Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgószövetség gyakran a valóságtól elrugaszkodott, ésszerűtlen, dacos döntéseket hoz, ezért áll háborúban a szurkolókkal – mondta az Origónak adott interjúban Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. Botránynak nevezte, hogy az MLSZ eltussol egy bűncselekménygyanús ügyet, miközben trágárkodó drukkerek miatt bünteti a klubokat. Szerinte Orbán Viktor a szíve mélyén még mindig Újpest-szurkoló.
  • Az Újpest tulajdonosa helyében kártérítést követelne az MLSZ-től
  • Idiotizmusnak tartja a szurkolói kártyák rendszerét
  • Nem érti, ha a kormányt lehet szidni, az MLSZ-t miért nem
  • A vénaszkennert nem vezette volna be
  • A játék miatt jár meccsre, nem izgatja a VIP-es bőrfotel

Az Újpest széthordásáról szóló cikkünket megosztva azt írta, az MLSZ-vezetőségnek azonnal le kellene mondania. Amikor ilyeneket ír, nem szokott megorrolni az elnökségben ülő fideszes EP-képviselő, Bánki Erik? Gondolom, jól ismeri őt, éveken át volt frakciótársa a parlamentben.

Ismerjük egymást, de sem ez, sem más nem akadályoz meg abban, hogy elmondjam a véleményemet. Ha ez neki nem tetszik, nyilván ő is el fogja mondani, akár a nyilvánosság előtt.

Konkrétan miért mondatná le a vezetőséget?

Ha egy sportági szövetség, illetve azon tagjai, akik részt vettek az eltussolásban, olyan súlyos dolgokról szerez tudomást, mint amilyenek az önök cikkében szerepelnek, és nem csinál semmit, az botrány, nem is akármilyen! Különöen akkor, ha közben a szurkolói bekiabálásokért kíméletlenül büntet.

És erre az MLSZ azt mondja, hogy neki ezzel nincsen dolga? Annyit nem tesz meg, hogy bejelentést tesz az ügyészségen? Megkockáztatom, ha ilyen ügyeknek a tizedét találta volna az Állami Számvevőszék az újpesti önkormányzat legutóbbi ellenőrzésekor, azonnal a rendőrséghez fordul. Ráadásul talán az Újpest új tulajdonosának az átverése is megelőzhető lett volna, ha az MLSZ tájékoztatja a jelentés tartalmáról, ehelyett a dokumentumot benyelte valakinek a fiókja vagy páncélszekrénye.

"Benyelte valakinek a fiókja vagy páncélszekrénye" Fotó: Bielik István - Origo

Az adásvételi szerződést már aláírták, mire Vági Márton főtitkár megkapta az átvilágítási jelentést.

Ez igaz, de az adásvétel után még hátravolt egy sor pénzügyi tranzakció, amelyekre esetleg nem került volna sor, ha az új tulajdonos megtudja, milyen hátterű és múltú céget vásárolt. A helyében megvizsgálnám, nem lenne-e értelme kártérítési igénnyel fellépni a szövetséggel szemben, mert aki ezt az anyagot látta, és a feladatkörében benne van, hogy a hazai labdarúgás tisztaságáért felel, annak lépnie kellett volna.

Ugyanakkor jelentős részben az MLSZ-nek köszönheti az Újpest, hogy van még NB I-es csapata. Ha úgy tetszik, az indulási jog átruházásának tavalyi engedélyezésével a szövetség jóvátette a mulasztást.

Jóvátette? Dehogy! Az MLSZ leginkább akadályozta azt a folyamatot. Ez egy jogértelmezési vita volt: szerintem teljesen egyértelmű, hogy a sporttörvény a 2013 végi módosítása értelmében megengedi a játékjog átvitelét az anyaegyesületen keresztül egy másik cégbe. Az MLSZ ez alapján meghozhatta volna a döntést, ehelyett húzta, halasztotta, és így a felszámolónak kellett kimondania a végső szót.

A szövetség vezetői nyilván nem akarták azt a látszatot kelteni, hogy közpénzek eltüntetésében segédkeznek, hiszen egy jelentős, örökölt adótartozás is elveszett az Újpest FC Kft. bedöntésével.

A felelősség hárításában nagy művész az MLSZ, az biztos. Vicc, hogy egy felszámolóbiztosnak kellett döntenie arról, megmarad-e egy nagy magyar futballklub. Ebben a kérdésben speciel sokkal felelőssebben járt el, mint az MLSZ.

"Hol itt az egyenlő bánásmód?" Fotó: Bielik István - Origo

Korábban is sokat kritizálta az MLSZ-t a Facebookon közzétett posztjaiban. Miért haragszik ennyire?

