Német bojkott készül Salt Lake City ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

"Az első félelem miatti reakciók tökéletesen érthetőek voltak. Vissza kell azonban térnünk ahhoz, ami mindannyiunk számára fontos: a mindennapi élethez. Nem kérdés, ha Indianapolisban verseny lesz, akkor Michael és Ralf indul" - erősítette meg a hírt Willi Webber, a két versenyző menedzsere.

A Schumacher-fivéreken kívül több német sportembert is megrázott a tragédia híre és néhányan már most fontolóra vették, érdemes-e kockáztatni életüket azzal, hogy elindulnak a februári, Salt Lake City-i téli olimpián. "Semmi esetre sem szeretnék ott lenni" - mondta az észak-amerikai profi jégkorongligában edződő Jan Benda, aki az Edmonton Oilers játékosa: "Amennyiben a jelenlegi helyzet nem javul gyökeresen, akkor négy hónap múlva nem indulok" - csatlakozott hozzá klubtársa, Jochen Hecht is. Hasonló véleményen van a németek síugró világbajnoka, Martin Schmitt, aki félti a februári játékokat: "Az olimpia potenciális célpont lehet!"

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság német alelnöke, Dr. Thomas Bach megérti a félelmeket. "Az olimpiai játékokat mindig sérthetetlennek tekintették, de ez a tézis megdőlt a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások miatt. És ez már a terrorizmusra irányította a világ figyelmét, így akár az olimpia is célpont lehet" - nyilatkozta Bach a ZDF televíziós csatornának.

Az biztos, amennyiben a háború és az erőszak kérdése nem oldódik meg, Salt Lake City kínos februári napok elé néz. A szurkolók tömegesen váltják vissza jegyeiket (nem megerősített források szerint már közel 100 ezer tikettet visszacseréltek), az amerikai sportolók egy része hadkötelezettsége miatt nem indulhatna, és úgy tűnik, Európa sem hajlandó az életét kockáztatni egy aranyéremért.

Pincési László