Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Hughes megízlelte a sikert

Érdekes egyébként, hogy - mivel Szluckaja utolsónak futott - egészen az ő szabadprogramjáig Kwan tűnt az olimpiai bajnoknak. Hughes győzelmének ugyanis az volt a feltétele, hogy - egyrészt - megnyerje a kűrt, másrészt Kwant legalább még egyvalaki megelőzze a szabadkorcsolyázásban. Ezt a szívességet Szluckaja megtette, így lett azonos helyezési szám mellett a 16 éves Hughes az olimpiai bajnok. A lánykának - aki élete első dupla Salchowját ötévesen (!) ugrotta - két-két bátyja és húga, valamint egy nővére van, s hajszálon múlt, hogy nem a hokinál horgonyzott le. Merthogy ezzel a sportággal kezdte, de aztán - szerencsénkre - átpártolt a műkorcsolyához. Valószínűleg neki is megérte. Michelle Kwan tavaly szponzori pénzekből négymillió dollárt szedett össze, a Kwannál sokkal piacképesebb Hughes ennél jóval többre számíthat.

Fotó: EPA
Kostelic, a horvátok hőse

"Éppen csak annyi erőm maradt, hogy elmenjek az éremosztásra, azután pedig lefeküdjek" - mondta Kostelic az óriásműlesiklást követően. "A mai verseny során egyébként nagyon jól éreztem magam, egyáltalán nem voltam ideges. Még a második futam előtt sem. Most Horvátországban biztos elszabadul a pokol. Általában nem foglalkozom a rekordokkal és a statisztikákkal, mindig nyerni akarok. Ha ez sikerül, az aranyat beteszem a táskámba, és megyek a következőért." Kostelic máris új babérokra tör. "Megfordult bennem, hogy az ötödik érmemet is begyűjtöm, méghozzá a férfi műlesiklásban. A fiúk azonban nem támogatták az ötletemet."

Muehlegg eddig már két sífutó aranyérem gazdája, de szombaton, fut legjobb számában, az 50 kilométeren. A bajor születésű, 31 éves sportoló három éve összeveszett hazája szövetségével, elkezdett házalni a tudásával, végül a spanyolok honosították. Uydtenhage két arany- és egy ezüstérmével (pénteken világcsúccsal nyerte a tízezret) a legeredményesebb gyorskorcsolyázója az olimpiának, egyszersminda a veretes holland hagyományok letéteményese.

Sebestyén tíz év óta a legjobb magyar

Utólag bevallhatjuk: senki sem remélt nyolcadik helyezést Sebestyén Júliától csütörtökön női műkorcsolyázásban. Most pedig elégedetlenkedünk, mert az olimpia legjobb magyar sportolója hatodikként várhatta a szabadkorcsolyázást, s ha nem esik el, nyugodtan meg is tarthatta volna helyezését, sőt! Így is ő az utóbbi tíz év legjobb magyar téli olimpikonja, Albertville-ben Engi Klári és Tóth Attila hetedik helyezése jégtáncban volt hasonló kategória. Azóta még tízbe sem került magyar sportoló téli olimpián.

Ch. Gáll András