Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A téli olimpia sportágai:
alpesisí biatlon
bob curling
északisí gyorskorcsolya
hódeszka jégkorong
műkorcsolya síakrobatika
síugrás

szkeleton

szánkó

A férfiaknál az amerikai Richard "Dick" Button 1948-as sikeréig csak európai versenyző nyert, azóta viszont állandósul az orosz-amerikai harc, amelyet utoljára a brit Robin Cousins tudott megtörni még 1980-ban.

A hölgyek versengésének hőskorában a norvég Sonja Henie-nek nem volt méltó ellenfele, aztán Tenley Albright, Carol Heiss, Peggy Fleming és Dorothy Hamill jóvoltából az amerikaik, majd Anett Pötzsch és Katarina Witt révén a keletnémetek időszaka következett. Az utolsó olimpiákon aztán Kristy Yamaguchi (1992) és Tara Lipinski (1998) mellett egy orosz kislány, Okszana Bajul (1994) is felért a csúcsra, amely felé most a legnagyobb esélyes, Michelle Kwan tart.

Párosban a szovjet Ludmilla Bjelouszova, Alekszander Protapopov kettős 1964-es berobbanása óta mindig orosz (szovjet) duó nyert, míg a jégtánc 1976-os színre lépése óta csak a brit Jayne Torvill, Christopher Dean kettős tudta megtörni a keleti hegemóniát fantasztikus, 1984-es Bolerójukkal.

Ami a magyarokat illeti: a műkorcsolyázásban a legsikeresebb téli sportágat tisztelhetjük. A világbajnok Rotter Emília, Szollás László duó 1932-ben és 1936-ban bronzérmes lett, Kékessy Andrea és Király Ede ezüstöt nyert St. Moritzban (1948), majd a következő két olimpián a Nagy testvérpár, Marianna és László szerzett két bronzot. Az 1980-as játékokon Regőczy Krisztina és Sallay András csalással maradt le az aranyéremről, azóta viszont a legsikeresebb helyezésünk egy hetedik hely volt, ezt Engi Klára és Tóth Attila tudta felmutatni.

Esélyesek
A hölgyeknél az amerikai Michelle Kwan a legnagyobb esélyes. Az 1980. július 7-én született korcsolyázó első igazi versenyét 1992-ben, mindössze 12 évesen nyerte meg, akkor a Southwest Pacific elnevezésű viadal juniortornáján lett első. Még ebben az évben részt vett az Egyesült Államok juniorbajnokságán, ahol 9. lett. Egy év múlva feljebb lépett a ranglétrán, már a felnőttek között szerepelve 6. lett, sőt élete első komoly nemzetközi versenyén, a Skate Americán sem vallott szégyent: a 7. helyen zárt. 1994-ben megnyerte a junior világbajnokságot, az amerikai bajnokságon és a Jóakarat Játékokon pedig ezüstérmes lett. Az igaz kiugrást 1996 hozta: az amerikai bajnokság megnyerése után nem talált legyőzőre a vb-n sem, és elkezdődött szédületes karrierje. Négyszer nyert amerikai bajnokságot (1996, 1998, 1999, 2000), négyszer lett világbajnok (1996, 1998, 2000, 2001) kétszer második - ezzel és ő minden idők legjobb amerikai műkorcsolyázónője. A naganói olimpián a 2. helyen zárt, de egyértelmű: Salt Lake Cityben ő a favorit.

A férfiaknál az orosz Alekszej Jagugyin és az amerikai Todd Eldredge a legnagyobb esélyes. Jagugyin feledtetni szeretné naganói kisiklását, amikor abszolút favoritként, igaz influenzával küszködve csak az 5. lett. Világ- és Európa-bajnokként semmi sem lehetetlen számára.

Eldredge eddig hét vb-szereplése során ötször állhatott dobogóra, de nyerni csupán 1996-ban, Edmontonban sikerült neki. Az olimpiákra azonban nem gondolhat hálás szívvel, hiszen 1992-ben hátsérülése miatt csupán 10. lett, míg Lillehammerben betegség miatt el sem indulhatott. Naganóban szintén lemaradt a dobogóról (4. helyen zárt), így utolsó lehetőségként hazai környezetben érhet fel a csúcsra. Igaz, a szakértők azt mondják, honfitársa, Timothy Goebel sokkal jobb nála.

Párosban a naganói ezüstérmes, egyébként kétszeres világbajnok orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettős, jégtáncban pedig a francia Marina Anissina, Gwendal Peizerat kettős az esélyes. Berezsnajaék mellett szól, hogy az egyik rivális kettős, a francia Sarah Abitbol, Stephane Bernadis duó Abitbol Achillessérülése miatt nem lehet jelen az olimpián.

Akik meglepetést okozhatnak
Nők:
Éremszerzésre feltétlenül esélyes az orosz trió, Maria Butyirszkaja, Irina Szluckaja és Viktoria Volcskova.

Férfiak:
A már említett amerikai Timothy Goebel mellett a kanadai "örökifjú", Elvis Stojko és a két orosz Jevgenyij Plusenko és Alekszander Abt léphet fel a dobogóra.

Páros:
Az orosz kettős mögött feltétlen meg kell említeni a hazaiak nagy reménységét, a Kyoko Ina, John Zimmermann párost is.

Jégtánc:
A jégtáncverseny nem maradhat orosz esélyes nélkül, ha választani kell, akkor az Irina Lobacseva, Ilia Averbuk kettős meglepetést okozhat, csakúgy, mint Barbara Fusar-Poli és Maurizio Margaglio Olaszországból.

Pincési László