Aranyérem - csak világcsúcsért a téli olimpián

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Eberharter meglepetésre csak harmadik lett férfi lesiklásban

Az osztrák színekben induló Hunyady Emese viszont a kilencedik helyével is elégedett volt: "Térdműtétem miatt csupán hat héttel az olimpia előtt sikerült kiharcolnom az indulás jogát, és most négy másodperccel megdöntöttem egyéni csúcsomat. Így nem lehetek elégedetlen - nyilatkozta a harmincöt éves versenyző, aki 1500 méteren 1994-ben már nyert aranyat. Hunyady egyébként 4:06.55 perces idejével a versenyben elsőként javította meg a német Gunda Niemann-Stirnemann négy éve felállított ötkarikás rekordját, de csak rövid ideig volt az élen.

Meglepetés síugrásban és lesiklásban

Síugrásban, középsáncon nagy meglepetés született, hiszen a két nagy esélyes, a német Hannawald és a lengyel Malysz előtt a svájci Simon Ammann nyert. A huszonegy éves ugró pályafutása során eddig egyetlen Világkupa-viadalon sem diadalmaskodott. Némileg a lejtőkön is borult a papírforma. Férfi lesiklásban az osztrák Fritz Strobl sikere ugyan nem teljesen váratlan, de a szakemberek inkább honfitársát, Stephan Eberhartert várták az első helyre.

Eltévedt pilóták

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság nyilvánosságra hozta, hogy a megnyitó alatt két, majd magyar idő szerint hétfő hajnalban egy magánrepülőgép tévedt az olimpia helyszíneinek lezárt légterébe. Ed Thomas, a NORAD egyik vezetője ugyanakkor mindenkit megnyugtatott: egyik esetben sem terroristák, csupán tájékozatlan pilóták voltak a vétkesek.

Hosszas biztonsági ellenőrzések

Noha az első három nap különösebb fennakadás nélkül zajlott le Salt Lake City-ben és környékén, kisebb kellemetlenségek azért adódtak. A vasárnapi férfi lesiklásra Snowbasinbe érkező nézők közül például mintegy 2300-an lemaradtak a legjobbakról, mert a biztonsági intézkedések miatt csak késve sikerült elfoglalniuk a helyüket. "Úgy gondoljuk, hogy az érdeklődők kilencven százaléka a tribünön volt a rajtnál. Akik idejében elindultak, láthatták a versenyt" - fogalmazott Mitt Romney, a szervezőbizottság elnöke. Az illetékesek szerint a legtöbb néző megérti, hogy szükség van tüzetes átvizsgálására, így türelmes. "Ha már egyszer bent vagyunk, el is felejthetjük az egészet" - mondta egy fiatalasszony, aki negyvenöt percet várakozott a parkolóba jutásra, majd újabb háromnegyed órát a fémdetektorok előtt kígyózó sorban. "Én egyébként örülök annak, hogy a rendezők figyelnek a biztonságra. Mielőtt Utahba érkeztem, volt bennem egy kis félelem. Ez mostanra elmúlt." Az olimpián mintegy 15 ezer ember ügyel arra, hogy a résztvevők és a szurkolók biztonságban legyenek.

Jégen az első indián

Az amerikai Naomi Lang és az orosz származású Peter Tchernyshev jégtánckettős a téli olimpiai játékok egyik legérdekesebb versenyzői párosa: Lang indián származása révén az amerikai múltat, Tchernyshev pedig alig egy éves amerikai állampolgárságával a jelenkort testesíti meg. Az Amerikai Műkorcsolya-szövetség adatai szerint Lang személyében első alkalommal vesz részt amerikai indián versenyző a téli ötkarikás játékokon. A jégtáncos az észak-kaliforniai Karuk törzs tagja. "Nem hiszem, hogy volt nálunk büszkébb pár az olimpiai játékok megnyitóján" - mondta a 24 éves Lang. "Én, mint az első indián a téli olimpiák történetében és Peter, mint új amerikai állampolgár." Peter Tchernyshev 9 évi várakozás után, tavaly januárban vehette át az új állampolgárságát bizonyító hivatalos papírokat. A 31 esztendős korcsolyázó 1992-ben, a Szovjetunió összeomlása után hagyta el otthonát és telepedett le az Egyesült Államokban, hat évvel ezelőtt kezdte meg a közös munkát partnernőjével, négyszer nyertek amerikai bajnokságot, világversenyen eddig elért legjobb eredményük a tavalyelőtti vb nyolcadig helye volt.

