Vágólapra másolva!
Gyanús szerződések alapján követelnek milliárdos nagyságrendű pénzeket az Újpest FC-től. Ha nem fizet, a klubot felszámoltatják, és elveszti az NB I-es tagságát. Az MLSZ léphetne, de egy félmilliárdos adótartozás megköti a kezét. 

Noha az aláírása szerepel rajtuk, az Újpest FC egyik volt ügyvezetőjének állítása szerint sohasem látta azokat a teljesítésigazolásokat és tartozáselismerő nyilatkozatokat, amelyekre hivatkozva offshore-cégek százmilliókat követelnek az Újpest FC jelenlegi tulajdonosától – derül ki a Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa által pénteken bemutatott dokumentumokból. Ezek azok a tartozások, amelyek miatt felszámolási eljárások indultak a csapatot működtető cég ellen, és ha jogerőssé válnak, az Újpest elveszti az NB I-es licencét.

Az említett ügyvezető, Bartha Csaba írásos nyilatkozata szerint az aláírását valaki odahamisította a dokumentumokra, melyek alapján számos offshore-cég követel nagy összegeket a klub belga tulajdonosától, Roderick Duchatelet Cesarion BvBA nevű vállalatától. Miután Bartha feljelentést tett, a hitelezők benyújtották a tartozáselismerő nyilatkozatok egy másik ügyvezető, Csehi István által aláírt verzióit. Bartha Csaba megkeresésünkre nem akart nyilatkozni, Csehi István pedig azt kérte, pontosítsuk, mely szerződések keletkezési körülményeire vagyunk kíváncsiak. Megtettük, az újabb válasza cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg.

Roderick Duchatelet (jobbra) 2012 januárjában, a klub évnyitó sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Illyés Tibor

A közzétett dokumentumok között van olyan teljesítésigazolás, amely öt szponzor megszerzésére hivatkozva állapít meg jutalékot a Spot Cash nevű cégnek, de az öt szponzorból négynél egyáltalán nem hallottak az állítólagos közvetítőről. Aztán futballisták átigazolásának intézéséért vár 138 ezer eurós fizetséget a BTC International, holott sem az érintettek, sem az új klubjaik nem ismerik. (A cég egyébként Hrutka János FIFA-lincences játékosügynök, korábbi válogatott futballista megbízottjaként járt el.) Ugyanez előfordul olyan játékosokkal is, akik ingyen igazoltak el, tehát esetükben értelmetlen lett volna bármilyen ügynököt fizetni. Feltűnik egy kisvárdai étteremüzemeltető, melynek papírja van róla, hogy felújította a pályát, miközben az akkori sportigazgató írásos nyilatkozata szerint a munkát más végezte el. Duchatelet azt állítja, a szálak szinte minden esetben az Újpest előző tulajdonosaként fellépő Tolnai Sándorhoz vezetnek.

A Duchatelet által - részben a fenti okokból - vitatott követelések összege a szponzorközvetítő néhány milliójától a Bronture Ltd. 946 ezer eurós (297 millió forint) kölcsönéig terjed. Az egykori főtulajdonos Spontefor Ltd. 4,5 millió eurót (1,4 milliárd forint) remélhet majd egyszer, bizonyos gazdasági feltételek teljesülése esetén, de Duchatelet szerint nincs nyoma, hogy erre jogosult lenne. A pénzek jelentős részét Duchatelet azért sem fizette ki, mert az Újpest 2012-es megvételekor nem szerepeltek a pénteken ugyancsak nyilvánosságra hozott szerződésben. A tartozásokat követelő, offshore-helyszínekre (többek között Ciprusra és a Seychelles-szigetekre) bejegyzett cégek a nemfizetés miatt felszámolási eljárásokat kezdeményeztek, és a bíróság első fokon igazat adott nekik.

Perelni értelmetlen

Ha másodfokon is ez a döntés születik, vagyis az Újpest FC felszámolása jogerőssé válik, az a szabályok értelmében egyet jelent a klub NB I-es tagságának megszűnésével. Ezt el lehetne kerülni azzal, ha Duchatelet fizetne, majd az általa jogtalannak tartott követeléseket peres úton próbálná visszaszerezni, de erre nem hajlandó, mert - offshore-cégekről lévén szó - nem lát esélyt a sikerre. Azt állítja, van már nyert pere az ügyben, de a pénzét ettől még nem kapta vissza. A kiutat abban látja, hogy az NB I-es licencet átadja egy általa újonnan alapított cégnek, az Újpest 1885 Futball Kft.-nek, így az Újpest FC Kft. esetleges felszámolása nem érinti a csapatot. Ezt lehetővé teszi a sporttörvény tavalyi módosítása, és az MLSZ előzetes hozzájárulása is megvan, de a szövetség csütörtöki közleménye szerint a végső engedély megadásához további garanciát vár.

