Vágólapra másolva!
Az ügyészség által lefoglalt ETO Parkot működtető cég ellen a napokban csődeljárás indult. Ettől azonban meccset még lehet rendezni a stadionban. A Győr szombat délután 2-kor fogadja a Kecskemétet.

"Az én információim szerint továbbra is lesznek meccsek a stadionban" – mondta az Origo érdeklődésére telefonon a győri ETO Park komplexumot működtető ETO Park Kft. egyik munkatársa. Azt azonban nem mondta meg, hogy honnan van ez az értesülése, és arra hivatkozva, hogy nem nyilatkozhat, a nevét sem árulta el. A Győr elvileg szombaton délután 2 órakor fogadja a Kecskemétet.

A fővárosi főügyész az M1-en hétfőn este azt mondta, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport tulajdonosának előzetes letartóztatása után az ügyészség a vagyon-visszaszerzési eljárásban többek között "a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta". Nem világos azonban, hogy a gyakorlatban ez mit jelent: tovább üzemelhet-e a stadion, illetve a szomszédságában felépült, gyér forgalmú pláza és a szálloda?

Az üzemeltetést nem érinti

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina kérdésünkre azt válaszolta, hogy a zár alá vétel "a zár alá vett vagyontárgyak (jelen esetben a kérdezett ingatlanok) feletti vagyoni rendelkezési jogot függeszti fel, ezáltal a kényszerintézkedés a rendeltetésszerű használatot, üzemeltetést nem érinti, sem a stadion, sem az eljárásban zár alá vett szálloda esetében".

Lesz-e meccs szombaton a Kecskemét ellen? Fotó: Polyák Attila - Origo


Megindult a csődeljárás

Az Opten adatszolgáltató szerint egyébként az ETO Park Kft. március 13-án csődeljárási kérelmet nyújtott be, és a Győri Törvényszék 27-én el is rendelte a csődeljárás lefolytatását. A kirendelt vagyonfelügyelő a Pridentum-Pro Tanácsadó Kft.

"A céget a vagyonfelügyelő kirendelésétől függetlenül továbbra is a korábbi ügyvezető képviseli, ő tud nyilatkozni arról, hogy használhatók-e a létesítmények. Nekem nincs arról tudomásom, hogy már megjelentek volna a nyomozók a létesítménynél, és lefoglalták volna" – mondta az Origo megkeresésére Gacsó János, a Pridentum-Pro felszámolóbiztosa. Az ügyvezetőt, Rácz Jánosnét hívtuk az ETO Park honlapján feltüntetett telefonszámon, de nem vette fel a telefont. Gacsó János kérdésünkre azt mondta, hitelezői igény még nem érkezett hozzá, ezek bejelentésére a csődeljárás megindulásától számítva 30 nap áll a hitelezők rendelkezésére.

Az ETO Parkban lévő pláza egy hétköznap este Fotó: Polyák Attila - Origo

Több százmilliós veszteség

Az Opten szerint a létesítményt működtető ETO Park Kft.-nek jelenleg tulajdonosa az első osztályú futballcsapatot működtető társaság, a Győri ETO FC Kft., továbbá a Quaestor Invest Kft. és a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

A cég évről évre növekvő árbevétele – 2002-ben 221 millió, 2013-ban már 1,48 milliárd forint – ellenére folyamatosan veszteséget termelt. Az utolsó rendelkezésre álló adatok szerint 2013-ban mínusz 102 millió volt az üzemi és mínusz 878 millió az adózott eredménye.

Így került bajba az ETO

Az ETO FC akkor került nehéz helyzetbe, amikor az egyesületet tulajdonló Quaestor-csoport egyik cége öncsődöt jelentett. A Győri ETO FC Kft. ez után csődvédelmet kért, majd az események hatására a csapat főszponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. azonnali hatállyal felbontotta a klubbal kötött együttműködési megállapodását.