Pontosan kinek van itt focicsapata?

Székesfehérvár, 2014. február 28.

Nézők a lelátón a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Puskás Akadémia - MVM Paks találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2014. február 28-án.

MTI Fotó: Illyés Tibor
Székesfehérvár, 2014. február 28. Nézők a lelátón a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Puskás Akadémia - MVM Paks találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2014. február 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Kevesebb az offshore tulajdonos a magyar futball első osztályában, mint két éve, de a teljes átláthatóságtól azért még mindig messze vagyunk. Azt tudta, hogy a Debrecenből kiszállt Szima Gábor?

Csütörtök este óta tudjuk, hogy mégis megmenekül az Újpest futballcsapata a megszűnéstől – sokáig arra látszott nagyobb esély, hogy nem így lesz, a túlélés hajszálon múlt. Az, hogy az Újpest ilyen helyzetbe került, lényegében arra vezethető vissza, hogy éveken át egy főleg offshore cégekből álló, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelentése szerint legalábbis zavaros gazdálkodást folytató üzleti kör birtokolta a klubot, adódik tehát a kérdés: vajon hány hasonló esetre kell még számítanunk az NB I-ben? Lehetnek-e még olyan klubok, amelyeket egyszer csak maguk alá temethetnek a szekrényből kidőlő offshore-csontvázak?

Az Origo két és fél évvel ezelőtt egyszer már számba vette az élvonal tulajdoni viszonyait, hogy kiderüljön, mennyi – részben vagy egészben – átláthatatlan hátterű magyar futballcsapat működik. Akkori összeállításunk apropóját is az Újpest adta, pontosabban az akkor tulajdonosként fellépő, vélhetően az említett cégháló mögött álló Tolnai Sándor üzletember őrizetbe vétele egy, a klubtól független ügyben.

Úgy tűnik, a helyzet azóta valamivel jobb lett. A magyar futball viszonyai továbbra is zűrösek, az Újpest megmenekülése után is bizonytalan egy másik élvonalbeli klub, a Pécs jövője, de legalább az egzotikus adóparadicsomokban bejegyzett cégek részvétele visszaszorult valamelyest. Tudatos megtisztulási folyamatnak ezt azért nem neveznénk, az MLSZ a saját bevallása szerint sem tud semmit tenni azért, hogy kevesebb legyen a homályos hátterű klub.

Jerseyről Nevadába

Az egyik alapvető változás éppen az, hogy az Újpest főtulajdonosa ma már egy Belgiumban bejegyzett társaság, a Roderick Duchatelet belga üzletember érdekeltségébe tartozó Cesarion BVBA. Van még egy offshore tulajdonból kikerült csapat, a 2011-es cikkünk óta egy osztálynyit zuhanó, ma NB II-es Vasas: az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Híd Akvizíciós Zrt. helyett immár az egyedüli tulajdonosa az anyaegyesület, a Vasas SC.

Volt változás a Honvédnál is. A Honvéd Futball Club Kft. nemrég még a Jersey-szigeten bejegyzett Hemingway Franchise Group Limitedé volt, melyről csak sejthető, hogy a tulajdonosként fellépő magyar–amerikai üzletemberhez, George F. Hemingwayhez kötődik. Tavaly decemberben a Quinex America LLC lépett a helyébe, melynek a nevadai Carson Cityben van a székhelye. "Azt akartuk, hogy ne egy offshore társaság legyen a cég tulajdonosa" – írta a váltás okáról a klub az Origónak. Nevada állam valóban nem számít klasszikus offshore helyszínnek, bár az adózási környezet ott is csábító, és a helyi jogszabályok bizonyos cégformák esetén lehetővé teszik a tulajdonosok elrejtőzését. Hemingwayt azonban az internetes cégadatbázisok is feltüntetik a társaság tagjaként.

Svájc és Liechtenstein azért még menő

Maradtak még így is fehér foltok. A Diósgyőr 2010 augusztusa óta Leisztinger Tamás üzletemberé, az Arago Zrt. és a Hunguest szállodalánc tulajdonosáé, és ez a hivatalos cégadatokban is látszik. A csapatot működtető Diósgyőr FC Kft. két kisebbségi tulajdonosa Miskolc önkormányzata és a város sportlétesítményeket működtető nonprofit cége, a DSM Kft. A többségi tulajdonos a Borsodsport Invest Kft., melyet Leisztinger elsősorban a Domestore Kft.-n keresztül birtokol. A többszintű, bonyolult tulajdonosi struktúrában ugyanakkor feltűnik három, az offshore jellegű tulajdonlást lehetővé tévő svájci Zug kantonban bejegyzett társaság is: a Mittagskogel AG, a Lemisa AG és a VPT Invest AG. Ezeknek a tulajdonosai nem megismerhetőek.