Garancia alatt itt azt kell érteni, hogy valaki vállalja: esedékessé válása után kiegyenlíti az Újpest 550 millió forintos adótartozását. Az ezt az összeget megállapító adóvizsgálat eredményeit az Átlátszó.hu csütörtökön ismertette. Többek között az áll a NAV határozatában, hogy az Újpest FC körül egy szűk üzleti csoport tagjai több offshore-céget hoztak létre, és ezek tevékenységére az egymás közti ellenőrizhetetlen pénzmozgások és színlelt szerződések voltak jellemzőek. Csehi István kérdésünkre azt írta, aki ezt a jelentést összeállította, annak "fogalma sincs róla, hogy mit beszél", hiszen egy magyar futballklubból pénzt nem tud kivenni a tulajdonosa. Megjegyezte, hogy 2005 és 2011 között "legalább 20 alkalommal vizsgálta" az Újpest FC Kft.-t a NAV, illetve jogelődje, az APEH, és soha nem talált semmi kifogásolhatót.

Mindig van újabb feltétel

Roderick Duchatelet pénteken keményen bírálta az MLSZ-t, azt állítva, hogy minden feltétel teljesítése után újabbakat támaszt, holott a mostani jogi helyzetben már meg kellene adnia az engedélyt a licenc átadására. Ugyanígy gondolja a felek között napok óta közvetíteni próbáló Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. "Véleményem szerint az MLSZ nem teheti meg, hogy nem engedélyezi a licencjog átruházását. A jogszabályok és az MLSZ saját határozata értelmében ugyanis ehhez minden feltétel adott. Következésképpen nem kérhet további garanciákat sem az Újpesttől" - jelentette ki az Origo megkeresésére Wintermantel.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az ügyet közelről ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint az MLSZ azért aggódik az adótartozás miatt, mert attól tart, hogy hiába engedélyezné a licencátadást jogszerűen, ráéghetne a félmilliárdos adótartozás eltüntetésében való segédkezés vádja, ami a zavaros viszonyok megszüntetését ígérő szövetségnek nagyon nem hiányzik. A tartozás most még nem számít lejártnak - ha az lenne, a licencátadás szóba sem kerülhetne -, a NAV augusztusi időpontot jelölt ki a megfizetésére. De mivel az előző tulajdonos idején felhalmozott hátralékról Duchatelet-nek nem volt tudomása az adásvétel idején - nem is lehetett, hiszen a NAV-határozat csak 2012 decemberében született - már jelezte, hogy semmiképp sem fizeti ki, meg is támadta a határozatot bíróságon. Ha tehát a licenc új céghez kerül, az NAV mindeképp lemondhat a pénzről. Megkérdeztük minderről az MLSZ-t, de Sipos Jenő szóvivő csak annyit mondott, a megoldás kulcsa az Újpest FC kezében van, neki kell lépnie.

Lesz-e vagyonfelügyelő?

Nagyon kevés idő maradt a megoldás megtalálására, mert a felszámolás elrendelése bármelyik pillanatban jogerőre emelkedhet. Sőt, az Újpest még enélkül is bajba kerülhet. A bíróság pénteken dönt arról, hogy kirendel-e ideiglenes vagyonfelügyelőt (ez felszámolási eljárásokban előfordul, a vagyonkimentés megakadályozása végett). Ha megteszi, Duchatelet nem fog több pénzt tenni a klubba, hiszen nem ő hozz a döntéseket. Márpedig az Újpest csak az ő pénzéből tud működni, beleértve a következő hétvégi bajnoki megrendezésének költségeit is.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy egy, az MLSZ gazdasági igazgatója által a klubnak küldött levél szerint csütörtök délelőtt az Újpest volt az NB I egyetlen szereplője, amely még nem adta le a következő bajnokságra az előzetes licenckérelmet. Ennek a határideje is péntek délután.

Ki a hibás azért, hogy ide jutottunk?

Az MLSZ pénteki közleményében azt írta, Duchatelet sohasem beszél arról: az ő felelőssége, hogy a tulajdonszerzésekor nem kellő körültekintéssel járt el. Ez jogosnak tűnő felvetés, Duchatelet sem tudott rá mást mondani a sajtótájékoztatón, mint hogy bízott az üzleti partnereiben, és egy olyan bűnszövetkezetre, amelynek a karmaiba került, "nem lehet felkészülni".

Az offshore-cégek problémája azonban már régóta ismert a magyar labdarúgásban. Az Origo egy két és fél évvel ezelőtti összeállításában is szerepelt, hogy a mezőny fele mögött részben vagy egészben ilyen tulajdonosok állnak. A szövetség akkori kérdésünkre a következőt válaszolta: "A Magyar Labdarúgó Szövetségtől nem várható, hogy felszámolja a zavaros tulajdoni viszonyokat, mert rendkívül behatároltak a jogi eszközei. Korlátozottan tudjuk ellenőrizni a klubok tulajdonosi hátterét. Nincs más választásunk, mint hogy bízunk a klubokban, nem tudjuk, és nem akarjuk átvenni a hatóságok szerepét."