Mühlegg sorsa még vasárnap eldől

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Benjamin Fernandez, a spanyol olimpiai csapat orvosa a vasárnap reggeli sajtóértekezleten elmondta, hogy csütörtökön egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során bukott meg Mühlegg. Fernandez szombatról vasárnapra virradóra egész éjjel tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának tagjaival. Mint mondta, a jelentés a NOB fegyelmi bizottsága elé kerül, onnan vissza az orvosi bizottsághoz, amely végül elkészíti jelentését a NOB végrehajtó bizottsága számára.

Jordi Segura, az orvosi bizottság spanyol tagja elárulta, hogy a Mühlegg szervezetében kimutatott doppingszer a darbepoetin, amely lényegesen erősebb, hatékonyabb teljesítményfokozó készítmény, mint a hírhedt, és régóta ismert EPO, az erythropoietin. (Egyébként az EPO-ból állítják elő.) Vlagyimir Szmirnov, a NOB egyik alelnöke szerint - aki maga is négyszeres világbajnok sífutó volt - Mühleggre kétéves eltiltás várhat, s a három aranyérem közül egyet, a legutolsót mindenképpen elveszik tőle. "Az eset nagyon rossz fényt vet sportágunkra, amely már eddig is a legfertőzöttebbek közé tartozott, szinte olyan mértékben, mint a kerékpározás" - sajnálkozott Szmirnov.

Mühlegg valószínűsíthető lebukása az egyik legnagyobb horderejű doppingbotrány az olimpiák történetében, pontosan azért, mert a sífutó háromszoros aranyérmes. Talán csak az 1988-as Ben Johnson-eset és az ugyancsak háromszoros olimpiai bajnok ír úszónő, Michelle Smith lebukása mérhető hozzá - bár Smith-t nem az atlantai olimpián, hanem csak egy évvel utána, az 1997-es sevillai Európa-bajnokságon leplezték le. A "B" próba eredményét vasárnap este hozzák nyilvánosságra, Mühleggnek délután négykor kell megjelennie a NOB fegyelmi bizottsága előtt.

Ch. Gáll András

Ajánlat: