Vágólapra másolva!
Komoly átalakításon eshet át a Ferencváros a nyáron, távozhatnak a Thomas Doll vezetőedző által hónapok óta mellőzött focisták, kérdéses a jövője a kulcsjátékosok közül Muhamed Besicnek, Mateo Pavlovicnak és Böde Dánielnek. A legkeresettebb magyar NB I-es focista, Radó András mellett Futács Márkó, de akár Gyurcsó Ádám és Guzmics Richárd is érkezhet, persze a legnagyobb fogás Gera Zoltán lenne, illetve azok a kiszemeltek, akikről még nem tudunk. Amivel érvelhet a Fradi a tárgyalások során: az esetleges Európa-liga-szereplés, a versenyképes fizetés és az új stadion. És persze a jövő évi cél: a bajnoki cím és az ezzel járó Bajnokok Ligája-indulás.

Thomas Doll érkezése óta sokat nem változott a Ferencváros kerete, jött néhány játékos, de csak Mateo Pavlovicot igazolta a kezdőbe, a német szakember még a Ricardo Moniz által szerződtetett játékosokból próbálta meg összerakni a minél erősebb csapatot, a kezdeti nehézségek után meglehetősen nagy sikerrel. Amikor Dollt kinevezték, a Fradi az ötödik helyen állt a bajnokságban, akkor azt mondta, hogy a hátralévő 13 bajnokiból minél többet meg kell nyerni, hogy a nemzetközi kupaszereplést kiharcolják. Nem sokan hittek benne, most azonban a Ferencváros zsinórban nyolc bajnokin győzött, megelőzte a harmadik Videotont, és ha a kilencedik meccset is behúzza hazai pályán a Paks ellen, akkor biztosan indulhat az Európa Ligában.

Az európai kupaporondra azonban jóval erősebb keret kell, tudják ezt a Fradinál is, és tudja ezt Thomas Doll is. A szakvezető eddig csak arra tudott összpontosítani, hogy eredményes focit játsszon a csapata, a szép játékkal egyelőre adós a Fradi, bár a magyar mezőnyből kiemelkedő Leonardo vezetésével helyenként mutattak már szép dolgokat a pályán. A góllövésben azonban van még hova fejlődni, 29 bajnokin csupán 45 gólt lőtt a csapat, ugyanannyit, mint a 12. helyezett Újpest, Doll pedig kilátásba is helyezte, hogy a nyáron komoly változások lesznek a keretben, főleg támadófronton.

Új csatárok kellenek, főleg Radó

"A csatársorunk teljesítményével hónapok óta nem lehetek elégedett, nemcsak hogy nem lövünk gólt, de nem is mozgunk eleget, nem lövünk labdákat. Nem hagyatkozhatunk arra, hogy a középpályásaink majd gólt szereznek, a következő szezonra meg kell változtatni a Ferencváros csatársorának arculatát. Jó volt a szélsőjátékunk is, középen azonban gyengék voltunk, ez ahhoz is kevés lehet, hogy ezek a játékosok a Ferencvárosban maradjanak" – fogalmazott Doll április végén, miután csapata kiesett a Ligakupában a Diósgyőrrel szemben.

Böde sorsa kérdéses Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sokak szerint ezzel főleg Böde Dániel sorsa pecsételődhetett meg, aki Doll előtt a Fradi legjobbja volt, és a vállán vitte a csapatot, ám a német szakember érkezése óta kevésbé megy neki a játék. A találgatások egyből elindultak, hogy kik érkezhetnek a zöld-fehér klubhoz, amely a magyar mezőnyben a legjobban fizető munkaadók közé tartozik. Akinek érkezésére a legnagyobb valószínűség van, az Radó András. Az egyik legtehetségesebb magyar focistának tartott csatár az idén 14 bajnoki gólt lőtt a Haladásban, ezzel a negyedik helyen áll a góllövőlistán, és bár elsősorban külföldre szeretne igazolni, de ha ez nem jön össze, akkor a Ferencváros is előrelépést jelentene neki.

