Vágólapra másolva!
Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a klubnál kialakult jogi és gazdasági helyzettel kapcsolatban. Van rá esély, hogy a tulajdonos a klubnál maradjon, de ehhez szükség van az MLSZ partnerségére is. A történtek nagyon megviselik Duchatelet-t, beszámolója alatt többször is elsírta magát.

Roderick Duchatelet szerdán elhatározta, hogy hátrahagyja a futballklubot és minden magyarországi érdekeltségét, de mára meggondolta magát. Az Újpest azonban továbbra is veszélyben van, bármikor elrendelhetik a felszámolási eljárás megindítását. Ha ez megtörténik, a tulajdonos távozik. Addig azonban Duchatelet az Újpest FC Kft.-ben marad, sőt ha az MLSZ hozzájárul az indulási jog átruházásához, akkor tovább is. Az MLSZ garanciát kér az 550 millió forintos adótartozás kiegyenlítésére, de Duchatelet ezt nem vállalja, mert szerinte az bűncselekményből keletkezett, és a korábbi tulajdonos dolga, hogy mindezt rendezze. Az eseményen többször jelezte, nem érti, hogy az MLSZ miért nem segíti, mivel a sporttörvény alapján semmi akadálya a licencjog átruházásának, mert az 550 millió forint nem lejárt tartozás.

Duchatelet és az MLSZ még a sajtótájékoztató előtt egyeztetett egymással az indulási jog átruházásáról – melynek egyébként jogilag nem szükségszerű feltétele a már említett garancia –, de az álláspontok egyelőre nem közeledtek egymáshoz. A Magyar Labdarúgó Szövetség további dokumentumokat kér be az Újpesttől, ezek elkészítése után lehet rá esély, hogy az MLSZ jövő hét csütörtöki ülésén jóváhagyják a klub indulási jogát, de erre vonatkozóan semmiféle garanciát nem kapott az Újpest tulajdonosa.

A bíróság ma dönt az ideiglenes vagyonfelügyelő kirendeléséről, ha ez megtörténik, Roderick Duchatelet péntekig kifizeti az elmaradt béreket, de több pénzt nem tesz a klubba, mert a vagyonfelügyelő kinevezését követően már nem ő hozza a döntéseket.

Duchatelet érzelmileg nagyon megviselték a történtek, nemcsak a klub, ő is az összeomlás szélén volt. A sajtótájékoztatón többször is elsírta magát, amikor felidézte, milyen gyanakvással fogadták két évvel ezelőtt, vagy amikor arról beszélt, hogy a hatóságok részéről semmiféle segítséget nem kapott. Az elmúlt 48 órában azonban rengeteg pozitív visszajelzés jutott el hozzá, megerősödött a hite, és végül ezért is gondolta meg magát.

Újpesti szerepvállalása óta négymilliárd forint vesztesége keletkezett, a tulajdonos semmi esélyt nem lát rá, hogy a befektetése valaha is nyereséges lesz.