Alakul a magyarok programja

A keddi női tíz, illetve férfi tizenöt kilométeres klasszikus stílusú sífutásban nem indul egyetlen magyar sem, az alpesi síző Vincze Péter és Regős Vastagh Márta három (műlesiklás, óriásműlesiklás, szuperóriás-műlesiklás), valamint két (műlesiklás, óriásműlesiklás) számban állhat majd rajthoz. A magyar csapatban mindenki egészséges, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Nagy Mariann sérülése is sokat javult és az orvosok bíznak abban, hogy szerda estére teljesen rendben lesz, s ott lehet az 1500 m rajtjánál. A második versenynap egyetlen magyar szereplője Aján Tamás, a MOB főtitkára volt, aki NOB-tagként először kapott feladatot az ünnepélyes eredményhirdetésnél: Claudia Pechsteint, a 3000 m-es gyorskorcsolyázás világrekorder aranyérmesét, valamint a két dobogóst, a holland Groenewoldot és a kanadai Klassent köszöntötte a ceremónia keretében.

Keddre halasztották a női lesiklást

Az erős szél miatt keddre (magyar idő szerint 18 órára) halasztották a női alpesi sízők hétfőre kiírt lesikló számát. Ez a második programmódosítás a Salt Lake City-i téli olimpián, pénteken a hóvihar akadályozta meg a síugrók középsáncú selejtezőjének lebonyolítását.

Két nap börtön a WC-szabály megszegéséért

Két napot töltött börtönben az a férfi, aki útban Salt Lake City felé a repülőgépen megszegte az úgynevezett "WC-szabályt". Biztonsági okokból leszállás előtt fél órával már senki sem mehet be a mellékhelyiségbe. A Los Angelesből érkező gép egyik utasa azonban nem bírta kivárni a landolást és húsz perccel a földetérést megelőzően megpróbált eljutni a WC-ig. A stewardesseknek nem sikerült feltartóztatniuk, de a gépen utazó biztonsági emberek lefogták és megbilincselték a "szabálysértőt", ráadásul a többi utas is büntetést kapott: az út hátralévő részét tarkón összekulcsolt kézzel kellett megtenniük. A "rendbontóval" szemben a repülés biztonságának veszélyeztetése miatt eljárást indítottak.

Curling: férfi selejtezők

Hétfőn megkezdődtek a curling selejtezők: a naganói téli olimpián ezüstérmes Kanada férficsapata győzött Nagy-Britannia ellen. A címvédő Svájc, s a négy évvel ezelőtt harmadik Norvégia egymás ellen mutatkozik be a hajnali három órakor következő fordulóban. A tízcsapatos selejtezőből négy együttes jut az elődöntőbe.

Clark a hódeszkások bajnoka

A női hódeszkások félcső versenyében Kelly Clark diadalmaskodott, megszerezve az amerikaiak első aranyérmét. Második a francia Doriane Vidal, harmadik a svájci Fabianne Reuteler lett.

Női sílövészet: német aranyérem

Meglepetésre a német Andrea Henkel nyerte a női sílövők15 kilométeres olimpiai versenyét a két nagy esélyes, a norvég Liv Grete Skjelbreid-Poirée és a svéd Magdalena Forsberg előtt. Szöllösi Ivett 58., Bekecs Zsuzsa 65. lett. Az első sorozat után két másik német (Katrin Apel és Uschi Disl) vezetett a norvég Skjelbreid-Poirée (férje a kiváló francia versenyző, Raphäel Poirée) előtt, a másodikat követően már az orosz Olga Piljeva volt az első az összetett Világkupában élen álló Forsberg és a francia Florence Baverel-Robert előtt. A második fekvősorozat után még mindig Piljeva és Forsberg reménykedhetett leginkább a győzelemben, de az utolsó testhelyzet (álló) alaposan átírta az addigi sorrendet.

A német Andrea Henkel az ötödikről az első helyre ugrott előre, miközben a svéd rivális két hibát vétett, ezzel elveszítette esélyét az aranyéremre. Piljeva sem nem remekelt, szintén kettőt rontott, így lecsúszott a dobogóról. Az 1997 és 2001 között az összetett Világkupát mindig megnyerő Forsberg az utolsó egy kilométeren hihetetlen tempót diktált, s végül bronzérmes lett Henkel és Skjelbreid-Poirée mögött. A huszonnégy éves Andrea Henkel a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes volt váltóban, az összetett Világkupában pedig tavaly és 2000-ben is az ötödik helyen zárt. Skjelbreid-Poirée bronzérmet szerzett Naganóban a norvég staféta tagjaként, a tavalyi vébén aranyérmet nyert a 10 kilométeres üldözéses számban, míg egy évvel korábban 7.5 és 12.5 kilométeren volt első. A magyarok a papírformának megfelelően a 71 fős (69 célbaérkező) mezőny vége felé zártak: a sokkal jobb lövészetének köszönhetően Szöllösi Ivett biztosan előzte meg Bekecs Zsuzsát.

