Gázálarcot is visznek a japánok a téli olimpiára

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A szervezőbizottság (SLOC) honlapján minden héten árverésre bocsát néhány jegyet a különösen érdekesnek tűnő eseményekre. A jégkorongtorna döntőjére 850 dolláros kikiáltási áron felkínált két belépőt 7605 dollárért vették meg.

Egy New York-i tanácsadó cég a több viadalra érvényes, 2000 dolláros csomagért 25 ezret fizetett. "Az már biztos, hogy a nézőszám tekintetében minden korábbi rekordot sikerül megdöntenünk" - mondta Mitt Romney, az SLOC elnöke. "A belépők 88 százaléka elkelt, a 167 versenyből 58-ra már egyetlen szabad helyünk sincs. A szeptember 11-i terrortámadás után azt hittük, hogy a nézők többsége inkább televízión követi majd nyomon az eseményeket, de szerencsére tévedtünk."

Romney szerint az sem szokványos, hogy az újév első napjaiban minden korábbinál nagyobb roham indult a jegyekért. "A korábbi játékok szervezőitől azt hallottuk, hogy karácsony után már alig vásároltak az emberek belépőket, nálunk pedig az újévben napról napra nő az érdeklődés."

A jegyvásárlási láz ellenére azért a terrortámadásoktól való félelem alapvetően meghatározza a játékokra való felkészülést. Egy japán cég például száz gázálarcot ajándékozott az ország olimpia bizottságának (JOC), amely továbbította azokat az olimpiára utazó csapatnak. "Korábban nem gondoltuk, hogy különleges védőfelszerelésre lenne szükségünk, de nem utasíthattuk vissza a felajánlást" - mondta Fukusima Tadaiko, a JOC igazgatója. "A sportolók így legalább nyugodtabban állhatnak rajthoz, bár egy biológiai támadás esetén nem jutna mindenkinek a különleges felszerelésből, hiszen körülbelül 200 versenyzőnk utazik az Egyesült Államokba."

A gyártó egyébként újszerű kiszerelésben szállította le a maszkokat, amelyek így nem fognak sok helyet elfoglalni a csomagokban.