"Ha sokat beindulnék, az ütempasszokat ő nagyon jól adná" - játszott el a gondolattal a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában Radó, amikor azt vetették fel neki, hogy az NB I egyik legveszélyesebb támadópárosát alkothatná Leonardóval, ha a Fradiba igazolna. A brazil szinte biztosan marad, ez lehet az FTC talán legnagyobb erősítése.

"Radóért hivatalosan bejelentkezett a Ferencváros, és konkrét vételi ajánlatot is tett” – ismerte el Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója a klub honlapján. "Tárgyalunk a fővárosiakkal, egyelőre ennél többet nem mondhatok. Radó iránt egyébként belföldről és külföldről is van érdeklődés, de hivatalos ajánlat csak az FTC-től érkezett."

Kink és Futács is kiszemelt

Úgy tudjuk, a Ferencváros Radó későbbi értékesítésének a feléről is lemondana a Haladás javára, ha engednének kicsit az árból, amely körülbelül 600 ezer euró körül mozog. Egyes információk szerint Holman Dávidot és Ulysse Diallót is odaadná érte a Fradi. Csatárposzton Futács Márkó neve is felmerült, a Leicester Citytől kölcsönben a Diósgyőrben szereplő csatár szinte biztos, hogy jövőre nem marad Miskolcon. A Leicester hajlandó ismét kölcsönadni őt valahova, szeretnék, ha olyan csapatban játszana, amely európai kupában szerepel, adott esetben ez is Ferencváros malmára hajthatja a vizet a kérők közül.

Futács (jobbra) jövőre csapattársa lehet Besicéknek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Korábban szinte biztosra vették Tarmo Kink érkezését is, ám az utóbbi napokban annyit változott a helyzet, hogy Julian Jenner sorsától függ az észt válogatott támadó leigazolása. A holland szélsővel több magatartási probléma is volt az utóbbi időben, a meglehetősen hangulatembernek tartott játékos szerződése lejár, nem valószínű, hogy meghosszabbítják.

„Nem tudtunk megállapodni a klubjával, így más országba szerződhet. Spanyolország, Törökország, vagy a Közel-kelet is szóba jöhet” – mondta a Voetbal International holland lapnak Cihan Korkmaz, Jenner ügynöke. Ebben az esetben szükség lesz egy szélsőre, Doll pedig hajlik arra, hogy Kink legyen az. A 28 éves észt játékosnak ugyancsak lejár a szerződése a már kiesett Kaposvárnál, így ingyen igazolható lesz, és a hírek szerint szeretne Magyarországon maradni. Felmerült Gyurcsó Ádám neve is, a Videoton 23 éves szélsőjét Jova Leventével cserélhetik el egy évre, opciós joggal.

Gera lehet az igazi nagy durranás

A legnagyobb fogás azonban Gera Zoltán lehet, aki a Fradi-szurkolók egyik kedvence, és egészen biztosan távozik a West Bromwich Albionból. Bár szeretne még maradni Angliában, de csak az első osztályban, nem valószínű azonban, hogy két kézzel kapkodnának egy 35 éves játékosért, aki ugyan bizonyított már a Premier League-ben, de az utóbbi időben többet volt sérült, mint egészséges. Azt korábban többször is lenyilatkozta Gera, hogy szeretne még a Ferencvárosban játszani, és úgy tudjuk, a jövő héten a vezetőség le is ül vele egyeztetni. Az új stadion és az esetleges Európa Liga-indulás jó alap lehet a tárgyaláshoz.

