Hervasztó döntetlennel kezdtük a vb-selejtezőket Feröeren

Németh Krisztián
Tórshavn, 2016. szeptember 6. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által közreadott képen Németh Krisztián (b) és a feröeri Bárdur Hansen a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság B selejtezőcsoportjában játszott Feröer-szigetek - Magyarország mérkőzésen a tórshavni Nemzeti Stadionban 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: MLSZ/Baricsa Gábor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott döntetlennel kezdte meg szereplését a világbajnoki selejtezőkben, miután 0-0-ra végzett a Feröer-szigeteken. A magyar csapat csalódást keltően játszott, egészen a hajráig nem is tudott ziccert kialakítani, nem sok nyoma volt az Eb-n látott eredményes futballnak. 

Vb-selejtező, 1. forduló, B csoport:
Feröer-szigetek - Magyarország 0-0 - élő közvetítésünk
Tórshavn, 3500 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
sárga lap: Benjaminsen (53.), illetve Kádár (10.), Kleinheisler (42.), Fiola (80.)

Feröer-szigetek: Nielsen - Hansen, Gregersen, Nattestad, Davidsen - Benjaminsen - Vatnhamar, Hendriksson, Hansson (Vatnsdal, 91.), Jönsen - Edmundsson

Magyarország: Gulácsi - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Nagy - Dzsudzsák, Elek, Kleinheisler (Stieber, 80.), Németh (Nikolics, 70.) - Priskin (Szalai, 27.)

A remekül sikerült Európa-bajnokság után azzal a teherrel lépett pályára első vb-selejtezőjén a magyar válogatott, hogy életben tartsa a válogatottat övező pozitív hangulatot. A feröeri ítéletidőben pályára kikocogó Storck-csapat meglehetősen sokat változott a Belgium ellen elveszített Eb-nyolcaddöntő óta.

A visszavonult Király Gábor helyett Gulácsi Péter védte a csapat kapuját, és mivel ezúttal nem Szalai Ádám volt a center a 4-1-4-1-es formációban kezdő válogatottban, hanem Priskin Tamás, Bernd Storck inkább beadásokat várt a szélsőitől lövések helyett, így természetes helyén lépett pályára Dzsudzsák Balázs a bal és Németh Krisztián a jobb oldalon.

Így kezdtünk Feröeren Forrás: MTI/Mlsz/Baricsa Gábor

Nagy Ádám természetesen megőrizte helyét a védelem előtt, a pálya közepén Kleinheisler László feladata az volt, hogy felérjen Priskin mellé, Elek Ákosé pedig az, hogy visszazárjon Nagy mellé, ha elveszítjük a labdát.

Dzsudzsák a 83. válogatottmeccsén lépett pályára, ezzel az örökranglista 8. helyére jött fel, közvetlenül Puskás Ferenc mögé.

Nem találtunk kaput az első félidőben

Nem kezdett rosszul a magyar csapat, bár egyik tetszetős támadásunkat sem tudtuk lövéssel lezárni.

Hiába volt azonban nálunk a labda, a feröeriek ellentámadásaiban volt több veszély,

többször is lövőhelyzetbe kerültek. A magyar csapat legjobbja Dzsudzsák volt, de a magyar cséká sem tudott helyzetbe kerülni a masszívan védekező feröeriek ellen.

Németh Krisztiánnak sem volt jó meccse Forrás: MTI/Mlsz/Baricsa Gábor

A 27. percben Priskin cserét kért, Szalai Ádám állt be a helyére, de ettől sem lett meggyőzőbb a magyar csapat támadójátéka. A mezőnyben még elment, amit csináltunk, de

a támadóharmadba a labdát sem igazán tudtuk begyötörni, nemhogy helyzetbe kerüljünk.

A széleken szinte semmit nem mutattunk, és ez csak részben volt annak köszönhető, hogy Szalai beállása után Dzsudzsák a jobb oldalra húzódott.

Viharos szél ide, nedves műfüves pálya oda, a magyar válogatottól sokkal többet vártunk az első félidőben, mint egyetlen kaput eltaláló lövés (ami valójában nem is lövés volt, hanem Szalai a labdával a lábán ütközött a kirontva tisztázó kapussal).

Közepesen gyengéből botrányosan rossz

A második félidő eleje sem alakult sokkal jobban, a magyar széljáték teljes hiányának köszönhetően a tömörülő feröeriek könnyedén állították meg a fantáziátlan magyar támadásokat. Kiemelkedő teljesítmény nem akadt nálunk, ráadásul Elek Ákos játékának ebben a pozícióban nem sok értelme volt, hiszen a támadásokat nem tudta segíteni, a feröeri kontrákkal pedig nem ért vissza.

Ezt írták be kapura lövésnek az első félidőből Forrás: MTI/Mlsz/Baricsa Gábor

Az 51. percben ijesztően közel kerültek a gólhoz a feröeriek, tíz perccel később pedig egymást érték a hazaiak komoly helyzetei: Vatnhamar és Edmundsson is gólt szerezhetett volna, de szerencsénkre a kaput sem találták el. Ezekben a percekben borzasztó távolinak tűnt a célként megfogalmazott három pont, sőt az egyért is aggódhattunk.

Storck a 70. percben lehozta a bal szélen esélytelenül vergődő Némethet, Nikolics Nemanja jött be, aki a beállása után két perccel helyzetbe is került, de belevetődtek a lövésébe. Nem sokkal később újra Nikolics vitt életet egy magyar támadásba, de a centerezésébe nem tudott belepöckölni Szalai.

Ziccer itt, ziccer ott a hajrában

Kleinheisler helyére Stieber Zoltán érkezett az utolsó negyedórára, mégis a feröeriek alakítottak ki óriási helyzetet, aminek a végén már mindenki verve volt, de a jobb oldali kapufa megmentette a magyar csapatot.

Jogos eredmény a döntetlen Forrás: MTI/Mlsz/Baricsa Gábor

Az ellentámadásból aztán végre a mieinknek is összejött egy ziccer, sőt mindjárt egy akción belül kettő is. Szalai közeli lövését blokkolták, de érkezett Stieber, akinek a lapos lövésébe bravúrral vetődött bele a feröeri kapus. A labda Dzsudzsákhoz pattant, aki okosan kivárt, majd középre tette, de Szalai nem tudott belepöckölni.

Az utolsó percben még Elek lőhetett 18 méterről, középről, de fölé ment a kísérlete. Válaszul még egy veszélyes feröeri kontrát láthattunk, de ebből sem lett gól, maradt a gól nélküli döntetlen.

A jól játszó feröeriek teljesen megérdemelten tartották otthon az egyik pontot,

a magyar válogatott nem érdemelt volna győzelmet.

Bernd Storck csapata egyből az első fordulóban nehéz helyzetbe került, az októberi 2. fordulóban létfontosságú lenne legyőzni a Portugália legyőzésével nyitó Svájcot Budapesten.

A csoportunk többi mérkőzésén:

Svájc-Portugália 2-0 (2-0)
gól: Embolo (24.), Mehmedi (30.)
piros lap: Xhaka (93., Svájc)

Andorra-Lettország 0-1 (0-0)
gól: Sabala 48.

A csoport állása:
1. Svájc 1 1 - - 2-0 3 pont
2. Lettország 1 1 - - 1-0 3
3. Magyarország 1 - 1 - 0-0 1
Feröer-szigetek 1 - 1 - 0-0 1
5. Andorra 1 - - 1 0-1 0
6. Portugália 1 - - 1 0-2 0