Észt sífutó-arany Salt Lake Cityben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Andrus Veerpalu sporttörténelmi tettet hajtott végre: ő szerezte Észtország első téli olimpiai aranyérmét

Mit mondjon akkor a téli olimpiák történetének első észt aranyérmese, Andrus Veerpalu, aki össze-vissza verte a mezőnyt a férfiak 15 kilométeres klasszikus stílusú számában. Ráadásul a harmadik helyen honfitársa, Jaak Mae végzett. Megáll az ész(t)! "Titkon reménykedtem az aranyéremben, és féltávnál már egészen biztosan tudtam, én leszek az első" - mondta a 31 éves olimpiai bajnok. "Tökéletesen koncentráltam, kis félelem csupán a norvégok miatt volt bennem."

Veerpalu tavaly a világbajnokságon már berobbant az élvonalba. Igaz, 15 km-en csupán az ötödik lett, ám 30 km-en megnyerte a vb-t

Egy helyet javulva, a naganói ezüstérmét követően a dobogó legfelső fokára küzdötte fel magát a finn Janne Lahtela a férfi síakrobatika mogul versenyszámában. A 27 éves finn sportoló ezzel mindent megnyert, amit csak lehetett: 1998-ban az összetett Világkupában, 1999-ben a világbajnokságon szerzett aranyérmet. A selejtezők után vezető amerikai Travis Mayer lett a második, a francia Richard Gay a harmadik, a címvédő Johnny Moseley lemaradt a dobogóról és negyedikként zárt. A vb-aranyérmes finn Mikko Ronkainen a kvalifikációt követően a harmadik helyen várta a folytatást, végül be kellett érnie a nyolcadikkal. "Az olimpiai remény mindvégig előttem lebegett, gondoltam, hibátlan sízéssel nagyszerű lehet a napom" - értékelt a boldog győztes.

Fotó: EPA
A francia Carol Montillet a "semmiből" száguldott a dobogó legfelső fokára

Az 1973. április 7-én született sportolónő négy éve Naganóban csupán a 14. volt, míg a St. Anton-i világbajnokságon a tizedik helyen végzett.

"Csodálatos! Nem tudom, hibáztam-e, végig csak arra figyeltem, gyorsan száguldjak" - mondta Montillet, aki hozzátette, a megnyitón legjobb barátnője, a tavaly balesetben elhunyt Regine Cavagnoud emlékére egy francia zászlóval vonult fel. "Nagyon nehéz az életünk Regine nélkül, a csapat egyöntetűen úgy érkezett az olimpiára, hogy minden sikert az ő emlékének szentelünk. Ő mindig a szívemben és a lelkemben lesz, amíg csak élek!"

A gyorskorcsolyázók 500 méteres számában az amerikai Casey FitzRandolph meg tudta tartani az első nap után megszerzett vezető helyét, így legyőzte a címvédő japán Hiroyasu Shimizut. A bronzérem csapattársának, a nagyszerűen versenyző Kip Carpenternek jutott. "Túl sok gondolat van a fejemben ahhoz, hogy okosat mondjak. Még nem fogtam fel: olimpia bajnok vagyok" - mondta a boldog győztes.

A viadal egyetlen magyar indulója, Baló Zsolt az olimpia eddigi legjobb helyezésével a 31. lett. "Sajnos, kedden nem ment ilyen jól a versenyzés. Én egyszer, olasz párom pedig kétszer ugrott ki. Ezután már nem akartam kockáztatni, nehogy kizárjanak, ezért kicsit rosszul sikerült a rajt, ami ilyen rövid távon több hely visszaesést jelent. Egyébként jó formában érzem magam. Ez biztató, hiszen a két erősebb számom, az 1000 és az 1500 méter csak később következik" - nyilatkozta Baló.

Megkezdték szereplésüket a férfi műkorcsolyázók is, ahol a rövidprogramot követően az orosz Alekszej Jagugyin áll az élen, megelőzve a japán Takeshi Hondát és az amerikai Timothy Goebelt. A magyar bajnok Tóth Zoltán a 25. helyen végzett, így nem jutott a 24-es döntőbe.

A jégkorongozók pénteki sztárparádéjához az egyik selejtezőcsoportból Fehéroroszország, a másikból pedig Németország jutott - utóbbi az éjszaka ki-ki mérkőzésén 4-1-re verte Lettországot.