Jelentős az offshore tulajdon a bajnoki címvédő győri csapatot működtető Győri ETO FC Kft.-ben. Két Quaestor-cégé a kft., mindkettőben van tulajdonrésze Tarsoly Csaba milliárdos üzletembernek. A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ben ugyanakkor az Opten legfrissebb, 2013. októberi adatai szerint 87 százalékban tulajdonos a liechtensteini Insula Management Establishment. A Győri ETO FC Kft. másik tulajdonosát, a Quaestor Invest Kft.-t ugyanez a társaság birtokolja, Tarsoly Csabával közösen.

Különleges helyzetben van a Pécs, már csak azért is, mert Matyi Dezső főtulajdonos tavaly év végén bejelentette, hogy nem tudja tovább finanszírozni a csapat működését, ezért amint tudja, eladja az érdekeltségét. Ez egyelőre nem történt meg, az önkormányzat egyeurós ajánlatát az Alexandra könyváruház alapítója visszautasította. Matyi Dezső nem az egyedüli tulajdonos, a PMFC-Sport Kft.-ben érdekelt a Pécsi MFC, Pécs városa, a Matyi közvetlen családtagjai által birtokolt Sorvezető Kft. és az ugyanők és más magánszemélyek tulajdonában álló Európa Könyvkiadó Kft. Matyi Dezső a Pécsi Direkt Kft.-n keresztül tulajdonos, és ebben a cégben tulajdonostársa a washingtoni székhelyű Rainbow Publishing LLC.

Matyi Dezső számos megpróbáltatás után, idén februárban is tudott mosolyogni Forrás: MTI/Sóki Tamás

A többi csapatnál már 2011-ben is átláthatóak voltak, és azok is maradtak a viszonyok.

Kaposváron semmi sem változott, klub honlapján a tulajdonrészek pontos arányát is feltünteti. A többségi (66,7 százalékos) tulajdonos a társadalmi szervezetként működő Kaposvári Rákóczi Futball Club, a maradékon Takács Norbert, Illés János, Simiglai József és Stadler József (nem azonos az egykori akasztói csapat tulajdonosával) osztozik.

A Haladás honlapján szintén megtalálhatóak a tulajdonosok: Szombathely Megyei Jogú Város (51%), a Halmill Team Tanácsadó Kft. (Illés Béla és Halmai Gábor közös cége, 44%) és a Séllei Árpád, Horváth Balázs József és Vizvárdy Balázs által birtokolt Haladás Marketing Kft. (5%). Az önkormányzat 2004-ben vállalt meghatározó szerepet, ekkor vitte el az addigi csapatot, valamint az NB I-es indulás jogát Bíró Péter Pápára, ahol ő azóta is egyedüli tulajdonos (Bíró és a foci kalandos kapcsolatáról lásd keretes írásunkat.)

A debreceni csapatot működtető DVSC Futball Szervező Zrt. közel 26 százalékban a városé. Bár a cég ezt nem kommunikálta, a 2012-es éves jelentéséből kiderül, hogy a többségi, 73 százalékos részesedést az MSZ Kaszinó Kft. felvásárolta Szima Gábor négy cégétől (Gold-Run Kft., Top Shot Kft., Zalai és Zalai Kft., Fire 97 Kft.), így neki már csak minimális tulajdonrésze lehet. Az MSZ Kaszinó Kft. az Opten szerint ma egyedül ifjabb Szima Gáboré. A többségi részesedést 2001-ben megvásárló, a csapat működését azóta finanszírozó Szima Gábor megkeresésünkre nem akart nyilatkozni az eladás okáról.

Puskás Akadémia-meccs a Videoton-pályán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kecskeméten Rózsa Pál (a Bertrans Kft.-n és a Hungarosped Kft.-n keresztül), Szabadosné Földi Ilona (a Bertrans Kft.-n és az F&SZ Kft.-n keresztül), valamint Versegi János és Versegi Jánosné (a Ver-Bau Kft.-n keresztül) birtokol részesedést. Pakson az anyaegyesületen (Paksi Futball Club) kívül senkinek sincs részesedése, 2011 óta ugyanez igaz a Ferencvárosra is.

