Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn hazai pályán hatalmasat küzdve 0-0-s döntetlent játszott a csoport utolsó helyén álló görög csapattal, így életben tartotta a továbbjutási reményeit.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 5. forduló:
Magyarország - Görögország 0-0 - élő közvetítés
Groupama Aréna, Budapest, 22 ezer néző
v: Karaszjov (orosz)
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Kádár, Leandro - Tőzsér, Elek (Pintér Á., 70.) - Stieber, Gera, Dzsudzsák - Szalai (Nikolics, 68.)
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Sztafilidisz - K. Papadopulosz, Szamarisz, Hrisztodulopulosz (Fortunisz, 69.), Fetfacidisz (Janniotasz, 77.), Kone (Kacuranisz, 77.) - Athanasziadisz
sárga lap:Leandro (10.), Elek (54.), Pintér (79.), illetve Kone (64.), Fetfacidisz (65.)

A 2004-ben Eb-aranyérmes Nikosz Dabizasz a meccs előtt pár nappal azt mondta az Origónak, ha most nem nyer Görögország, akkor mindennek vége. "A helyzet most már nagyon kritikus, mindenképpen változniuk kell a dolgoknak, hiszen, ha nem nyerünk, az egy katasztrófával érne fel számunkra."

Dárdaiban bíznak

A remek klubcsapatokban (Roma, Dortmund, Udinese, Leverkusen) futballozó görögök ezek szerint mindent feltettek egy lapra, és ez egyáltalán nem volt jó hír a magyarok számára, ám van most valaki, aki miatt szinte minden magyar focidrukker olyan optimista volt, mint 1986 tavasza óta talán még soha. Nem volt ugyanis egyetlen olyan megkérdezett drukker sem, aki nem említette volna meg, hogy mennyire bízik Dárdai Pálban.

Órákkal a meccs előtt már gyülekeztek a szurkolók a stadion környékén Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Nyerünk" - fogja rövidre egy Ilko becenevű srác a meccs előtt a Szöglet nevű fradista kulthelyen, ahol, mint minden meccs előtt, a nagy tömeg miatt most is jó húsz percet kell várniuk a drukkereknek, hogy a csaposnő eléjük tegye a jól megérdemelt sör-unikum párost. A szurkoló aztán indoklásba kezdett: "1-0 lesz a vége. Ez a mai kezdőcsapat tökéletes Dárdai Páltól, így kell ezt csinálni." A gólt a haverja, Balla Imre szerint Szalai szerzi majd a 83. percben. "Három centiméterről, de be fog menni."

Abban mindketten egyetértettek, hogy Magyarország jelenlegi legnépszerűbb futballfigurája, Dárdai Pál a görögök és a finnek elleni meccs után veszi a kalapját, és végleg a Herthához igazol. "De emiatt nem haragudhatunk rá" - mondják.

Dzsudzsák és Szalai góljával nyerünk

A stadion tövében, fél órával a meccs előtt már mindenki rohamléptekkel siet, hogy elfoglalja a helyét, és egyre idegesebbek, egyúttal egyre optimistábbak a szurkolók. "Dárdai a mi vezérünk, és emiatt fogunk ma nyerni" - kiáltja el magát Dalos Áron, majd egy szám szerinti tippet is lead. "2-0 lesz ide, Dzsudzsák lő egyet 30-ról, és talán Szalai is betalál majd."

A görögök elleni kezdőcsapat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Cimborája, Jámbor Ákos Dárdairól mond rossz hírt: "Biztos vagyok benne, hogy nem fog maradni. Pedig ha ő elmegy, nehéz lesz új edzőt találni."

Az Origo által megszólított két szurkoló, Dávid és Gergő biztos volt abban, hogy sikerül legyőzni a görögöket. "Ha ezt a rossz görög csapatot nem verjük meg, akkor senkit. Tudjuk, hogy új kapitánya van, de kell még néhány meccs, hogy összeálljon a válogatott. Mi nekik mennénk, nem taktikáznánk, de Dárdai Pál biztosan nem ezt fogja választani. Ő az elmúlt 15 év legszimpatikusabb magyar kapitánya, hiteles ember, megtette azt, ami másoknak az utóbbi időben nem sikerült. Reméljük, maradhat az Eb-selejtezők végéig."

Dárdait maradásra bírnák a szurkolók Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bejárattól pár méterre két csinos lánynak nagyon sietős volt, elsőre azt hittük, görögök, de mint kiderült, Oroszországból jöttek, Budapesten vakációznak. „Imádjuk a focit, ezért azt mondtuk, itt a helyünk a magyar-görögön” – mondta egyikőjük. A másik drukker arról mesélt, hogy nem volt túl könnyű jegyhez jutniuk. „Most már mi is ismerjük azt a szót, hogy szurkolói kártya. Nem volt könnyű, de itt vagyunk, és megyünk szurkolni."

