Vágólapra másolva!
A tervek túlságosan kockázatosak voltak, ezért egyszerűsítik, ésszerűsítik az új Puskás Ferenc Stadion terveit.

Fürjes Balázs, aki budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosként idén márciusban vette át a projektet, a Népszabadság szerdai cikke szerint elmondta: méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkozott, amelynél rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek.

A kormánybiztos szerint a korábbi számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.

Az egyszerűsítés nem érinti Skardelli György építész stadion a stadionban koncepcióját. Ennek értelmében úgy lesz korszerű, 21. századi stadion, hogy egy új épül a régi köré, megőrizve az előző karakteres építészeti elemeit.

2018-ra el kell készülnie az új stadionnak Forrás: Origo

Csak a focira koncentrálnak

Csupán a funkciók között szelektálnak, a korábbi tervekben még húsz sportágat kiszolgáló multifunkcionális létesítményről javarészt lehámozzák a focin kívüli elemeket. A korábbi tervek szerint egyebek mellett 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, üzletek, éttermek, rendőrőrs is helyet kapott volna az épületben.

A stadionnak 2018-ra el kell készülnie. A nyílt közbeszerzési eljárást várhatóan ősszel hirdetik meg, ezzel párhuzamosan még az idén lebonyolítják a bontási tendert, hogy megkezdődhessen a munka, a kivitelezési határidő ugyanis legalább két és fél-három év.

Azért is fontos, hogy időben elkészüljön a stadion, mert a 2020-as foci-Eb-n három csoportmeccset és egy negyeddöntőt a 68 ezres arénában rendeznek majd.