Társoldalunk:

Jacques Rogge a NOB új elnöke

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 112. kongresszusa Jacques Rogge-ot választotta elnökévé. A belga sebész szélvészgyors NOB-karrierje hamar a csúcsra ért, hiszen nyolcéves mandátumot szerzett a világ legprominsebb sportmunkahelyén. A négy másik jelölt - a kanadai Dick Pound, a koreai Kim Un-jong, a magyar Schmitt Pál és az amerikai Anita DeFrantz - szomorkodhat, köztük különösen az utóbbi, aki már az első körben kiesett.

A NOB utoljára 21 évvel ezelőtt választott elnököt, akkor is Moszkvában, de egészen más viszonyok közepette. Juan Antonio Samaranch, a most 81 éves katalán mágnás, aki a csőd széléről, a politikai viharokból a csúcsra vezette az olimpiai mozgalmat, amely ma a legsikeresebb sportüzletek egyike, azon a szent helyen - a Kreml Oszlopcsarnokában - adja át hivatalát az új vezetőnek, ahol 1980-ban őt is megválasztották.

Még a külföldi híradások sem tudtak egyértelmű esélyest hirdetni az elnökválasztás kapcsán. Az angol BBC a legnagyobb sanszot a koreai Kim Un Jongnak adta, aki állítólag az ázsiai és az afrikai voksokat magáénak tudhatta. Sőt, az etikai bizottság által megkérdőjelezett bejelentésével - miszerint minden NOB-tag évi 50 ezer dollár fizetést kap - újabb szavazatokban reménykedett. Az amerikai CNN hírtelevízió, illetve a többi európai csatorna egyértelműen a belga sebész, Jacques Rogge mellett tette le voksát. Sőt, a hivatalos bejelentést tíz perccel megelőzően sportműsorában már sejtetni engedte a végeredményt (ráadásul az öt kandidáló közül Anita DeFrantz és Schmitt Pál nevét meg sem említette).

A szavazási procedúra során a 110 titkos voks felét plusz egy szavazatot kellett szereznie a győztesnek, és minden, sikertelen kör végén a legkevesebb voksot kapott pályázó kihullott. Anita DeFrantz volt az, aki a sor végére szorult az első körben, a második azonban már sikeres volt. Schmitt Pál is ott volt tehát a célnál, de a hírügynökségek egybehangzóan állítják: harmadik felvonásra már nem volt szükség, Rogge megkapta a szükséges szavazatszámot.

Hétfő délelőtt, közép-európai idő szerint 10 óra 5 perckor lépett a moszkvai pulpitusra Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 80 esztendős spanyol elnöke. Felnyitotta a borítékot, majd ennyit mondott: "Hölgyeim és Uraim! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnöke Jacques Rogge."

A kissé teátrális körítés és tapsvihar után Rogge több nyelven tartott rövid beszédet: "Köszönöm a kollégáimnak, a NOB összes tagjának, hogy bizalmat szavaztak nekem. Ígérem, hogy társaimmal együtt hű leszek az olimpiai mozgalomhoz, és a NOB eszméihez. Minden versenynek van egy győztese, de ezúttal nincsenek vesztesek. ÉS ami a legfontosabb: köszönjük Juan Antonio Samaranch eddigi, áldozatos munkáját!"

A beszéd után Schmitt Pál segítségével Rogge átadta Samaranchnak a NOB legmagasabb kitüntetését, az Érdemérmet.

A NOB új elnöke a választó tagok európai bázisára támaszkodva vette sikeresen az elnökválasztás akadályát, hiszen a hírek szerint mind az 57 európai tag a belga sebészre adta le voksát. Az öt nyelven beszélő Rogge, aki korábban három olimpián vett részt vitorlázóként, viszonylag "újnak" számít a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, hiszen 1991-ben, azaz pontosan tíz éve csatlakozott a világ egyik legnagyobb sportszervezetéhez.

A NOB új elnöke:

Jacques Rogge (belga)
Születési idő: 1942. május 2., Gent
Családi állapot: nős, két gyermek apja
Végzettség: orvosi diploma, sportorvosi, sebészeti és ortopéd szakorvos
Nyelvtudás: holland, francia, angol, német, spanyol
Sportolóként: Finn dingiben részt vett a mexikói (1968), a müncheni (1972) és a montreali (1976) olimpián. Világbajnokságon egyszeres arany-, kétszeres ezüstérmes, 16-szoros belga bajnok. Tízszeres válogatott rögbijátékos.
Sportvezetőként: az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének (EOC) elnöke (1990 óta), a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) alelnöke. A Belga Olimpiai Bizottság elnöke (1989-92), az innsbrucki (1976) és calgaryi (1988) téli, valamint a moszkvai (1980), a Los Angeles-i (1984) és szöuli (1988) nyári olimpián a belga csapat vezetője. A Belga Olimpiai Bizottság elnöke (1989-92).
NOB tisztségek: tag (1991-), végrehajtó bizottsági tag (1998-). Az orvosi bizottság tagja (1992-93), alelnöke (1994-). A sydneyi és az athéni koordinációs bizottság vezetője. Elnök (2001-)

A moszkvai ülésszakon a NOB hat új tagot is választott, köztük az ifjabb Juan Antonio Samaranchot, a most leköszönő NOB-elnök fiát. A 41 éves ifj. Samaranch jelölését korábban számos kritika érte, de a Nemzetközi Öttusa Szövetségben már régóta tevékenykedő sportvezető - ő a szervezet alelnöke - mégis különösebb gond nélkül, 71 támogató, 27 nem szavazattal lett tag, 27-en tartózkodtak.

Most először fordult elő, hogy elutasítottak egy tagjelöltet: a NOB nem vette fel soraiba a svájci Adolf Ogit. A titkos szavazáson a többség az 58 éves egykori államfő, korábbi sportminiszter ellen voksolt. Az ok: túl sok (6) lett volna a svájci a szervezetben.

A megválasztott hat NOB-tag: Els van Breda Vriesman (Hollandia), Randhir Singh (India), Timothy Tsun Ting Fok (Kína/Hongkong), John Dowling Coates (Ausztrália), Issa Hayatou (Kamerun), ifj. Juan Antonio Samaranch (Spanyolország).

Az ifjabb Juan Antonio Samaranch - és az indiai Randhir Singh - idei megválasztása előtt a NOB 107 éves történetében hét fiú és egy lány lépett apja nyomdokaiba.

Apák és utódok a NOB soraiban:

William May Garland (amerikai, 1922-1948) - John Jewett Garland (1948-1968)
Harald Luxton (ausztrál, 1933-1951) - Lewis Luxton (1951-1974)
Eduardo Dibos de Lima (perui, 1958-1982) - Ivan Dibos (1982 óta)
II. Franz Joseph von Liechtenstein (liechtensteini, 1936-1980) - Nora von Liechtenstein (1984 óta)
III. Rainier (monacói, 1949-1950) - Albert herceg (1985 óta)
Fahad Al-Ahmad Al-Sabah (kuvaiti, 1981-1990) - Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (1990 óta)
Syed Wajid Ali (pakisztáni, 1959-1996) - Syed Shaid Ali (1996 óta)
János nagyherceg (luxemburgi, 1946-1998) - Henrik uralkodó herceg (1998 óta)
Kumar Bhalendra Singh (indiai, 1947-1992) - Randhir Singh (2001)
Juan Antonio Samaranch (spanyol, 1966-2001) - ifj. Juan Antonio Samaranch (2001)

[origo]