Egyesült Államok-Kanada hokidöntő Salt Lake Cityben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az olvasót talán érdekelheti: a bevezetőben említett néni - mivel a férje nem ér rá - 350 dollárért (mintregy 100 000 forint) vesztegeti a névértéken 800 dollárt érő belépőt, amihez 700 dollárért jutott hozzá. Valahogy nem tolonganak érte...

Bezzeg a vasárnapi hokidöntő jegyeiért! Az üzérek - errefelé eufemisztikusan brókereknek hívják őket, és a rendőrség szemet huny nem éppen áldásos tevékenységük felett - 1500 dollárt is elkérnek darabjáért, és meg is kapják a csaknem félmillió forintnak megfelelő összeget. Hiába, a házigazdák 1980 óta nem játszottak döntőt, északi szomszédaik, a sportág feltalálói pedig 1952-ben nyertek utoljára aranyat.

Utahba különben beszökött a tavasz, napközben 10-15 fokot mérnek itt, de ennél nagyobb baj, hogy fenn a hegyekben, Park City-ben is olvad, ami meglehetősen illúzióromboló. A globális felmelegedés a Wasatch-hegység máskor áprilisig havas ormait sem kíméli.

Fotó: EPA
Nem csitulnak a kedélyek az amerikai-orosz meccs után
Valóra vált álomdöntő

Pénteken láthattunk egy laza és egy pengeéles hokielődöntőt - huszonnégy órával azután, hogy a hölgyek vetélkedésében Kanada letaszította a trónról az eddigi egyetlen olimpiai bajnokot, az Egyesült Államok csapatát. Pedig a két együttes idei nyolc felkészülési összecsapásából mind a nyolcat a Team USA nyerte, az eddigi hét világbajnokságot viszont mindannyiszor az északi szomszéd.

Most 3-2-re a vendégek győztek a zsúfolásig megtelt E Centerben, valahogy jobban akarták a sikert, meg is érdemelték. A hazaiak közül többeknél eltörött a mécses, Cammi Granato, a 31 éves csapatkapitány, a világ legjobbnak tartott hokisa talán azt is siratta, hogy valószínúleg így, ebben az összeállításban utoljára lépett jégre ez a társaság. Többen kiöregedőfélben vannak, még egy négy éves ciklust nem vállalnának. Ugyanis élni is kell valamiből, merthogy a hokiért nem kapnak fizetést. (Ha győztek volna, fejenként 25 000 dollár ütötte volna a markukat, a jenkiknél ugyanis ennyit ér egy aranyérem.)

Ami a férfiakat illeti, ők nem mondhatják el magukról ugyanezt - mármint, hogy a hokiból nem lehet megélni. Nagyon is meg lehet, főleg a "nagy hat" - USA, Kanada, Oroszország, Csehország, Svédország, Finnország - játékosainak, akik három-három svéd és finn kivételtől eltekinve valamennyien az NHL-ben kergetik a pakkot, fejenként dollármilliókért.

Az első pénteki elődöntőt úgy nyerte 7-1-re Kanada Fehéroroszország ellen, hogy csupán négy percig volt izgalmas a meccs. Addig a négy percig, amig Krikunov mester tanítványai - kiegyenlítvén a kanadaiak vezetését - tartották az 1-1-et. A juharlevelesek azonban - a svédekkel ellentétben - semmit sem bíztak a véletlenre, és eddigi legjobb játékukat nyújtva besétáltak a döntőbe. Mario Lemieux ismét bámulatosan osztogatott, két gólpasszt adott, s a hozzá hasonlóan 36 éves detroiti center, Steve Yzerman (azaz Stevie Y) is kitűnt egy góljával és két asszisztjával. Két nagyágyú, Paul Kariya és Eric Lindros is végre "elsült", így aztán lélektani szempontból is roppant jól alakultak a fejlemények a kanadaiaknak.

Wayne Gretzky csapatvezető - aki egy friss családfakutatás tanúsága szerint éppen Fehéroroszországból származik, a nagyapja onnan vándorolt ki Kanadába a múlt század elején - megnyugodott. Az összeesküvés-elméletnek nincs alapja, a jelek szerint mégsem nyomják Krahácsot, akarom mondani a kanadaiakat.

Az oroszok ellen viszont minden és mindenki összeesküdött. Legalábbis sokan úgy gondolják. Vitalij Szmirnov, a NOB alelnöke, aztán Tigacsev, az Orosz Olimpiai Bizottság első embere is így véli, és Vjacseszlav Fetyiszov, az eddig roppant kellemes benyomást keltő edző-csapatfőnök is osztozik főnökei véleményében. Sőt, még Vlagyimir Putyin orosz elnök is sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a játékokon közreműködő bírók közül többen is a részrehajlás bűnébe estek.

Mi tagadás, a pénteki USA-Oroszország elődöntő történései talán adtak is okot erre a feltételezésre. Először is, 5:3 volt a kiállítások aránya, az oroszok terhére. Aztán legalább két, nyilvánvaló amerikai durvaságot nem toroltak meg a bírók. Fetyiszov ki is jelentette, a forgatókönyvben egy amerikai-kanadai döntő volt megírva, hát most tessék, megvalósult a szüzsé, lehet örülni. Még az is lehet, hogy az oroszok ütöttek egy harmadik, szabályos gólt, ám hogy kinek van igaza, az örökre rejtély marad, ugyanis a zsűri nem volt hajlandó megnézni videóról a kritikus jelenetet.

Az oroszok "összeesküvés-elméletének" némiképp ellentmond Nyikolaj Habibulin, a csodakapus meccs utáni nyilatkozata: szerinte semmiféle bírói elfogultság, részrehajlás nem volt tapasztalható. Márpedig ha ő mondja, akkor annak van súlya. Már csak azért is, mert a negyeddöntőben és az elődöntőben összesen 90 lövés ment a kapujára, és ebből 87-es meg is fogott.

A meccset tehát 3-2-re nyerték a jenkik, a Lake Placid-i "Miracle on Ice", a szovjetek felett aratott hihetetlen 4-3-as diadal huszonkettedik évfordulóján.

Ettől függetlenül péneteken a Duma (!) tárgyalta az orosz sportolókat álltólag diszkriminatív módon érő döntéseket, és azt az ajánlást tette az orosz olimpiai küldöttségnek, hogy ha Jacques Rogge NOB-elnök nem tesz az oroszok számára is elfogadható lépéseket, akkor ne menjen el a vasárnapi záróünnepségre. Erre mondják azt Pesten, hogy na és?! Legfeljebb jobban elférünk a Rice and Eccles-stadionban...

Az orosz fenyegetés nyilvánvaló blöffjellege azonnal szembe tűnik. Pláne az a része, hogy még a 2004-es athéni olimpián való indulást is megfontolják.

Megtűrt többnejűség

A laikus számára az errefelé uralkodó mormon vallás egyenértékű a többnejűséggel. Az egyház vezetői szerint azonban ma már nem dívik itt a poligámia, különben is, másfél évszázaddal ezelőtt Utah felvételének az Egyesült Államok kötelékébe a többnejűség gyakorlatának megszüntetése volt a feltétele.

A valóságban azonban az, hogy Utah állam területén 30 000-en élnek kommunaszerű nagycsaládokban, alkalmanként 25-30 gyerekkel és három-négy feleséggel. Nos, jómagam az állam fővárosában a többnejűségnek csupán egyfajta vetületével találkoztam: a Polygamy nevű sörrel, amely onnan kapta a nevét, hogy eggyel nem éri be az ember.

Ch. Gáll András

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City