A magyarok így nyilatkoztak a női sílövők versenye után:
Szöllösi Ivett: "Nagyon elégedett vagyok a lövészetemmel, ugyanakkor a futásom jobb is lehetett volna. A meredek emelkedőkön azonban nem jutottam elég lendülethez."

Bekecs Zsuzsa: "A vasárnapi edzésen még nagyon jól futottam és lőttem, de a versenyen már rosszul szerepeltem. Az első sorozatban azonnal két hibát vétettem, s ez alaposan felidegesített. Sajnos a futásommal is akadtak gondok, mintha ólomlábakon mozogtam volna."

Szánkó: Zöggeler az aranyérmes

A végig magabiztosan versenyző olasz Armin Zöggeler a negyedik futamban megőrizte előnyét a férfi együléses szánkósok viadalán és a lillehameri bronz, valamint a naganói ezüst után Salt Lake Cityben megszerezte pályafutása első olimpiai aranyérmét. A huszonnyolc éves sportoló az első felvonásban a leggyorsabb volt, majd a második és a harmadik futamban egyaránt a második legjobb idővel ért célba. Az utolsó futamnak 0.232 másodperces előnnyel vághatott neki, s nem hibázott. Zöggeler teljesítményének értékét növeli, hogy azt a német Georg Hacklt előzte meg, aki az utóbbi három ötkarikás játékokon egyeduralkodónak számított ebben a számban. A harmincöt éves klasszis a harmadik futamban csak a hatodik legjobb időt érte el, s valószínűleg ezért úszott el a negyedik győzelmet. A harmadik helyen a hatodik olimpiáján induló, s korábban két ezüstérmet begyűjtő, Európa-bajnok osztrák Markus Prock végzett.

Eredmények:
Szánkó, férfi együléses:
1. Armin Zöggeler (Olaszország) 2:57.941 perc
2. Georg Hackl (Németország) 2:58.270
3. Markus Prock (Ausztria) 2:58.283
4. Adam Heidt (Egyesült Államok) 2:58.606
5. Albert Demcsenko (Oroszország) 2:58.996
6. Karsten Albert (Németország) 2:59.046

Női sílövészet, 15 km:
1. Andrea Henkel (Németország) 47:29.1 p (1 lőhiba)
2. Liv-Grete Poirée-Skjelbreid (Norvégia) 47:37.0 (1)
3. Magdalena Forsberg (Svédország) 48:03.3 (2)
4. Olga Piljeva (Oroszország) 48:14.0 (2)
5. Ekaterina Dafovska (Bulgária) 48:15.5 (1)
6. Olga Nazarova (Fehéroroszország) 48:29.9 (1)
...58. Szöllösi Ivett (Magyarország) 56:34.8 (1)
...65. Bekecs Zsuzsa (Magyarország) 1:00:40.7 (5)

Curling, 1. forduló:
Kanada - Nagy-Britannia 6-4
Finnország - Dánia 9-3
Egyesült Álamok - Svédország 10-5
Németország - Franciaország 9-5

Nők, gyorskorcsolya, 3000 m:
1. Claudia Pechstein (Németország) 3:57,70 perc (világcsúcs, régi: Pechstein, 3:59,26 p., Calgary, 2001.03.02)
2. Renate Groenewold (Hollandia) 3:58,94
3. Cindy Klassen (Kanada) 3:58,97

Férfiak, síugrás, középsánc: (K90)
1. Simon Ammann (Svájc) 269,0 pont (98 m, 98,5m)
2. Sven Hannawald (Németország) 267,5 (97,99)
3. Adam Malysz (Lengyelország) 263,0 (98,5,98)

Alpesi sí, lesiklás:
1. Fritz Strobl (Ausztria) 1:39,13 perc
2. Lasse Kjus (Norvégia) 1:39,35
3. Stephan Eberharter (Ausztria) 1:39,41.

Korábban:

Fábik Tibor