A liechtensteini mögé csúszott a magyar foci

Szymon Pawlowski (Lech Poznan), Vinícius (Videoton), foci
Poznan, 2015. augusztus 20. Szymon Pawlowski (k, balról), a Lech Poznan, valamint Vinícius, a Videoton FC játékosa (k, jobbról) a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének negyedik fordulójában játszott első mérkőzésükön a poznani INEA Stadionban 2015. augusztus 20-án. (MTI/EPA/Bartosz Jankowski)
Vágólapra másolva!
A klubcsapataink újabb pocsék selejtezős szereplése miatt 54 tagállamból Magyarország csak a 33. az UEFA országrangsorában. Liechtensteint üldözzük, Moldova a nyomunkban.

A 33. helyen, többek között Azerbajdzsán és Liechtenstein mögött áll Magyarország abban a rangsorban, amely az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagállamait rangsorolja a klubcsapataik utóbbi öt szezonjában nyújtott teljesítménye alapján.

A lista folyamatosan frissül, azért érdekes épp most ránézni, mert a csütörtöki Európa Liga-fordulóval véget értek a 2015-16-os idény selejtezői a nemzetközi kupákban, ősszel a főtáblás küzdelmek következnek.

Mégpedig magyar csapatok nélkül,

a Lech Poznan elleni kettős vereséggel ugyanis utolsóként a Videoton is kiesett.

Hogyan számolnak?

Győzelemért kettő, döntetlenért egy pont jár, a selejtezőkben ezeknek a fele. A BL-ben a csoportkörbe kerülésért négy pont, a 16 közé jutásért újabb négy. Onnantól a BL-ben és az EL-ben minden forduló plusz egy pontot ér. A klubjaik által megszerzett pontokat a részt vevő klubok számával elosztva kapjuk meg egy ország adott szezonbeli koefficiensét, és az utóbbi öt szezont összeadva alakul ki a sorrend.

Az élen Spanyolország, Németország, Anglia és Olaszország áll. A mezőny első felében van Ciprus, Fehéroroszország és Kazahsztán is. Közvetlenül Magyarország előtt Liechtenstein, mögötte Moldova helyezkedik el. Az 54 tagállam sorrendjét három törpeállam, Giibraltár, Andorra és San Marino zárja.

Utolsóként a Vidi búcsúzott Forrás: MTI/EPA/Bartosz Jankowski


Ez a rangsor nem egy egyszerű tájékoztató, komoly jelentősége van: az UEFA minden idény előtt ennek alapján határozza meg, hogy melyik országnak hány csapata indulhat a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában. A rosszabb eredmény oda vezethet, hogy mondjuk az Európa Ligában három helyett csak két csapat indulhat.