Rengeteg felvidéki magyar utazott Budapestre

Tibor a Felvidékről jött a meccsre, az Origo tudósítójának elmondta, hogy több mint száz szlovákiai magyar érkezett kisbuszokkal, autókkal a görögök elleni csatára. "Általában tévén nézem a magyar válogatott meccseit, de ide mindenképp el akartunk jönni a barátokkal, még ha nem is tudtunk egymás mellé venni jegyeket és össze-vissza vagyunk. Szerintem szoros meccsen nyerni fogunk, és remélem, hogy ez segíteni fogja Dárdai Pált a döntésben, ha a Hertha választás elé állítja, hogy a berlinieket vagy a magyar válogatottat irányítja majd. Én szlovákiai magyarként soha nem szurkoltam a szlovák válogatottnak, azt hiszem, egyértelmű, hogy a helyében a magyar válogatottat választanám. Főleg, ha ma nyerünk."

A magyar szurkolók bíztak a győzelemben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bent hihetetlen a hangulat, aki szidja a magyar focit, és azt mondja, felesleges olyan stadionokat felhúzni, mint a Fradié, az most nyugodtan elnézést kérhet. Mert telt ház előtt ennek az arénának a hangulata lehengerlő. Ezek után óriási üdvrivalgás fogadta a magyar játékosokat a névsorolvasásánál, ám amikor Dárdai Pál nevét bemondta a szpíker, 5 km-es körzeten belül hallhatta Budapest, hogy majd' szétrobban a Fradi stadionja.

A görögöknek létszükség volt a győzelem, hiszen négy forduló alatt csupán egy pontot szereztek, ezzel az utolsó helyet foglalták el. Ez a győzelmi kényszer meg is látszott a mérkőzés elején, hiszen az első tíz percben csak a vendégek tudtak eljutni a kapuig, igaz, a magyar csapat láthatóan arra rendezkedett be, hogy a görög válogatott fog irányítani. Számos alkalommal megtámadhatták volna csatáraink a görög védelmet, de rendre visszaálltak a félpályára, és ott vették fel az embert.

A közönség hálás volt mindenért

A 19. percig kellett várni az első komolyabb magyar helyzetre, Dzsudzsák lövését védte a görög kapus, és bár a magyar közönség addig is hálás volt minden egyes szerelésért vagy egy-egy jobb passzért, Dzsudzsák lövésénél azért felrobbant az aréna, olyan hangulat volt a Fradi-stadionban, amely a Ferencváros mérkőzésein azért nem megszokott.

Dzsudzsák veszélyes lövése Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hangulattal azonban nem vitte el a hév a magyar játékosokat, nagyon fegyelmezetten visszaálltak, Gera rendre mutatta mindenkinek, hogy hova helyezkedjen egy-egy görög támadásindításnál, többször kérdően kinézett Dárdaira, aki rendre helyeselte a Fradi-játékos tanácsait. Az ő nevéhez fűzödött az első félidő legnagyobb helyzete is, de Szalai beadása után 11-12 méterről fölé lőtt. Ekkor volt a második hangrobbanás a stadionban.

61-39, oda

A görögök 61, a magyarok 39 százalékban birtokolták a labdát az első félidőben, a vendégek, többször a 16-oson belülre is eljutottak, de valahogy az volt az ember érzése, hogy a magyar válogatott tudatosan szűkíti le a területet, és valójában nincs is veszélyben a kapu. 0-0 45 perc után.

A szünetben a szurkolók meghallják, hogy Észak-Írország 2-1-re nyert Finnország ellen, míg Románia 1-0-ra legyőzte Feröert; a románok sovány győzelme óriási füttykoncertet idézett elő a lelátón.

Elek (balra) is nagyot küzdött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csere nem volt a szünetben, és a játék képe a második felvonásban sem változott. A győzelmi kényszerben lévő görögök jöttek előre, több veszélyes helyzetet is kialakítottak, de vagy a szerencse, vagy a csúszó-mászó magyar játékosok megakadályozták őket a gólszerzésben.

Dárdai cserékkel próbálta meg felfrissíteni a csapatot, a teljesen enerváltan, minden fejpárbaját elveszítő Szalai kilógott a nagyot küzdő magyar válogatottból, füttykoncert kísérte le a pályáról. Az NB I góllövőlistáját vezető Nikolics állt be a helyére, akivel sokkal mozgékonyabb lett a támadósorunk.

Ismét a végén jöhetett volna a slusszpoén

Ennek ellenére a görögök továbbra is irányították a játékot, a slusszpoén azonban amolyan dárdaisan a 86. és a 87. percben jöhetett volna, de előbb a megsérült Elek helyére kényszerből beálló Pintér 18-ról eleresztett bombáját a görög kapus bravúrral védte, majd az ezt követő szöglet után Nikolics négy méterről hatalmas helyzetben fölé lőtt, így maradt a 0-0.

A magyar válogatott nyolc ponttal a pótselejtezőt érő harmadik helyén áll csoportjában, míg a görög együttes mindössze két ponttal továbbra is utolsó, s aligha szólhat már bele a továbbjutásért folyó versenybe. Dárdai Pál csapata legközelebb június 13-án a finnek otthonában lép pályára.

A csoport állása 5 forduló után:
1. Románia 13 pont
2. Észak-Írország 12
3. MAGYAROSZÁG 8
4. Finnország 4
5. Feröer-szigetel 3
6. Görögország 2