Gera 2000 és 2004 között több mint 100 meccset játszott a Fradiban Forrás: DPA/AFP/Norbert Foersterling

A Moniz alatt még csapatkapitányi karszalaggal a kezén játszó Józsi Györgyöt szépen lassan elfelejtette a szakmai stáb, a szurkolók legnagyobb örömére, ugyanis alaposan kikezdték őt, mondván, nem hajt, csak biztonsági passzokkal alibizi le a meccseket. Ő távozhat, akárcsak Buzsáky Ákos, aki sérülése miatt nem tudott maradandót nyújtani, de a 32 éves középpályás ügye akár még fordulatot is vehet. Ami szinte biztosnak tűnik, az Gyömbér Gábor helye az egyik védekező középpályás posztján, a válogatott játékos nemcsak, hogy alapember lett Dollnál, de csapatkapitánynak is kinevezték, ő pedig lelkes játékával rá is szolgált erre.

Laczkó Zsolt nagy reményekkel érkezett a Ferencvároshoz, a saját nevelésű játékostól sokat vártak a szurkolók a bal oldalon, de nem sok értékelhető momentuma akadt a tavaszi szezonban, többek között azért sem, mert megsérült. A Nemzeti Sport szerint miután felépült, Doll azt szerette volna, hogy az NB III-as csapatban hozza magát formába, Laczkónak azonban derogált a harmadosztály, ezen összevesztek, a 22-szeres válogatott játékos pedig ezért elhagyhatja a klubot.

Kapusposzton irigylésre méltó helyzetben van a német vezetőedző, hiszen Dibusz Dénes, Jova Levente és a régóta sérült Kurucz Péter hármasból bármelyikük kezdő lenne szinte bármelyik magyar csapatban.

Besic és Pavlovic kulcskérdés

A támadószekcióval ellentétben a védelem nem működött rosszul Doll irányítása alatt, de ebben a csapatrészben több fontos kérdés is akad. Az egyik legfontosabb láncszem, a Doll alatt jobbhátvéddé avanzsált Muhamed Besic távozhat a Ferencvárostól, legalábbis bosnyák lapok ezt írták, ő azonban az Origónak adott interjúban ezt cáfolta, és közölte, hogy nem akarja mindenáron elhagyni a csapatot, mert jól érzi itt magát, és szeretne az új stadionban is játszani. Ugyanakkor, ha a világbajnokságon jó teljesítményt nyújt a bosnyák válogatottal, akkor meglehetősen felmehet az ára, a Ferencváros vezetői pedig korábban is kijelentették, hogy megfelelő ajánlat esetén (eurómilliós nagyságrendről beszélünk), elengedik egyik legjobbjukat.

Besic hatalmas értéke a Fradinak, minden szempontból Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mateo Pavlovic jövője is kérdéses, a Werder Brementől kölcsönvett horvát hátvéd egyre jobban összeszokott belsővédő párjával, az ugyancsak magas és jól fejelő játékosok közé tartozó David Mateosszal, nem csoda, ha Doll szeretné megtartani ezt a kettőst. Ha nem sikerülne, akkor elképzelhető, hogy Radó mellett másik két játékost is elhozna a Fradi a Haladásból, az egyik a válogatott Guzmics Richárd, a másik pedig a szabadkai születésű Predrag Bosnjak, aki nagyon jó szezont futott.

"Élő szerződésű játékosaink közül még Bosnjakot vinnék, itthonról és külföldről is érdeklődnek iránta, van közte komoly ajánlat is, ez egy magyar együttestől érkezett" – mondta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója.

A Ferencvárossal kapcsolatban számos nevet fogunk még hallani a következő hetekben, hónapokban, egy azonban biztosnak tűnik, Thomas Dollnál csak a jó képességű focisták kaphatnak szerepet, akik nem úgy állnak a munkához, hogy más is odaférjen, az esetleges Európa-liga-szerepléssel, a bajnoki címre töréssel és a vadonatúj stadionnal pedig ide is lehet csábítani az ilyen játékosokat.

Ilyen is lehet a Fradi jövőre, Doll talán elégedett lenne ezzel a támadósorral:

football formations