Horvátország Kostelic-lázban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Amikor a 20 éves síelőnő néhány napja győzött az alpesi összetettben, hazája első téli olimpiai aranyérmét szerezte (ami a horvátok első érme is), így azonnal nemzeti hős lett belőle. Az elmúlt évi összetett Világkupa-győztes Kostelic ezután a tulajdonképpen gyenge számának számító szuper-óriásműlesiklásban a második helyen zárt, majd közép-európai idő szerint szerda éjjel egy újabb aranyérmet szerzett, hét századdal megelőzve a francia Laure Pequegnot-t.

A pálya hihetetlenül nehéz volt, a házigazdák nagy reménysége, az első futamban bukó Kristina Koznick "vadnyugati rodeóhoz" hasonlította a versenyszámot. Ezt alátámasztja, hogy több más klasszis - pédául az osztrák Renate Götschl és a svájci Sonja Nef - is kiesett; s a 68 indulóból csupán 38-an tudtak mindkétszer végigmenni a pályán. A mezőny egyetlen magyar versenyzőjének, Vastagh Regős Mártának is csak az első futamban sikerült. Kostelic azonban leküzdötte a nehézségeket, s tulajdonképpen igazolta, hogy ebben a számban ő a legnagyobb esélyes, hiszen a Világkupa-szezonban kilenc versenyéből nyolcat megnyert. Kostelic az első futamban a leggyorsabb volt, s az itt szerzett előnyét a másodikban az üldözők csak csökkenteni tudták, behozni nem.

"A borzalmas pálya mindenkinek sok gondot okozott, szerencsére én nem követtem el nagy hibát, s ez elég volt az első helyhez" - nyilatkozta Kostelic, akinek győzelme után Stipe Mesic horvát köztársasági elnök táviratban gratulált. "Bravó, csak így tovább!Az egész ország veled volt, és osztozott örömödben" - írta az államfő. Ivica Racan kormányfő a televízióban egyenes adásban beszélt telefonon Kosteliccel, akit a horvát nemzet példaképének nevezett. Ezek után abban sincs semmi meglepő, hogy Horvátországban Kostelicnek sokan szobrot állítanának Zágráb főterén.

Alpesi sí, női műlesiklás:
1. Janica Kostelic (horvát) 1:46.10 p
2. Laure Pequegnot (francia) 1:46.17
3. Anja Paerson (svéd) 1:47.09
4. Ylva Nowen (svéd) 1:47.18
5. Martina Ertl (német) 1:47.82
6. Monika Bergmann (német) 1:47.98

Fábik Tibor