Társoldalunk:

Ammann átírta a síugró-történelmet

Aki eddig nem hitt a csodákban, az nem látott, nem hallott még Simon Ammannról. A svájci síugró azok után, hogy élete első versenyét éppen Salt Lake Cityben nyerte meg, s ezzel középsáncon olimpiai bajnok lett, ma ismét leckét adott a világnak, és nagysáncon is a dobogó legtetejére állhatott.

Fotó: EPA
Meg sem állt a csúcsig 
A keddi kvalifikációs versenyeken szinte el is feledkeztek az emberek Simon Ammannról. A svájci csodagyerek egy közepes ugrással, a 13. helyen jutott a döntőbe, ám a helyszínen lévő húszezer ember a legjobbaknak, a lengyel Adam Malysznak, a szlovén Robert Kranjecnek és a német Sven Hannawaldnak tapsolt a legtöbbet. "Fantasztikus" - értékelte tömören a közönséget Hannawald. "Érdekes látni a húszezres tömeget, emlékszem, két éve még csupán százan tapsikoltak nekünk."

Ammann "altatása" a délelőtti edzésig tartott, akkor már a legmesszebbre repült. Így várhatta a magyar idő szerint délutáni versenyt, ahol 132 és fél méteres ugrását még edzője is nevetgélve, fejcsóválva fogadta, mintha nem hinne a saját szemének. Az idei év sztárja, a négysáncversenyt százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Hannawald ugyanekkora ugrással holtversenyre hozta az első futamot, az esélyesek közül utolsónak ugró Malysz 131 méteres teljesítménye csupán a 3. helyhez volt elegendő.

Félórányi szünet után folytatódott a sorozat a második futammal, ahol az állás szerinti fordított sorrendben következtek a versenyzők. Az utolsó három ugróig a finn Hautamäki vezetett. Ekkor Malysz 128 méteres, tökéletesen kivitelezett ugrással átvette a vezetést, majd Ammann a nap legnagyobb repülésével 133 méterre szállt, és ezzel szó szerint az élre ugrott. Utolsóként Hannawald próbálkozott, ám hiába szállt 131 méterre, a nagy erőlködésben a talajra érkezve leült, így a technikai pontjai olyan alacsonyak lettek, hogy csupán a 4. helyen zárta a viadalt.

Eddig mindössze egy sportolónak, a finn Matti Nykänennek sikerült a bravúr, hogy egy olimpián mindkét egyéni ugrószámban bajnok legyen - még 1988-ban, Calgaryban. Ammann pedig élete második versenyét nyerte meg, szerencséjére ezt is a 19. téli olimpián. Időzíteni tudni kell.

Síugrás, nagysánc:
1. Simon Ammann (Svájc) 281.4 pont (132.5 m, 133 m)
2. Adam Malysz (Lengyelország) 269,7 (131, 128)
3. Matti Hautama:ki (Finnország) 256.0 (127, 125.5)
4. Sven Hannawald (Németország) 255.3 (132.5, 131)
5. Stefan Horngacher (Ausztria) 247.2 (125, 124)
6. Andreas Küttel (Svájc) 245.6 (125, 122)

A férfiak kombinációs műlesiklásában az első futam után két norvég áll az élen. Az első Kjetil Andre Aamodt, mögötte honfitársa, Lasse Kjus és az olasz Patrick Staudacher áll.

Pincési László

Korábban:

Észt sífutó-arany Salt Lake Cityben

Fórum:

Salt Lake City