Vágólapra másolva!
Azt hittük, egy sporteseményre jövünk, de amikor a verseny helyszíne előtt 40 kilométerrel a Billa-parkolóban sörösrekeszeket pakoló vásárlók hangosan üvöltözték, hogy „Österreich, Österreich”, már világos volt, hogy ez inkább egy népünnepély. Majdnem 50 ezer fanatikus egy stájer kisvárosban olyan hangulatot varázsolt, hogy a hegyek visszhangozták. Egyébként egy norvég nyert, de volt magyar résztvevő is. Képriport a schladmingi esti alpesisí-világkupáról.
Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A férfi alpesi sízők világkupa-sorozatának keddi esti futamai ugyan csak 17 óra 45-kor kezdődtek, de a versenynek otthont adó Schladming utcáin már délután 3 óra körül egy tűt nem lehetett leejteni. Olasz, svájci, orosz, svéd és persze osztrák szurkolók ezrei hangoltak a futamokra, punccsal, forralt borral, sörrel. A 6700 lelkes Enns-parti stájer kisváros már hozzászokott az ilyesmihez, és különösebb probléma nélkül kezelte az 50 ezer fős tömeget.

Az Enns a Duna jobb parti mellékfolyója, torkolata előtt Alsó- és Felső-Ausztria tartományok természetes határa. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint valószínűleg az Ober Enns kifejezésből származik a nagyon távoli helyeket jelölő, népmesei Óperencia kifejezés. Talán a közeli Wels városában állomásozó magyar huszároktól ered.
Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Kilátás a schladmingi Planai műlesiklópályára, ahol 1972 óta rendeznek esti versenyeket. A start 963 méteren van, az 582 méteres távon pedig 218 méteres a szintkülönbség, a lejtő legmeredekebb része 52 százalékos. A győztes versenyző összetett ideje – első és második futam – 1:42,20 másodperc volt, vagyis kerek 41 kilométer per órás átlagsebességgel szlalomozott át a futamonként több mint 60 kapun.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Ha elhangzik bármi osztrák vonatkozású, a hazai közönség eszeveszett üdvrivalgásba kezd. A hivatalos nézőszám 42 ezer volt, a tombolásuk hátborzongató. A versenyre a legolcsóbb belépő 14 euró, a célnál álló tribünre már 63-at kell fizetni. Ha pedig valaki nagyon nem tud mit kezdeni a pénzével, 525 euróért kaphat vendégszobát a verseny idejére a pálya frekventált részein.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A francia Jean-Baptiste Grange balkanyarja a pálya középső részén, az első futamban. Ebben a 83 indulóból mindössze 52-en értek célba.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Volt, aki a mezőny két szlovákjáért, Adam Zampáért és Matej Falatért szorított.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A verseny egyetlen magyarja, Samsal Dalibor az első futamban az 53-as rajtszámmal indult. A fiumei születésű, 30 éves síző – aki a tavalyi idény óta versenyez magyar színekben, a budapesti Fullsport SE-ben – negyedszerre indult a schladmingi esti világkupán, de a második körbe ezúttal sem sikerült bekerülnie. Ahogy képünkön is látszik, ezt már a második szakasz után biztosra lehetett venni. Végül 4,65 másodperces hátránnyal ért célba, és a 38. helyen zárt. Volt már jobb napja is, két hete Wengenben, például, 22. lett, amivel 9 vk-pontot szerzett.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Samsal Dalibor célba érésének pillanata, amely után arra panaszkodott, hogy a pálya már nem volt ideális. Teljes joggal mondta, mert míg az első 30 versenyző után egyenként megigazították a kapukat és elegyengették a havat, a mezőny második felének ezt már luxus volt megtenni. (Erről részletesebben írt a Síparadicsom blog ebben a bejegyzésben.)

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az első futamot megnyerő német Felix Neureuther feszületen figyeli, megelőzi-e valaki. Mivel ilyen nem akadt, a második futamban ő indult utolsóként. Jól kezdett, de a pálya középső részén talán túl sokat kockáztatott, így hibázott és kiesett. Pedig Neureuther ugyanis igazi szlalomspecialista: világbajnoki ezüst- és bronzérme is van már a szakágban.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A svéd szektor. Sok ok itt nem volt az örömre: a hat svéd versenyző közül a 18. helyen végző Anton Lahdenperae lett a legjobb.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Samsal Dalibor a célnál. A második körben nem érdekelt sízők ilyenkor általában a pálya aljáról nézik tovább a versenyt.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

66 kapu nagyjából 50 másodperc alatt. Követni is nehéz.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az osztrákok a legvégsőkig reménykedhettek, kedvencük, a nem mellesleg szakági és az összetett pontversenyben címvédő Marcel Hirscher ugyanis sokáig az élen állt, úgy, hogy az első futamban még csak 22. volt...

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

...de aztán jött a norvég Henrik Kristoffersen, és óriási finissel 61 századot vert az összetett pontversenyt vezető Hirscherre.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Együtt a legjobbak. Középen a győztes Kristoffersen, aki két év után ismét nyerni tudott Schladmingban, ebben a szezonban pedig már a hatodik szakági győzelmét aratta. Balra Hirscher, jobbra pedig a harmadik helyen végző orosz Alekszandr Horosilov.