Haragról szó sincs, ez egy fociszurkoló véleménye csupán. A legnagyobb problémám, hogy az MLSZ, a klubok és a szurkolók között nincs értelmes párbeszéd. Ennek egyik tünete, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott szabályozások és döntések születnek. Sajnos, ha valaki nem ismeri testközelből a futballmeccsek, a szurkolói közeg működését, az nem valószínű, hogy jó döntéseket tud hozni. Másfél éve azért írtam nyílt levelet Csányi Sándor MLSZ-elnöknek, mert egy Kaposvár-Újpest mérkőzésre vendégszurkolóként fél órával a kezdő sípszó után tudtam bejutni, a regisztrációhoz kötött beléptetés lassúsága miatt. Pedig összesen ha százötvenen voltunk. Hozzáteszem, nekem a végrehajtással van bajom, nem önmagában a regisztrációval, bár Magyarországon jelenleg értelmetlennek tartom.

Miért?

Mert nincsen hozadéka, nem tesz hozzá semmit a jobb működéshez, nincs kényelmi funkciója, és a biztonságot sem növeli. Egy hatod- vagy nyolcadházas stadionban az ember úgysem oda ül, ahova a jegye szól, vagyis bármi történik, a rendezők mindenkiről csak annyit tudnak, hogy egyike volt annak a néhány ezer embernek, aki bement a stadionba.

A kamerák felvételei alapján utólag bárki beazonosítható.

Ha egy sálat az arca elé húz vagy ha kapucni van a fején, már nem biztos. Egyébként nem akarok árulkodni, de azt tapasztaltam, hogy a klubok, legyen az a Pécs, a Debrecen, a Paks, vagy bármelyik, nem kérik el a szurkolói kártyát a bejáratnál, vagyis nem ellenőrzik, hogy a jegy tulajdonosa tényleg azonos-e azzal, aki felhasználja. Amellett teljes idiotizmus, hogy a Győr-kártyával rendelkező, de Újpesten élő barátommal nem mehetek ki együtt az Újpest hazai meccseire, mert neki másik szektorba kell ülnie. Nem beszélve arról, hogy a kártya egyelőre nem mindenhol kötelező. Hol itt az egyenlő bánásmód?

"Egy 'szarházi MLSZ' bekiabálásért büntetni abszurdum" Fotó: Bielik István - Origo

Értelmetlennek tartja azt is, hogy a klubokat megbüntetik a drukkerek rigmusai miatt?

Öncélú rendelkezés, hogy a szurkolók nem kiabálhatnak csúnya szavakat. Ne értsen félre, nekem nem hiányzik a trágárság, és nem gondolom, hogy anélkül ne lehetne meccset nézni, de ez a világon mindenhol része a futballmeccseket körülvevő közegnek, ez személyes tapasztalatom is. A rasszizmus a hétköznapokon és a pályákon is elítélendő, de egy "szarházi MLSZ" bekiabálásért büntetni abszurdum. A kluboknak eszközük sincs arra, hogy ennek elejét vegyék. Ez így csak pénzbehajtás, mondhatnám azt is, állandó megfélemlítés.

Gondolhatja az MLSZ, hogy hosszú távon lehet jótékony hatása a szigorúságnak.

De erre egyszerűen nincs szükség, nem lehet háborúban állni a szurkolókkal, akikékért a foci van! Külföldön sem fizettetnek sehol milliós büntetéseket a klubokkal azért, mert a szurkolóik rondán beszélnek. Nálunk az egész országban szólásszabadság van, csak futballmeccseken nem szabad sértő kifejezéseket használni vagy kritikát megfogalmazni. Lehet szidni a kormányt, a polgármestert, csak az MLSZ-t nem. Ez azért elég furcsa, lássuk be! Ha a szövetség úgy gondolja, hogy a mérkőzéseken akar népnevelni, és hogy az általa büntetett dolgok megelőzhetőek, akkor feleljen ő a bajnoki mérkőzések rendezéséért!

Mit értett azon, hogy a hazai klubvezetők és a klubok szurkolói csoportjai "kényszerítsék rá az MLSZ-t" a másféle hozzáállásra? Lázadjanak fel a FIFA által elismert szövetség ellen? Szervezzenek tüntetést?

Nem. Szerintem ha a klubok és a szurkolók képesek lennének szót érteni egymással, bizonyos alapdolgokban megállapodni, azokat be is tartani, és egységesen fellépni, akkor az MLSZ élettől elrugaszkodott, ésszerűtlen, a legtöbb esetben dacos hozzáállását meg lehetne változtatni. Süketek párbeszéde zajlik jelenleg, és ez nem visz sehova, nem véletlen, hogy sorra születnek a negatív nézőszámrekordok.

"Ő is beszólt nekem, aztán leültünk tárgyalni" Fotó: Bielik István - Origo

Kormánypárti polgármesterként milyen erős a hangja sportkérdésekben? Nem szóltak még rá a saját pártjából, hogy ne froclizza a miniszterelnök támogatását élvező MLSZ-t?

Soha. És amikor Csányi Sándorral találkoztam tavaly, akkor sem történt semmi különös. Én elmondtam a kritikámat, ő is beszólt nekem, aztán leültünk tárgyalni.

Egyértelműen drukkerpártinak tűnik. Mit szól a Fradi és a szurkolói egy része között feszülő konfliktushoz?

