Vágólapra másolva!
A péntek délelőtti előfutamokon hét magyar egység döntőbe jutott 1000 m-en a spanyolországi Trasonában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. A déli 500-as előfutamokon hat magyar egység jutott döntőbe, majd délután Kucsera Gábor is csatlakozott a többiekhez.

A nyitónap délelőttjén hét hajó volt érdekelt Storcz Botond szövetségi kapitány csapatából, a kenu négyeseknél ugyanis a kevés nevező miatt csak finálét rendeznek. Kovács Katalin (K-1), a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, illetve a Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó (K-2), továbbá a férfi kajak négyes (Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely) futamgyőzelemmel került egyből a szombati döntőbe, míg Sarudi Pál (C-1) egy második, a Mike Róbert, Tóth Márton kettős (C-2) pedig egy harmadik hellyel biztosította a helyét a végjátékban.

A kajak egyesek mezőnyében érdekelt Kucsera Gábor csak hetedik lett, így ő a délutáni középfutamban javíthat.

"Nagyon elégedett vagyok a látottakkal, különösen a férfi kajak négyes teljesítményét emelném ki, hiszen többek között a németeket, a románokat, a franciákat és a fehéroroszokat megelőzve lettek elsők. Rajtuk kívül Kovács Kati, valamint a Szabó, Csipes és a Kammerer, Vereckei kettős is a legjobb idővel lett döntős, ez mindenképpen biztató" - értékelt Storcz Botond szövetségi kapitány.

Kucsera azt mondta: délután még szeretne teljesíteni egy pályát, ezért nem küzdött teljes erőbedobással az első helyért, hiszen az ő előfutamából csak ez a pozíció ért egyenes ági továbbjutást.

Ötszázon hatan jutottak fináléba

A fél kilométeres távon féltucat hajó volt érdekelt Storcz Botond szövetségi kapitány csapatából, a kenu párosoknál (Varga Dávid, Széles Gábor) ugyanis a kevés nevező miatt csak finálét rendeznek. Az ebben a számban nemzetközi szinten először induló Kozák Danuta (K-1), a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa, illetve a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó (K-2), valamint a Szabó Gabriella, Kozák, Csipes Tamara, Benedek Dalma alkotta női kajak négyes egyformán magabiztos futamgyőzelemmel került egyből a vasárnapi döntőbe, míg Korisánszky Péter (C-1) egy második hellyel biztosította a helyét a végjátékban.

A kajak egyesek mezőnyében érdekelt Szalai Tamás csak ötödik lett, így ő a délutáni középfutamban javíthat.

"Mindenki nagyon jól ment, egyedül Béka (Szalai - a szerk.) kényszerül középfutamra, de szerintem neki sem fog gondot okozni a fináléba kerülés" - mondta Storcz Botond.

A péntek délutáni programban mindössze két magyar egység érdekelt.

Kucsera is döntős

Az egyetlen magyar középfutamos, Kucsera Gábor is biztosította a helyét péntek délután az 1000 m-es döntőben.

A kajak egyesek versenyében érdekelt lapátforgató a délelőtti előfutamban csak a hetedik lett, ezért kényszerült pótvizsgára. A középfutamban aztán spanyol riválisa mögött másodikként ért célba, s mivel az első három hely ért finálét, bejutott a legjobb kilenc közé.

A többi 1000 m-es magyar hajó már az előfutamból kvalifikálta magát a végjátékba, azaz minden döntőben lesz magyar egység egy kilométeren.

szombat:
1000 m-es döntők 10:35 ó
200 m-es előfutamok 15 ó
200 m-es középfutamok 16:30 ó

vasárnap:
200 m-es döntők 9:45 ó
500 m-es döntők 12:30 ó
5000 m-es döntők 15:10 ó