Jöjjenek a németek vagy beérjük Belgiummal?

magyar fociválogatott norvégia eb pótselejtező
Budapest, 2015. november 15. A magyar válogatott ünnepli győzelmét a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy Európa-bajnokságon a lehetséges legkönnyebb csoport is nyilván piszok nehéz, de azért nem mindegy, kik kerülnek majd a magyar válogatott mellé. Úgynevezett verhető ellenfél akad néhány, lehet drukkolni, hogy összefussunk velük.

Egyelőre nem tudni, a 2016-os franciaországi Eb-re a vasárnap esti győzelmével kijutó magyar válogatott melyik kalapba kerül a torna csoportbeosztásának sorsolásán – ez a hátra lévő egy hétfői és két keddi pótselejtező-visszavágó eredményétől függ. De azért latolgatni lehet, hogy milyen csoportot kaphatunk.

Bízzunk az írekben!

Induljunk ki abból, hogy Svédország és Ukrajna idegenben olyan eredményt ér el, hogy kijut az Eb-re a dánok, illetve a szlovénok ellen – az erőviszonyok és az első meccsek eredménye is ezt vetíti előre. Az íreknek a boszniai 1-1 után viszont komoly esélyük van otthon kiharcolni a kvalifikációt. Innentől az UEFA-koefficiensek alapján felállított országrangsort kell nézni.

Ki biztos, ki nem?

1. kalap
Biztos: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium

2. kalap
Biztos: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország. Lehetséges: Bosznia, Ukrajna, Csehország.

3. kalap
Biztos: Lengyelország, Románia, Szlovákia. Lehetséges: Ukrajna, Csehország, Svédország, Magyarország, Törökország.

4. kalap
Biztos: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország. Lehetséges: Magyarország, Törökország, Dánia, Írország, Szlovénia.

Ha meglesz az ír bravúr, akkor a harmadik kalapba kerülünk (egyébként akkor is, ha a másik két hazai csapat bármelyike kijut). Az elsőből kaphatjuk Belgiumot, a másodikból, mondjuk, az osztrákokat, a negyedikből Albániát – ez lenne talán a legkedvezőbb sorsolás. Összejöhet viszont az is, hogy a világbajnok németek, továbbá az olaszok és a hollandverő izlandiak lesznek az ellenfelek,

ennél kellemetlenebb társaságot nehéz elképzelni.

Jó lenne legalább egyszer Franciaországban is ünnepelni. Kis szerencsével már egy győzelemmel tovább lehet jutni a csoportból Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Ha azonban a negyedik kalapban köt ki a válogatott, értelemszerűen egy fokkal még nehezebb csoportra számíthat. A harmadikból jöhetnének a kevéssé meggyőző románok, rossz esetben viszont a bombaerősnek tűnő lengyelek is.

A sorsolást december 12-én tartják.

Nagyon nem mindegy, kit kapunk majd a 3. vagy 4. kalapból: mivel a torna 24 résztvevős, egy győzelemmel akár tovább lehet jutni a négy legjobb harmadik helyezett egyikeként.

A hátra lévő pótselejtezők programja
Hétfő: Írország-Bosznia (az első mérkőzésen: 1-1)
Kedd: Dánia-Svédország (1-2), Szlovénia-Ukrajna (0-2)

Szavazzon!

Ki lenne a legjobb a már ismert 1. kalapból?