Társoldalunk:

Mühlegg sorsa még vasárnap eldől

Vasárnap délután (Európában éjjel) lesz ismert Johann ("Juanito") Mühlegg háromszoros olimpiai bajnok spanyol sífutó "B" doppingtesztjének az eredménye. Az "A" teszt roppant erős vérdopping, darbepoetin jelenlétét mutatta ki a bajor származású sportoló szervezetében. Ch. Gáll András, az [origo] munkatársa jelenti Salt Lake City-ből.

Benjamin Fernandez, a spanyol olimpiai csapat orvosa a vasárnap reggeli sajtóértekezleten elmondta, hogy csütörtökön egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során bukott meg Mühlegg. Fernandez szombatról vasárnapra virradóra egész éjjel tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának tagjaival. Mint mondta, a jelentés a NOB fegyelmi bizottsága elé kerül, onnan vissza az orvosi bizottsághoz, amely végül elkészíti jelentését a NOB végrehajtó bizottsága számára.

Jordi Segura, az orvosi bizottság spanyol tagja elárulta, hogy a Mühlegg szervezetében kimutatott doppingszer a darbepoetin, amely lényegesen erősebb, hatékonyabb teljesítményfokozó készítmény, mint a hírhedt, és régóta ismert EPO, az erythropoietin. (Egyébként az EPO-ból állítják elő.) Vlagyimir Szmirnov, a NOB egyik alelnöke szerint - aki maga is négyszeres világbajnok sífutó volt - Mühleggre kétéves eltiltás várhat, s a három aranyérem közül egyet, a legutolsót mindenképpen elveszik tőle. "Az eset nagyon rossz fényt vet sportágunkra, amely már eddig is a legfertőzöttebbek közé tartozott, szinte olyan mértékben, mint a kerékpározás" - sajnálkozott Szmirnov.

Mühlegg valószínűsíthető lebukása az egyik legnagyobb horderejű doppingbotrány az olimpiák történetében, pontosan azért, mert a sífutó háromszoros aranyérmes. Talán csak az 1988-as Ben Johnson-eset és az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok ír úszónő, Michelle Smith lebukása mérhető hozzá - bár Smith-t nem az atlantai olimpián, hanem csak egy évvel utána, az 1997-es sevillai Európa-bajnokságon leplezték le. A "B" próba eredményét vasárnap este hozzák nyilvánosságra, Mühleggnek délután négykor kell megjelennie a NOB fegyelmi bizottsága előtt.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City