Még semmiképp ne vegyen NB I-es bérletet

akrobatika, NB1
Debrecen, 2014. november 30. A nyíregyházi Szokol Zsolt (b) és a debreceni Selim Bouadla az OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott DVSC-TEVA - Nyíregyháza Spartacus labdarúgó-mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2014. november 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az NB I-es létszámcsökkentésre készülő MLSZ-nek kapóra jött, hogy öt csapat sem kapott licencet az első fokú licencbizottság ülésén, így Csányi Sándor célja, a 12 csapatos élvonal akár már a következő szezonban valóra válhat. 

A 12 csapatos NB I-hez az kellene, hogy a két majdani kiesőn kívül további négy csapat is gondban legyen az induláshoz szükséges feltételek teljesítésével.

Öt klubnak vannak gondjai, ebből egy biztosan bedobja a törölközőt.

A Győr ugyanis tulajdonosi finanszírozás híján nem képes teljesíteni az élvonalbeli indulás feltételeit, így – a futsalcsapat mentőövével – az NB III-ban vehet részt ősztől.

A szintén komoly gondban lévő Lombard Pápa akkor került bajba, amikor a csapatot működtető cég tulajdonosa, az azóta őrizetbe is vett Bíró Péter ellen, a saját önfeljelentése alapján, csalás gyanújával nyomozni kezdett a rendőrség. De ettől elvileg még előfordulhat, hogy a pápaiak megmenekülnek.

A létszámcsökkentésen kívül semmi sem biztos

Ehhez persze az is kell, hogy bennmaradjanak. A papírforma alapján a Dunaújváros, Haladás, Pápa hármasból kerül ki a két kieső, előbbi kétpontos előnnyel várhatja az utolsó három kört a két riválisa előtt. Ha a Pápa kivívná a bennmaradást, de a licencgondok miatt elbúcsúzna az NB I-től, akkor – a két NB II-es feljutóval kiegészülve és a Győrt már NB III-asnak tekintve – máris csak 14 csapat állna rajtra készen. De ez a szám tovább csökkenhet, ha május 26-ig a Pécs, Nyíregyháza, Kecskemét trió sem tudja pótolni a licenchez szükséges tanúsítványokat.

Csányi Sándor változásokat akar

Forrás: MTI


A kiesők feleslegesen bíznak abban, hogy páratlan létszám esetén mégis maradhatnak, mert ez esetben az NB II-ből tölti fel a mezőnyt az MLSZ.

Az NB II-ben a Vasas vezet 59 ponttal, a Gyirmót 57-tel második, és a nevető harmadik az 54 pontos Békéscsaba lehet, egy ajándékba kapott NB I-es indulási joggal.

Csányi szerint a licencet megszerezni nem tudó kluboknak a másodfokú döntésig azt kell bizonyítaniuk, hogy önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, amely ide vezetett. Hiánypótlásra viszont már nincsen lehetőségük.

Hiába nyugtatott az ügyvezető

A Pécs ügyvezető igazgatója, Győri János április 28-án még bagatellizálta az kérdést, amikor azt mondta: "Mindenkit szeretnék megnyugtatni, pénzügyi jellegű kifogás nem volt a licenckérelmünkkel kapcsolatban. Pár olyan dokumentumot kell csatolnunk utólag, amit az első körben kifelejtettünk, de ezt már a héten pótolni fogjuk" – nyilatkozta a Bama.hu-nak.

Ugyanez az oldal szerda este már azt írta, "ha a szó jogi értelmében még nem is dőlt el végérvényesen, gyakorlatilag kijelenthető, hogy a PMFC-Matias a következő szezont az NB III-ban kezdi majd meg". Győri nem nyilatkozott a fejleményekről, csak annyit mondott, hogy a klub benyújta a fellebbezését. A Pécs csütörtökre ígért tájékoztatást a részletekről, de délután még hiába kerestük a klub internetes oldalán.

Magabiztos Nyíregyháza

A Nyíregyházánál most is bíznak abban, hogy két hét múlva jó hírt fognak kapni a licencadó bizottságtól. A Szon.hu szerint a tabellán 11. klub jövő évi indulása egy öt évvel ezelőtti ügy miatt került veszélybe. Diego Balbinot, aki 2010-ben a csapat játékosa volt, feljelentette a Nyíregyházát a FIFA-nál, mivel tartozott neki a klub.

A Nyíregyháza tulajdonosa, Révész Bálint állítja, hogy már régen átutalták a tartozás összegét, de az erről szóló igazolás még nem érkezett meg Brazíliából.

A Spartacus tehát szintén fellebez, és május 26-ig beszerzi a játékostól a szükséges papírt, amely bizonyítja, hogy valóban kifizették a pénzt. Révész egyúttal azt mondta, nem tart semmitől, biztos benne, hogy a csapat jövőre is NB I-es lesz.

Vajon ősztől is játszhat a Nyíregyháza Geráék ellen? Május 26-én minden kiderül Forrás: MTI/Illyés Tibor


A klub szakmai igazgatója, Brekk János szintén elképzelhetetlennek tartja a Nyíregyháza lefokozását.

Igazolni tudjuk, hogy rajtunk kívülálló okok miatt nem érkezett meg idejében a teljesítés igazolását bizonyító papír, amelyet a fellebbezési határidőig benyújtunk. Ismétlem: nem aggódunk" – mondta a Nemzeti Sportnak Brekk János.

A stabilitás helyreállítása

Kecskeméten is csütörtökön ült össze a válságstáb. "Az előző időszak pénzügyi nehézségeinek megoldására múlt pénteken, a hiánypótlás alkalmával, klubunk megküldte a stabilitás helyreállítását biztosító ütemtervet, továbbá garanciát nyújtott a bizottság számára" – tájékoztatta a szurkolókat Rózsa Pál tulajdonos.

"Klubunk eddigi működése során folyamatosan nagy hangsúlyt fektetett a saját nevelésű fiatal játékosok szerepeltetésére, ami egybeesik az MLSZ szerdán is megerősített célkitűzésével. Az elmúlt 7 év eredményei arra köteleznek, hogy minden lehetőséggel éljünk az első osztályú tagság megtartása érdekében, így mindenképpen fellebbezünk a licencadó bizottság döntése ellen."