Mondhatjuk, hogy drukkerpárti vagyok, ha ez azt jelenti, hogy károsnak tartom az általánosítást, amikor néhány bajkeverő miatt több tízezer embert megbélyegeznek. De mondhatom azt is, a legutóbbi történelmi árvíz során az újpesti drukkerek első szóra jöttek homokzsákot tölteni. Elsősorban azonban a hazai fociért aggódom, azért foglalok állást bizonyos kérdésekben. Ami a Fradit illeti, a konfliktusnak nem ismerem minden részletét, nem is akarok beleszólni.

És konkrétan a vénaszkennerről mit gondol? Egyetért azzal, hogy csak így lehet rendet tartani?

Én nem vezettem volna be, de nem vagyok Kubatov Gábor helyében. Lehet, hogy mást mondanék, ha találkoztam volna ezzel az európai stadionokban.

"Új stadion valószínűleg nem lesz még jó ideig" Fotó: Bielik István - Origo

Egyetért azzal, hogy az NB I, "ha tyúklépésekben is, de araszolgat előre"?

Felvillanások vannak. Például az őszi Újpest-Fradi vagy a legutóbbi Győr-Videoton meccs kifejezetten jó volt. Ami az utánpótlás-nevelésben és a létesítményfejlesztésben elindult, az egyértelműen nagyságrendi előrelépés. Újpesten például a taoprogram keretében tizenkét óvodában, hét iskolában építettünk sportpályát, három iskolának újult meg a tornaterme, számos, világítással felszerelt műfüves pálya létesült. Több, mint a korábbi harminc évben összesen. Az NB I-es színvonalon ez nem látszik meg rögtön, hosszú évek kérdése lehet a látványos siker.

Nagyjából tizenöt éve újították fel a Megyeri úti stadiont, ez akkor nagy előrelépés volt. De nem járna az Újpestnek is egy olyan csodastadion, mint a Fradié?

Hogyne járna. Fejlesztés, modernizálás hamarosan nálunk is lesz, annak örülünk. De új stadion valószínűleg nem lesz még jó ideig, éppen azért, mert mi voltunk sok évig az elsők, akiknél érdemi előrelépés történt. Ami akkor nagyszerű volt, ami miatt irigykedtek ránk, az most hátrány.

Ha Orbán Viktor továbbra is Újpest-szurkoló lenne, ez biztos nem lenne akadály. Nem fáj, hogy már nem az?

A szíve mélyén szerintem Újpest-szurkoló, ha most az energiáit máshová is koncentrálja. Az ember nem vált szívet.


Véber György nemrég azt mondta, reméli, Roderick Duchatelet hamarosan távozik Újpestről. Ön mit szeretne? Amit a legutóbbi pletyka apropóján mondott az Origónak, abból úgy tűnik, nem lenne ellenére, ha menne a külföldi tulajdonos.

Sokadmagammal próbáltunk segíteni neki a beilleszkedésben, barátként, a sportért tenni akaró emberként fogadtuk. Ez gyakorlati és szimbolikus tettekben is megvalósult, elég, ha a Szusza-festmény nyilvános átadására utalok. Kétségtelen azonban, hogy egy ideje nem látom, pontosan mit akar elérni, merre és hogyan látja az Újpest jövőjét. Sokat tett a klubért, sok pénzt rakott bele, még ha sokszor kevéssé hatékonyan is. A csapat egy ideje mégis egy helyben toporog. Ha nem akarsz a legjobb, az első lenni, az a sportban megengedhetetlen. Ha neki nincs komoly szándéka, akkor tényleg jobb lenne, ha félreállna. Szerintem még mindig lehetne emelt fővel távozni.

Ha nem egy másik magánbefektető lépne a helyére, akár önből is lehetne klubelnök. Egy polgármesternek az nem rossz pozíció, elnökként integetni a díszpáholyból. Lenne kedve hozzá?

Aki ismer, tudja, hogy a játék miatt járok meccsre, engem nem izgat a VIP-es bőrfotel. A klubelnökség nem kedv kérdése, mert akkor persze örömmel vállalnám, de összességében biztos, hogy nem. Bár adekvát lett volna, a kérésemre az ÚTE elnökségébe sem engem delegált az önkormányzat, hanem a jegyzőt. Ha lesz tulajdonosváltás, akkor majd a vevő kiválasztja azt az embert, akiben bízik. Nem mondom, hogy alkalmatlannak tartom magam a feladatra, de ez nem a polgármester dolga. Kívülről sokkal többet tudok segíteni.

Pedig a miniszterelnök mindig elmondja, hogy a sport nem egyszerű szórakozás, hanem társadalmi kérdés, nemrég pedig egyenesen arra buzdított, hogy "minden felelős pozíciót betöltő ember, ha van ideje és ereje, vállaljon szerepet a magyar futballban képességei és lehetőségei szerint".

Egyetértek vele, azt gondolom, hogy a tavaly tavaszi, a klub megmentéséért való ténykedésem és az újpesti utánpótlásnevelés fejlesztése elegendő bizonyíték az elkötelezettségemre.