Az MLSZ a Győrnek tarhál a Quaestor miatt

Győri ETO FC, foci
Győr, 2015. április 26. A győri szurkolók elhagyják a nézőteret a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Győri ETO FC - Puskás Akadémia találkozó elején a győri ETO Parkban 2015. április 26-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győri ETO köztartozását a Magyar Labdarúgó-szövetség, és mivel ezzel a harmadik ligás tartalékcsapatot is megmentené, az továbbvihetné az ETO nevet. A pénzt csak kölcsönbe adná a szövetség, fedezetnek pedig azt szánja, hogy a jelenlegi tartalékcsapat hátha feljut a másod- vagy egyenesen az első osztályba.

A többi NB I-es klubtól vár hozzájárulást a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ahhoz, hogy a közös marketingbevételből hitelt adhasson a Győri ETO 150 milliós forintos köztartozásának kiegyenlítéséhez – derül ki egy, az Origo birtokába került levélből.

Információink szerint minden első osztályú klubnak elküldték azt az e-mailt, amit Vági Márton főtitkár írt alá, de Csányi Sándor elnökkel is egyeztettek. A levélben az áll, hogy a győri önkormányzat az MLSZ-től kért segítséget az ETO "alacsonyabb osztályú csapatai (NB III és a korosztályos utánpótlás csapatok)" megmentéséhez. Ezek létét ugyanis az első csapathoz hasonlóan fenyegeti a jelenleg a Quaestor-ügy miatt csődvédelem alatt álló Győri ETO FC Kft. egyelőre le nem járt köztartozása.

A többi klub pénzéből adnának kölcsön

Az MLSZ hitelt adna a tartozás rendezésére, mégpedig a "központi marketingbevételből", ami tudomásunk szerint a tévéközvetítésekért befolyó jogdíjat és az NB I szponzori támogatásait jelenti, ily módon az élvonalbeli klubokat illeti. A levélben az áll, hogy a 150 milliós kiesés nem befolyásolná a kifizetéseket, "ennek likviditási kezelését az MLSZ vállalja", vagyis valamilyen más forrásból pótolja majd a pénzt.

A hároméves lejáratú, jegybanki alapkamaton ketyegő hitelt a javaslat szerint az érintett csapatokat átvevő és jövőben működtető ETO Futsal Kft. kapná meg, és a cégnek kezességet kellene vállalnia. Ez a kft. működteti a futsalbajnokságot jelenleg vezető Rába ETO-t.

Így ünnepelték márciusban a Rába ETO futsalosai a kupagyőzelmet. A bajnokságban is az élen állnak, és még a focicsapatot is megmenthetik Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Az MLSZ hangsúlyozza, hogy "nem a felnőttcsapat, illetve az azt működtető kft. pénzügyi helyzetének javításáról", hanem az "évek óta épített utánpótlásképzés megmentéséről" van szó, melynek sorsa több száz gyermeket érint. Ez igaz, bár Győr honlapja szerint másik kilenc olyan egyesület is működik a városban, ahol focizni (is) lehet. A lényeg alighanem az, hogy a manőverrel a Győri ETO második csapatát is megmentenék, ahol már nem gyerekek, hanem többnyire 20-22 éves focisták játszanak.

Erről a fejleményről az MLSZ hivatalos honlapja is beszámolt hétfő este, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy ezt egy hitelügylettel próbálja megoldani.

Tenni akaró szereplők

"A győri utánpótlásért tenni akaró szereplők ennek tiszteletben tartásával keresik a legkevesebb kárral járó megoldást, amelyhez az MLSZ a jogszabályi keretek között minden elvárható támogatást megad. Amennyiben a két egyesület megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, akkor az utánpótláscsapatok az idei eredményeik alapján a jövőben is részt vehetnek a versenyprogramokban, az NB III-as csapat pedig az NB III-as bajnokságban - immáron az ETO Futsal Kft. felnőttcsapataként - folytathatja szereplését" - olvasható az Mlsz.hu-n.

Újrakezdés a harmadik vonalban

A tulajdonos cégcsoport összeomlása miatt csődhelyzetbe kerülő ETO futballcsapata - hacsak nem veszi meg egy befektető - az NB I-es indulás anyagi feltételeit a következő szezonra aligha tudja teljesíteni. A harmadik vonalét viszont igen, amennyiben a köztartozást sikerül rendezni. Így pedig a 111 éves ETO nem a megyei harmadosztályból, hanem a második csapat révén az NB III-ból kezdhetné újra. Vagyis a MOB-elnök Borkai Zsolt városának legfontosabb klubja nem tűnne el a futballtérképről.

Most még élvonalbeli meccseket rendeznek az ETO Parkban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Mindez már azt is megmagyarázza, miért bízott abban Borkai Zsolt, Győr polgármestere, hogy egy jogi kiskaput kihasználva, a futsalklub közbeiktatásával elkerülhető a győri futball megszűnése, bár amikor erről beszélt, nem pont az MLSZ által kidolgozott módszert vázolta fel.

Virtuális fedezet

A kölcsön fedezete mindenesetre virtuális: az MLSZ szerint az ETO Futsal Kft. által átveendő amatőr NB III-as focicsapat a hitel futamideje alatt "visszajuthat az NB II-be", sőt "esetlegesen az NB I-be", így a marketingbevételek ráeső hányada szolgálhat fedezetül a törlesztésre. A csapat nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen áll az NB III Nyugati csoportjában, két pontra a feljutó helytől.

Drucskó Zoltánt, a Rába ETO Futsal Club tulajdonos-ügyvezetőjét Portugáliában, a futsal Bajnokok Ligája négyes döntőjének helyszínén értük el telefonon. Azt mondta, már jó ideje tárgyalnak arról, hogy hogyan tudnak segíteni, és jelenleg a cikkünkben vázolt lehetőség tűnik a legesélyesebbnek.