A Videotont működtető Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft. Garancsi István (Futball Invest 2007 Zrt.) és Pap Géza (Advoil Zrt.) cégeinek tulajdonában van. Pap legnagyobb cége gázvezetékeket épít, egyebek mellett Magyarország és Szlovákia között, a magyar állam megrendelésére, de családi pálinkafőzdéje is van. Garancsi korábban miniszterelnöki megbízott volt Orbán Viktor mellett, a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért volt felelős.

Van az NB I jelenlegi mezőnyében három, az előző összeállításunkban még nem szereplő csapat. A Puskás Akadémia tulajdonosa a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, melynek képviselője Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított akadémia elnöke. A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. egyetlen tulajdonosa a Mezőkövesd Zsóry SE. Az MTK Budapest Labdarúgó Zrt.-t a januári bejelentés szerint megvásárolta a Deutsch Tamás MTK-elnök (és fideszes EP-képviselő) testvére, Deutsch Péter tulajdonában álló B&W Investment. A cégadatbázisban ez a váltás még nem látszik – Domonyai László klubigazgató az Origónak azt mondta, ennek csak adminisztrációs oka van, a tranzakció a valóságban már megtörtént. A B&W a részvények 60 százalékát vette meg, a maradék 40 százaléknyi (nem szavazó) részvény a Domonyai által képviselt Sándor Károly Ifjúsági Sport Alapítványé.

Aki szerelemből lett tulajdonos

A honi futballvalóságot sajátos iróniával kezelik Pápán: a klub honlapja ízes anekdotában meséli el Bíró Péter ügyvezető igazgató és a magyar foci első találkozását. A csapat névadó szponzorának, a zálogházak üzemeltetésével foglalkozó Lombard cégcsoportnak a tulajdonosa Tatabányán kóstolt bele a sportágba: "1996 novemberében jelent meg először magyar futballpályán, nevezetesen a tatabányai stadionban" – írja a honlap. "Szerették volna rávenni arra, hogy szponzorálja a Tatabányai Futball Clubot. Az egykor szebb napokat látott csapat a másodosztály végén toronymagasan leszakadva állt a bennmaradást jelentő pozíciótól. Bíró urat meghívták a klub vezetői a Gázszer–Tatabánya mérkőzésre, hogy megismerhesse a csapatot. A mérkőzés emlékezetesre sikeredett, a Gázszer 7-1-re verte a vendégeket. Bíró Péter, miután magához tért, kért két nap gondolkodási időt, hogy megeméssze a látottakat."

Meglepő módon Bíró szponzorként nem, de tulajdonosként hajlandó volt szerepet vállalni a klubnál, hogy 2004-ben Szombathelyen át megérkezzen Pápára, ahol azóta is aktív formálója a helyi sportéletnek. Bíró Pétert ugyanis szurkoló-tulajdonosként írják le, aki hajlamos az üzletemberi hidegvérét félretenni, és a nyilvánosság elé vinni belső ügyeket, sőt, akár futballbírót inzultálni.


Az UEFA nem túl szigorú

Az UEFA klublicencekről szóló szabályzata nem korlátozza a tulajdonosok hovatartozását – az előírásban az offshore szó nem is szerepel sehol –, ugyanakkor "teljes nyilvánosságot követel az ellenőrző szervektől, a kluboknak pedig minden, a futballal kapcsolatos tevékenységükről jelentést kell tenniük" – írta az Origo kérdésére az európai szövetség.

Az UEFA válaszában felhívta a figyelmet az úgynevezett "hároméves tagság" szabályra. Ennek értelmében friss licencet kapó csapat három évig nem indulhat nemzetközi kupában, mivel az európai licenc kiadásakor már hároméves országos engedéllyel kell rendelkezniük a csapatoknak. Ez a rendelkezés a licencátadásra is vonatkozik, azaz érinti az Újpestet is, amely már elődöntős a Magyar Kupában, ám ha meg is nyeri a sorozatot, három évig most biztosan távol marad Európától. Bár alighanem az Újpest-drukkerek szívesen lemondanak háromévnyi nemzetközi szereplésről az életben maradásért cserébe.