges Fotó: Tuba Zoltán - Origo